Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ορυχείο άνθρακα μετατρέπεται σε «αποθήκη» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...

Ένα γερμανικό ανθρακωρυχείο πρόκειται να μετατραπεί σε μια τεράστια «μπαταρία» για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το ορυχείο λιθάνθρακα Πρόσπερ-Χάνιελ στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας παράγει ενέργεια με καύση άνθρακα στην γερμανική βιομηχανία από τότε που άνοιξε το 1974, αλλά σύντομα θα μετατραπεί σε μία υδροηλεκτρική δεξαμενή 200 μεγαβάτ.
Όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή, το ορυχείο βάθους 60 μέτρων, που έχει οριστεί να κλείσει το 2018, θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν μία γιγάντια μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για 400.000 σπίτια.
Αυτή η γιγάντια μπαταρία αποθηκεύει ενέργεια με τη συνεχή άντληση νερού ανάμεσα σε δύο θαλάμους, που συνδέονται μέσω σωλήνων με γεννήτριες.
Κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η ισχύς παράγεται από την απελευθέρωση του αποθηκευμένου νερού από τον άνω θάλαμο διαμέσου των στροβίλων και εντός του κατώτερου θαλάμου.
Όταν η ζήτηση μειώνεται, οι αντλίες ξαναγεμίζουν τον άνω θάλαμο χρησιμοποιώντας το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που διατίθεται από το δίκτυο. Μονάδες όπως αυτή τείνουν να έχουν μια τεράστια απόδοση της τάξης περίπου του 80%, ενώ εξισορροπούν επίσης την υπερφόρτωση ενός μεγαλύτερου συστήματος ισχύος.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κίνηση έχει διπλό όφελος, δεδομένου ότι δεν παρέχει μόνο μια δυνατότητα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά θα δώσει επίσης μια ώθηση στην τοπική οικονομία, παρέχοντας θέσεις εργασίας για πολλούς από τους ανθρακωρύχους που θα χάσουν τη δουλειά τους, όταν το ορυχείο άνθρακα κλείσει το επόμενο έτος.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top