Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τι συμβαίνει με την μονάδα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς; Μ. Παναγιωτάκης: Καλό Οκτώβρη θα επαναλειτουργήσει

Η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο όχι μόνο στην ηλεκτροδότηση της Χώρας αφού εδώ και δυο μήνες είναι εκτός άλλα 300 MW λιγνιτικής παραγωγής αλλά κυρίως γιατί μετά την απόσυρση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι η μοναδική μονάδα που τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Οι 30.000 κάτοικοι της Πτολεμαΐδας λόγω έλλειψης άλλων πηγών θέρμανσης πέρασαν τα πάνδεινα τον φετεινό χειμώνα που ήταν ο πιο παγωμένος της τελευταίας δεκαετίας και δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να περάσουν άλλο τέτοιο Χειμώνα μέχρι να μπει σε λειτουργία η 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που θα λύσει οριστικά το ζήτημα της τηλεθέρμανσης.
Επίσης ένα άλλο θέμα που δεν τέθηκε από καμιά πλευρά είναι ότι: Οι «ώρες ζωής» που δόθηκαν από την κομισιόν για τις λιγνιτικές μονάδες είναι κατά ζευγάρια μονάδων. Δηλαδή η 3η και η 4η του ΑΗΣ Καρδιάς θα πρέπει να δουλεύουν μαζί γιατί είτε η μία δουλεύει είτε και η δύο οι ώρες που χρεώνονται είναι ίδιες!
Σχόλιο από:Κόκκινο καμίνι
*****************************************

Ρόη Βασβατέκη
από: e-ptolemeos.gr
Μ. Παναγιωτάκης από την Πτολεμαΐδα: Καλό Οκτώβρη θα επαναλειτουργήσει η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στην αποψινή συνάντηση που είχε με σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ στο ξενοδοχείο “Παντελίδης” στην Πτολεμαΐδα, απέφυγε να πάρει σαφή θέση στο αίτημα εκπροσώπων των συνδικάτων της ΔΕΗ για άμεση επισκευή της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, που τέθηκε εκτός λειτουργίας το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου και έχει προξενήσει σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας, καθώς είναι η μία από τις δύο μονάδες του σταθμού που τροφοδοτεί το δίκτυο με θερμική ενέργεια.
Το παραπάνω αίτημα και την παράκληση να μην επιδείξει η ΔΕΗ φειδώ στο κόστος επισκευής της 4ης μονάδας έθεσαν μετ’ επιτάσεως αρκετοί συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενος στον ΑΗΣ Καρδιάς. Ο Μανώλης Παναγιωτάκης μίλησε για μεγάλη αλλά διαχειρίσιμη ζημία, λέγοντας πως θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι έτοιμη η μονάδα τουλάχιστον για τον ερχόμενο Οκτώβριο: «Εμείς ως διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις εάν δεν έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα και τις εκτιμήσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, από τις πρώτες αρκετά προχωρημένες εκτιμήσεις, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Η ζημιά δεν είναι μικρή, αλλά το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε αυτή τη στιγμή, να είναι έτοιμη η μονάδα εν όψει της επόμενης περιόδου της τηλεθέρμανσης μέχρι τον Οκτώβρη», ανέφερε.
*********************************************************************
Σχόλια και ερωτηματικά από τον Μηχανολόγο Μηχανικό Νίκο Στεφανή

– Είναι αλήθεια ότι στις αποθήκες της ΔΕΗ υπάρχουν στρόβιλοι της προηγούμενης τεχνολογίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο στρόβιλο με πολύ χαμηλό κόστος, εάν δεν είχε αλλάξει η τεχνολογία;
– Είχε τόση διαφορά στην απόδοση ο στρόβιλος της νέας τεχνολογίας που αντικατέστησε τον παλιό, ώστε να δικαιολογεί μια αντικατάσταση που στην πρώτη μεγάλη βλάβη θα κοστίσει ο «κούκος αηδόνι»;
– Είναι αλήθεια ότι ο στρόβιλος της τέταρτης μονάδας αντικαταστάθηκε γύρω στο 2010 από άλλον στρόβιλο διαφορετικής τεχνολογίας από αυτήν που χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνην τη στιγμή, κατασκευασμένος από γνωστό πολυεθνικό κολοσσό ο οποίος κατασκευάζει από καφετιέρες και τηλεφωνικά κέντρα μέχρι στροβίλους και ηλεκτρικούς αυτοκινητοδρόμους(διάβαζε SIEMENS); την μετασκευή όπως κατέγραφε την έκανε η περήφανη ναυαρχίδα τις ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η SIEMENS .μετά και την χθεσινή δήλωση Παναγιωτάκη στην Πτολεμαΐδα http://e-ptolemeos.gr/m-panagiotakis-apo-tin-ptolema%CE%90…/ δεν πρέπει η ΔΕΗ να ζητήσει η παρέμβαση αυτή να γίνει και να επιβαρυνθεί η SIEMENS του Μητσιοτάκη Χρυστοφοράκου .
Ένα τέτοιο έργο δεν έχει εγγύηση ,δεν πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση ,εγγύηση και χρήματα του ευρωπαϊκού πολίτη. Ζητάω πολλά η κανένας δεν σκέπτεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top