Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 5.6 εκατομμυρίων ευρώ – Στην 8η συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ 2012-1016 – Με χρήματα του Τοπικού Πόρου η οδοποιία της Νέας Ποντοκώμης...

Έργα προϋπολογισμού 5.574.549,35 ευρώ ενέταξε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, κατά την 8η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Η σύγκληση της επιτροπής έγινε στη σκιά μιας αρνητικής έκβασης του Τοπικού Πόρου, η οποία σχετίζεται με την αδυναμία απορρόφησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για έργα που είχαν εγκριθεί στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς τα έργα κόλλησαν και τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν. Σχετικές αποκαλύψεις για το θέμα έκανε πρόσφατα ο «Π». Όπως ήταν φυσικό, το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή 8η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΑΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2012 – 2016 και την ένταξη έργων. Δήμαρχοι και αιρετοί της Περιφέρειας που συμμετείχαν, φαίνεται πως άρχισαν να συνειδητοποιούν πως αν δεν γίνει απορρόφηση παλιότερων κονδυλίων – στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν απορροφηθεί κονδύλια από το 2012 και εντεύθεν – δεν πρόκειται να εκταμιευτούν άλλα χρήματα από τη ΔΕΗ. Άλλωστε η ΔΕΗ το ξεκαθάρισε αυτό, λέγοντάς τους, «απορροφήστε πρώτα τα προηγούμενα κονδύλια και μετά θα γίνει νέα εκταμίευση». Έτσι λοιπόν στη συνεδρίαση τονίστηκε από όλες τις πλευρές η επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για πιο γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων, διαφορετικά γίνεται αντιληπτό απ’ όλους ότι είναι «δώρο άδωρο» να εντάσσονται νέα έργα, γιατί απλά …δεν θα γίνουν.
Στη συνέχεια η συνεδρίαση προχώρησε στην ένταξη νέων έργων, η οποία μάλιστα ήταν ομόφωνη, κατόπιν εισήγησης του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη. Με βάση την απόφαση εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 5.574.549,35 ευρώ, εκ των οποίων: Για την Π.Ε. Κοζάνης 2.353.000 για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, για τον δήμο Αμυνταίου 1.376.649,35, για τον δήμο Εορδαίας 1.240.000, για τον δήμο Πρεσπών 394.900 και για τον δήμο Κοζάνης 210.000.
Να σημειωθεί ότι στα περιφερειακά έργα εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «εσωτερική οδοποιία οικισμού Νέας Ποντοκώμης», προϋπολογισμού 1.582.500 ευρώ, ένα από τα σημαντικότερα έργα της 8ης συνεδρίασης που θα γίνουν με χρήματα του Τοπικού Πόρου. Άλλο μεγάλο έργο με προϋπολογισμό 1.240.000 ευρώ, είναι η «ανάπλαση κεντρικών οδών Τ.Δ. Αγίου Χριστοφόρου και Σπηλιάς». Ειδικότερα, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάβαβς Ζαμανίδης ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού του προαναφερόμενου έργου από 363.278,20 ευρώ που ήταν σε 1.582.500, αίτημα που έγινε ομόφωνα δεκτό.
Προκειμένου να προληφθούν και να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα αναγνωστών, σημειώνουμε ότι από την Π.Ε. Φλώρινας δεν εντάχθηκαν έργα, για τον απλούστατο λόγο ότι είχε εντάξει όλα της τα έργα σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης. Αυτό απαντά και στο γιατί ο δήμος Κοζάνης,έχει πολύ λιγότερα έργα από τον δήμο Αμυνταίου, ακόμη και από τον δήμο Πρεσπών, είχε εντάξει τα έργα του σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Τέλος να σημειωθεί ότι τα έργα που εντάχθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης θα έρθουν προς ψήφιση σε προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακας ένταξης έργων ανά φορέα

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top