Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Kαταγγελία: Ψευδής και Άκυρη η Άδεια Δόμησης της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών...

Η άδεια που έλαβε η Ελληνικός Χρυσός για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές παραβιάζει μία σειρά από αποφάσεις του ΣτΕ, υπουργικές αποφάσεις και νόμους, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία που απέστειλε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στον Δήμο Αριστοτέλη και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με την καταγγελία, άδεια δόμησης είναι «ψευδής και άκυρη», καθώς παραβιάζει «τις αποφάσεις 219/2016 και 1449/2015 του ΣτΕ, το Νόμο 4280/2014, τηνη ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011, την Απόφαση Παραχώρησης 7633/2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ.-Θράκης, και τα άρθρα 101 και 103 του ΚΜΛΕ. Το Παρατηρητήριο χωρίζει τις καταγγελίες του σε τρία μέρη.
Συγκεκριμένα η άδεια για το εργοστάσιο νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές της «Ελληνικός Χρυσός», χωρίς έλεγχο των καταγγελιών, καθώς όπως τονίζεται, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι η Ελληνικός Χρυσός είχε ξεκινήσει την ατασκευή του εργοστασίου, πριν η πολεοδομία εκδώσει την άδεια. «Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη (ή το Σώμα Επιθεωρητών Δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα έπρεπε να ελέγξει τις καταγγελίες, να αποφανθεί για τη νομιμότητα των δομικών κατασκευών στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και να ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και τακτοποίησης των προστίμων ΠΡΙΝ την έκδοση της Άδειας Δόμησης 5/2016», υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, και προσθέτει ότι με την έκδοση της άδειας «η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη κυρώνει ως ΜΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ όλες τις πριν την 24η Φεβρουαρίου κατασκευές στη μονάδα εμπλουτισμού και διαγράφει χωρίς έλεγχο τις σχετικές καταγγελίες».
Ακόμη υποστηρίζεται ότι «η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη έδωσε στην Ελληνικός Χρυσός Άδεια Δόμησης πάνω σε ξένες ιδιοκτησίες και σε δημόσιο δάσος παραχωρηθέν μόνο κατά χρήση». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο «ολόκληρο το κείμενο και το τοπογραφικό Διάγραμμα Δόμησης της Έγκρισης Δόμησης είναι ψευδή και κατασκευασμένα». Τονίζεται ακόμη ότι η εταιρεία έλαβε άδεια για ένα συγκεκριμένο οικόπεδο, περίπου 129.000 τ.μ, ωστόσο σε άλλα έγγραφα «δεν απεικονίζεται αυτό το οικόπεδο αλλά ένα άλλο, έκτασης 406.745 τ.μ.». Τέλος καταγγέλλεται ότι η «Ελληνικός Χρυσός» υπέβαλλε σε πολλές περιπτώσεις «ψευδή και πλαστογραφημένα στοιχεία»
Το Παρατηρητήριο, με βάση τα παραπάνω, καλεί την υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμο Αριστοτέλη:
να υπακούσει στην Απόφαση 219/2016 του ΣτΕ, να την ανακαλέσει άμεσα και να προβεί σε νέα ΝΟΜΙΜΗ ΚΡΙΣΗ επί της αιτηθείσας από την Ελληνικός Χρυσός Άδεια Δόμησης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών.
Να καταγγείλει τους υπεύθυνους για την παραποίηση και πλαστογράφηση διοικητικών πράξεων και δημοσίων εγγράφων.
Ολόκληρη η καταγγελία:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ (1) by Thanos Kamilalis
Πηγή: http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top