Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η «επενδυτική» πολιορκία της Κυπαρισσίας...

Εντελώς αντίθετοι με τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή τους είναι οι κάτοικοι πέντε οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Κυπαρισσία και ετοιμάζονται για δραστικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης στην περιοχή.
Η υπόθεση αυτή κατέλαβε εξ απίνης τους κατοίκους των οικισμών Μεμί, Μαύρη Λίμνα, Καρτελάς, Μύλοι και Κάτω Μπλεμενιάνοι, οι οποίοι διάβασαν σε τοπικές εφημερίδες τα επενδυτικά σχέδια ιδιωτών, ουσιαστικά λίγο έξω από τα σπίτια τους. Χαρακτηριστικό και περίεργο είναι παράλληλα το γεγονός ότι η πρόταση αυτή είχε μπει σε δημόσια διαβούλευση στη «Διαύγεια» πριν από τα Χριστούγεννα και κανείς από την Περιφέρεια ή έστω το δημοτικό συμβούλιο δεν τους είχε ενημερώσει σχετικά.
Η αντίδραση κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν άμεση. Ζήτησαν εξηγήσεις τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τον δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, δηλώνοντας παράλληλα πως είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική.

«Ενοχη σιωπή»
Οι πολίτες και οι επαγγελματίες της περιοχής σε σχετικές ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν ανοιχτά τη δημοτική αρχή ότι «γνώριζε, αλλά σιώπησε». Παράλληλα, καταγγέλλουν πως η όλη ιστορία ανακινείται, για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς η παραγωγή που προβλέπεται από το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να βοηθήσει τη μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος στη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει συνταχθεί για το έργο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους: «Η λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή μας δεν πρόκειται να προσδώσει οφέλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό διότι, έπειτα από έρευνα στα στοιχεία λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται περίπου 40.000 τόνοι λιγνίτη ημερησίως. Σύμφωνα με τη μελέτη, “η ετήσια παραγωγή στο λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας ανέρχεται στους 40.000 τόνους λιγνίτη. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα κατευθύνεται στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για ιδιώτες.
»Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα στοιχεία που δίνονται στην ίδια τη ΜΠΕ και αναφέρουν εξόρυξη λιγνίτη 40.000 τόνους ετησίως, η Μονάδα της Μεγαλόπολης δεν θα διευκολυνθεί καλά καλά ούτε για 1 ημέρα από την ετήσια εξόρυξη λιγνίτη στην εν λόγω περιοχή μας, αφού στην ίδια τη ΜΠΕ αναφέρεται πως εκτός από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης μέρος της παραγωγής θα προορίζεται και για ιδιώτες! Γεγονός το οποίο κρίνεται εθνικά εντελώς ασύμφορο, αφού τελικά το ισοζύγιο οφέλους και καταστροφής για την περιοχή, όχι μόνο δεν προάγει τις συγκεκριμένες εργασίες εξόρυξης, αλλά, αντιθέτως, καθίσταται άκρως αποτρεπτικό».
Να σημειωθεί πως η εκμετάλλευση της περιοχής των 268.500 τ.μ., η οποία βρίσκεται μόλις 3,5 χιλιόμετρα μακριά από την Κυπαρισσία, επιχειρείται να γίνει από ιδιώτες, οι οποίοι κατέθεσαν και τη σχετική μελέτη. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη έχει ουσιαστικές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται σίγουρη η αρνητική εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη. Η εισήγηση θα βασίζεται στη γνωμοδότηση του τμήματος περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, το οποίο εξέτασε τη μελέτη και διαπίστωσε πολλά κενά που αφορούν, τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (π.χ. απουσιάζει εντελώς η υδρογεωλογική μελέτη) όσο και θέματα νομικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, ζητά να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω περιοχής, να εξεταστούν η συμβατότητα του έργου και οι τυχόν πιέσεις που θα ασκηθούν στις υφιστάμενες χρήσεις (οικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνικές δραστηριότητες κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την αναφερόμενη έκταση.

Περιοχή Natura
Αυτό που επίσης τονίζουν οι κάτοικοι είναι ότι η οικονομία τους στηρίζεται στη γεωργία και τον τουρισμό, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής. Η δημιουργία ενός τέτοιου έργου και μάλιστα στα όρια μιας περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη Natura (Κυπαρισσιακός κόλπος, τόπος ωοτοκίας καρέτα καρέτα) υποστηρίζουν ότι θα έχει δυσάρεστο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και κυρίως στο περιβάλλον.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο έργο εναντιώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και ο Δήμος Τριφυλίας (μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων) και όλοι πλέον αναμένουν τη στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το θέμα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Πηγή:http://www.efsyn.gr/-Δημήτρης Τερζής

2 σχόλια:

nikos είπε...

προσωπικά δεν είδα πουθενά στον κοσμο εκτός της περιοχής μας τόσο μίσος για την γη όπως εδώ στην Δυτική Μακεδονια

nikos είπε...

Το κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο:
1) στα ελληνικά: Ιστοσελίδα του ΙΜΔΑ
http://www.mfhr.gr/archive/jurisprudence/ECSR_IMDAvGreece.pdf
2) στα αγγλικά: Ιστοσελίδα Συμβουλίου της Ευρώπης
http://www.coe.int/t/e/human_rights/esc/4_collective_complaints/list_of_collective_complaints/MeritsRC30_en.pdf
και Ιστοσελίδα ΙΜΔΑ
http://www.mfhr.gr/archive/jurisprudence/ECSR_MFHRvGreece_english.pdf
3) στα γαλλικά: Ιστοσελίδα Συμβουλίου της Ευρώπης
http://www.coe.int/t/f/droits_de_l%27homme/cse/4_r%E9clamations_collectives/liste_des_r%E9clamations/MeritsRC30_fr.pdf
και Ιστοσελίδα ΙΜΔΑ
http://www.mfhr.gr/archive/jurisprudence/ECSR_MFHRvGreece_french.pdf

 
back to top