Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Δριμύ “κατηγορώ” για την καθυστέρηση μετεγκατάστασης του Κομάνου...

Την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής του νέου Οικισμού Κομάνου στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, κατήγγειλαν κάτοικοι του Κομάνου αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας.
Στην καθυστέρηση των έργων υποδομής στο νέο Οικισμό αλλά και στο θέμα της χρηματοδότησης των έργων υποδομής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομάνου, Κώστας Μαυρόπουλος, λέγοντας πως 15 χρόνια μετά την απαλλοτρίωση του οικισμού από τη ΔΕΗ λόγω μετεγκατάστασης του οικισμού δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και δεν έχουν αποδοθεί ούτε οι τίτλοι κυριότητας των οικοπέδων στους κατοίκους.
Στο θέμα της μετεγκατάστασης του Κομάνου που λιμνάζει, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μετεγκατάστασης του Οικισμού Κομάνου, Ευάγγελος Τσιότσιας, λέγοντας ότι η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια με σκοπό να επαναφέρει το ζήτημα της μετεγκατάστασης που ταλανίζει τους Κομανιώτες, καθώς τόσα χρόνια μετά δεν έχουν αποδοθεί στους Κομανιώτες ούτε οι τίτλοι κυριότητας των οικοπέδων στο Νέο Κόμανο.
Τόνισε την ανάγκη προχωρήσουν τα έργα υποδομών ώστε «να αρχίσει να αποκτά οντότητα ο νέος Κόμανος», καθώς έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός του χωριού που σήκωσε η ΔΕΗ προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να επανασυσταθεί ο κοινωνικός ιστός του χωριού, καθώς αυτή τη στιγμή τα παιδιά μας δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Κομανιώτες είναι αποφασισμένοι να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους, να δημιουργήσουν το Νέο Κόμανο. Η Επιτροπή Μετεγκατάστασης του Οικισμού Κομάνου, πρόσθεσε, προτείνει να αρθεί ο περιορισμός του χρόνου των 7 ετών για να χτίσει κάποιος κάτοικος του χωριού στο νέο Οικισμό, όπως και ο περιορισμός της δημιουργίας πρότυπων κατοικιών ώστε να μπορούν οι συγχωριανοί του με δικά τους έξοδα ή με κάποια χρηματοδότηση να χτίσουν σπίτια συμβατικά με μικρότερη αξία, «καθώς διαφορετικά λόγω της κρίσης δεν θα μπορέσουν να χτίσουν τα σπίτια τους.» 3 Pavlos Tsotsos
Στη διάλυση του κοινωνικού ιστού του Κομάνου αναφέρθηκε και ο Κομανιώτης αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Τσότσος, ο οποίος πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί έστω «ένας πολιτιστικός σύλλογος που θα αποτελέσει συνεκτικό ιστό για τους Κομανιώτες.» Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την μεγάλη ολιγωρία που έχει σημειωθεί στα έργα υποδομής στο νέο Κόμανο και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης στη διεκδίκηση των κατοίκων του Κομάνου να χτίσουν τα σπίτια τους στο νέο Οικισμό.
Παρέμβαση στη συνάντηση έκανε και ο νομικός σύμβουλος του Κομάνου, Χρήστος Κιουρτίδης, ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το γεγονός ότι από το 2000 μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί καν ούτε το θέμα της κυριότητας των οικοπέδων στο νέο Κόμανο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν ήθελε να εκδώσει τους τίτλους των οικοπέδων από την προηγούμενή περιφερειακή αρχή» και μίλησε για την ανάγκη μιας απόφασης προκειμένου να λήξει το θέμα αυτό. Αναφερόμενος στην μετεγκατάσταση του Κομάνου είπε ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να γίνει ο νέος Κόμανος: «Εάν κάποια δημοτική αρχή ήθελε να κάνει το νέο Οικισμό Κομάνου θα τον είχε κάνει. Εάν η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση ήθελε να κάνει το νέο Κόμανο θα τον είχε κάνει. Κανείς δεν ήθελε.» Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι «φθάσαμε κάποια στιγμή το 2012 να υπογράψουμε ένα μνημόνιο μεταξύ ΔΕΗ, Δήμου Εορδαίας και Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας για τις εργασίες στο νέο Κόμανο… αλλά από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί το μνημόνιο αυτό» και ζήτησε από τη ΔΕΗ, το Δήμο και την περιφέρεια να σκύψουν στα προβλήματα των κατοίκων του Κομάνου «γιατί κάποια στιγμή πρέπει να χαμογελάσει και ο Κόμανος.»
Ευθύνες στις τοπικές και περιφερειακές αρχές αλλά και στην ίδια την πολιτεία για την μεγάλη ολιγωρία αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του Κομάνου επέρριψε η βουλευτής, Ευγενία Ουζουνίδου. Ζήτησε μάλιστα μια αναλυτική ενημέρωση επί όλων των θεμάτων και των έργων υποδομής που εκκρεμούν στο νέο Οικισμό ώστε να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση από το σύνολο των βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης. Ζήτησε επίσης να οριστεί μια νέα σύσκεψη με όλους τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξεταστούν όλα τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις.
Ο βουλευτής Μίμης Δημητριάδης χαρακτήρισε «δραματική ιστορία αυτό που βιώνει η περιοχή μας» με τη ΔΕΗ, επιρρίπτοντας κι εκείνος ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, λέγοντας πως «υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη», για το γεγονός ότι «το θέμα του Κομάνου σέρνεται εδώ και 20 χρόνια. Εμείς όμως», πρόσθεσε, «είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η δημιουργία του νέου Κομάνου πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση του ίδιου του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Τόνισε ωστόσο κι εκείνος ότι χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση προκειμένου να μπορέσουν να βοηθήσουν και οι βουλευτές για να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στο νέο Οικισμό και να μπορέσουν να χτίσουν τα σπίτια τους οι Κομανιώτες.
Ευθύνες και στους ίδιους τους Κομανιώτες επέρριψε κάτοικος του Κομάνου, διότι, όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια δεν λειτούργησαν ως συλλογικότητα και δεν άσκησαν τη δέουσα πίεση και ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των ίδιων των κατοίκων για το που βρίσκονται τα έργα στο νέο Κόμανο, για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους αλλά κυρίως τι γίνεται με τους αναγκαίους πόρους, εάν δηλαδή υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top