Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Αποδοτικά τα ορυχεία της ΔΕΗ σύμφωνα με το σωματείο Σπαρτακός...

«Η ΔΕΗ συγκρινόμενη με αντίστοιχες εταιρείες του Εξωτερικού έχει πετύχει το χαμηλότερο πλήρες κόστος λιγνίτη», τονίζει το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, επικαλούμενο μελέτη που εκπόνησε ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων της επιχείρησης, κ. Μάριος Λεονάρδος.
Το σωματείο υποστηρίζει εξάλλου ότι βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης προκύπτει ότι η ΔΕΗ, παρόλο που εκμεταλλεύεται τα διεθνώς δυσμενέστερα κοιτάσματα, επιτυγχάνει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης λιγνίτη και συνεπώς εξασφαλίζει την φθηνότερη παραγωγή KWh για τους καταναλωτές (τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους).
Αναλυτικότερα, σε σχετική επιστολή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, με θέμα το κόστος λιγνίτη της ΔΕΗ, αναφέρεται:

«Κύριε Πρόεδρε
Αφορμή για την αποστολή της παρούσας αποτελεί η εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημασίας μελέτη την οποία εκπόνησε ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε κ. Μάριος Λεονάρδος, μελέτη η οποία αναλύει και συγκρίνει το κόστος του λιγνίτη της ΔΕΗ με το αντίστοιχο κόστος λιγνιτωρυχείων του εξωτερικού.
Την ώρα που Σύμβουλοι επιχειρήσεων (όπως η Booz) έχουν την άποψη ότι δεν είναι δυνατή η σύγκριση αλλά και την ώρα που δημοσιεύματα στον τύπο παρουσιάζουν το κόστος του λιγνίτη με διαστρεβλωμένη εικόνα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παρουσίασης ανακριβών/επισφαλών αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, μέσα σε αυτό το σκηνικό η ΔΕΗ Α.Ε, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε να απαντήσει επί του θέματος, δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως και σαφώς.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (και όχι μόνο) εκτιμά ότι η μελέτη που είναι απολύτως τεκμηριωμένη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά και όλα τα εφόδια προκειμένου η ΔΕΗ χωρίς ενδοιασμούς να καταθέσει ξεκάθαρα τη θέση της (Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο) σχετικά με το ότι η ΔΕΗ συγκρινόμενη με αντίστοιχες εταιρείες του Εξωτερικού έχει πετύχει το χαμηλότερο πλήρες κόστος λιγνίτη παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και τα συμπεράσματα αυτής, που έχουμε στα χέρια μας:
- Ο πλέον ενδιαφέρον δείκτης είναι το κόστος των εκσκαφών εκπεφρασμένο σε €/m³. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους κόστη των διαφόρων φάσεων της εργασίας (εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά & απόθεση) καθώς και των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (γραμματείες, λογιστήρια, τοπογράφοι κτλ). Βέβαια και αυτό το κόστος εξαρτάται από τα γεωλογικά (άρα και μη τροποποιούμενα) χαρακτηριστικά ενός κοιτάσματος, αλλά και από το πόσο σωστά δουλεύει ένα Ορυχείο.
- Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ επιτυγχάνουν ανάλογο έως πολύ χαμηλότερο κόστος εκσκαφών εκπεφρασμένο σε €/m³ σε σχέση με λιγνιτωρυχεία άλλων χωρών. Συνεπώς μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι τα ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ.
- Το κόστος του λιγνίτη είναι αυξημένο λόγω της υψηλής σχέσης εκμετάλλευσης, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
- Το κόστος του λιγνίτη ως καυσίμου, εκπεφρασμένο σε €/Gcal, είναι από τα υψηλότερα διεθνώς για λιγνίτη λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμογόνου δυνάμεως (Gcal/t) του κοιτάσματος.

Κύριε Πρόεδρε
Με βάση τα ανωτέρω συμπεράσματα, ξεκάθαρα πλέον μπορεί να καταλήξει κάποιος στο ότι η ΔΕΗ παρότι εκμεταλλεύεται τα διεθνώς δυσμενέστερα κοιτάσματα, επιτυγχάνει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης λιγνίτη και συνεπώς εξασφαλίζει την φθηνότερη παραγωγή KWh για τους καταναλωτές (τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους). Βεβαίως ούτε η μελέτη ούτε και ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν οι δείκτες παραγωγικότητας και άρα να μειωθεί περαιτέρω το κόστος λιγνίτη. Αντιλαμβάνεται όμως κάποιος ότι κάτι τέτοιο, προϋποθέτει επενδύσεις στον πάγιο και βοηθητικό εξοπλισμό των Ορυχείων καθώς και προσλήψεις προκειμένου να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αργία.
Συνεπώς, η ΔΕΗ Α.Ε έχοντας στα χέρια της την μελέτη του κ. Λεονάρδου, δύναται πλέον να πείσει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι πιέζουν για μειώσεις στην τιμή της KWh με την απαίτηση ότι μπορεί να συμπιεστεί το κόστος λιγνίτη υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιθυμεί, τέλος, να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τον Διευθυντή Σχεδιασμού κ. Λεονάρδο για την εξόχως χρήσιμη και εμπεριστατωμένη μελέτη του.»

Πηγή:http://www.energypress.gr/

7 σχόλια:

nikos είπε...

εχω μια Ερώτηση .... πως γίνεται να μειώνεται η λιγνιτική παραγωγή του ΛΚΔΜ(απο το 2005) που προσφέρει τη ....φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και να ....μειώνεται ταυτοχρονος με κρατική παρέμβαση(sic) η ...βιομηχανική KWH

nikos είπε...

και δεν θα καταρρευση!!!

nikos είπε...

προσωπικά αναρωτιέμαι ..μετά την δημοσιοποιηση του κόστος λιγνίτη στα Ορυχεία ..ποιος παλαβός θα βρεθεί να αγοράσει τον ΑΗΣ-Αμύνταιου (μικρή ΔΕΗ)που μας ψελλίζει η κυβέρνηση χιχχι

nikos είπε...

το παραμύθι του φθηνού και μπόλικου λιγνίτη μας τελείωσε και επίσημα ..βέβαια μας έμεινε το νταβατζιλίκι αλλά αυτό χρειάζεται πολύ δουλεία ...

nikos είπε...

Σήμερα 1/3/2014......ΝΕΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ στο ορυχείο ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ !!!!!!
Μελέτη του εκτελεσθέντος έργου πριν γίνουν οι κατολισθήσεις για το οποίο δαπανήθηκε από την τέως Νομαρχία ποσό( 2.600.000 ευρώ)την τελευταία πενταετία ????????

nikos είπε...

μετά την δημοσιοποιηση του κόστος λιγνίτη στα Ορυχεία ..ποιος παλαβός θα βρεθεί να αγοράσει τον ΑΗΣ-Αμύνταιου (μικρή ΔΕΗ)Μεγαλοπολη κλπ που μας ψελλίζει η κυβέρνηση του Σα(χλα)μαρα χιχχι

nikos είπε...

Τελικό πόρισμα του ΑΠΘ για το ρήγμα της Μαυροπηγής: υπεύθυνη είναι η εξορυκτική δραστηριότητα!

http://antigoldgr.org/blog/2011/03/18/mavropigi-final/

 
back to top