Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή του σωματείου «Σπάρτακος» προς το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κοζάνης με θέμα την επιτάχυνση και ολοκλήρωση μετεγκατάστασης του Οικισμού Μαυροπηγής...

Κύριοι,
Στόχος της παρούσας είναι να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους που ελλοχεύουν και απειλούν τις ζωές των κατοίκων του Οικισμού της Μαυροπηγής καθώς και των εργαζόμενων στο Ορυχείο της Μαυροπηγής, εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΔΕΗ.
Η δε αφορμή –για την σύνταξη της παρούσας- έλκεται από την μεγάλη/σημαντική κατολίσθηση που σημειώθηκε την Τρίτη 14/1 (πρόκειται για την 4η σε αριθμό κατολίσθηση σε χρονικό διάστημα 3ων ετών) στο Ορυχείο Μαυροπηγής, ευτυχώς με τις ζημίες/απώλειες να περιορίζονται μόνο στον εξοπλισμό της ΔΕΗ και να μην αφορούν στον ανθρώπινο παράγοντα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, μέχρι τώρα, τα χειρότερα απετράπησαν χάρη στην στενή παρακολούθηση του φαινομένου της μετακίνησης μαζών με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και κυρίως χάρη στην ευσυνειδησία και την κατάρτιση του προσωπικού.
Το Ορυχείο Μαυροπηγής λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στα όρια ασφαλείας τα οποία θέτει ο Μεταλλευτικός Κανονισμός καθώς τις, εκ των πραγμάτων, δύσκολες συνθήκες επιβαρύνουν και εξωγενείς παράγοντες.
Υπό το βάρος των υφιστάμενων συνθηκών, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρίνει ότι θα πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα βαρύτητα και να επιταχυνθεί η πορεία υλοποίησης της μετεγκατάστασης του Οικισμού.
Αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι ενώ η απαλλοτρίωση κηρύχθηκε με το ΦΕΚ 234/14.9.2011, συντελέσθηκε με τα ΦΕΚ 260/15.7.2013 και ΦΕΚ 369/21.10.2013 και ενώ έχουν κατατεθεί τα προβλεπόμενα ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί στα απαλλοτριωμένα ακίνητα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο της εξόρυξης, κάνοντας περισσότερο ορατούς και τους κινδύνους μιας κατολίσθησης καθώς δεν υπάρχουν προπορείες στις υπερκείμενες τομές.

Κύριοι
Σαφώς και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής είναι οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη. Απεναντίας είναι αυτοί που επιδεικνύουν ηρωική ανοχή και συνεχίζουν να δίνουν τα υπάρχοντά τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας ζήτημα και οι δικές σας υπηρεσίες να ασκήσουν πιέσεις –στο μέτρο του δυνατού- έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχους για να μπορέσουν να απομακρυνθούν από τις εστίες. Θεωρούμε μάλιστα ότι οι ενέργειες/πιέσεις σας θα πρέπει να είναι άμεσες καθώς ίσως την επόμενη φορά η Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα των Λιγνιτωρύχων, να μην κάνει το θαύμα της.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας

Πηγή: http://www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top