Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινά η διερεύνηση καταλληλότητας του χώρου μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής...

Κατήφεια αλλά και απαισιοδοξία για την μετεγκατάσταση του πληττόμενου από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ οικισμού της Μαυροπηγής, εκδηλώθηκε από δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αλλά και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Εορδαίας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την έγκριση δαπάνης για την υπογραφή σύμβασης με την ΑΝΚΟ, για την εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση καταλληλόλητας επιλεγέντος χώρου για τη μετεγκατάσταση πλησίον του οικισμού της Μαυροπηγής, στο χώρο δηλαδή που επιλέχθηκε από τους κατοίκους σε ψηφοφορία η οποία διεξήχθη στις 3/11/2013 για την επιλογή νέας θέσης για τη μετεγκατάστασή του οικισμού τους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος, Παρασκευή Βρυζίδου, ο Δήμος Εορδαίας αναθέτει στην ΑΝΚΟ ΑΕ την προετοιμασία φακέλων διερεύνησης καταλληλότητας του επιλεγέντος χώρου πλησίον του οικισμού Μαυροπηγής, για τη μετεγκατάσταση του οικισμού, για τη λήψη τεκμηριωμένης και ασφαλούς απόφασης. Σημείωσε ότι για τη διερεύνηση καταλληλότητας του χώρου θα συνταχθούν μελέτες για την αξιολόγηση της επιλεγείσας θέσης πλησίον οικισμού Μαυροπηγής, συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με την αρχικά επιλεγείσα θέση στο “Κουρί” και φάκελος Έργου για την επιλεγείσα θέση πλησίον οικισμού Μαυροπηγής.
Η εισήγηση δεν ψηφίστηκε από τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ με επιφύλαξη ψήφισε υπέρ η ανεξάρτητη Ιωάννα Ανδρονικίδου.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ ζήτησε «έστω και αυτή την τελευταία στιγμή και παρά τους ερασιτεχνισμούς, να γίνουν αυτά που πρέπει» και «να εξεταστούν παράλληλα όλες οι επιλογές για τη μετεγκατάσταση του οικισμού».
Αποστάσεις πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κωτσίδης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαχείριση του θέματος από τη δημοτική αρχή και την τεράστια καθυστέρηση που σημειώθηκε αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι «η αίσθηση η δική μου είναι ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τις λύσεις αλλά για τις εντυπώσεις» και μίλησε για υπονόμευση της όλης προσπάθειας λέγοντας ότι «υπάρχουν και όρια για όσους υπονομεύουν την προσπάθεια μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής». Ταυτόχρονα εξέφρασε φόβους για την έκβαση του όλου εγχειρήματος λέγοντας ότι «μπορεί να έρθουμε μετά από 20 χρόνια και όπως με τον Κόμανο να ξανασυζητάμε για μετεγκατάσταση».
Στη δευτερολογία του μάλιστα ο κ. Κωτσίδης σχολίασε ότι «ενώ μιλάμε για διερεύνηση του χώρου πλησίον της Μαυροπηγής, στη Μαυροπηγή υπάρχουν δύο τάσεις» και κάλεσε τη δήμαρχο να πάρει μία σαφή απόφαση, π.χ. για το “Κουρί” προκειμένου να μπορέσει να περπατήσει το θέμα της μετεγκατάστασης.
Ευθύνες στη δημοτική αρχή για παλινωδίες και την αλλαγή του τόπου μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, απέδωσε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασιλική Στεργίου, τονίζοντας μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής μη βλέποντας να δίνεται λύση και μη βλέποντας κανένα αποτέλεσμα στρέφονται στη ΔΕΗ, και αφού πήραν τα χρήματα από τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων θα δώσουν πλέον μόνοι τους τη λύση.
Ο δ.σ. Στέλιος Τογρίδης ανέφερε ότι «σε αυτά τα 3 χρόνια η δημοτική αρχή έμεινε πίσω από σχέδια ανερμάτιστα», ενώ αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής είπε ότι «θα γίνει όπως έγινε με τον Κόμανο». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει «ότι χάθηκαν τουλάχιστον 150.000 -200.000 εκατομμύρια ευρώ από την περιοχή με αυτές τις δύο μετεγκαταστάσεις που δεν έγιναν και είμαστε υπεύθυνοι εμείς σαν δημοτική αρχή γι’ αυτό». Ευθύνες ωστόσο απέδωσε και στους ίδιους τους κατοίκους, λέγοντας ότι «έχουν ευθύνη και οι κάτοικοι, δεν είναι άμοιροι ευθυνών», και δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το θέμα «γιατί δεν έχει κανένα νόημα».
Απαντώντας η δήμαρχος είπε πως ενώ για τον Κόμανο υπήρχαν στον Τοπικό Πόρο κάποια χρήματα, δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενώ για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής ανέφερε ότι «δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια κονδύλια» και ότι υπάρχει μόνο το ΕΣΠΑ που δεν εντάσσει όμως μετεγκαταστάσεις οικισμών και ότι η δημοτική αρχή παλεύει να εντάξει έργα υποδομών. Όσο για τις αιχμές που εκτοξεύτηκαν εναντίον της δημοτικής αρχής για τις αλλαγές αναφορικά με τον τόπο προορισμού μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή που δεν επαρκούσε ο χώρος που είχε υποδειχθεί και επιλεγεί αρχικά στην περιοχή Κουρί Πτολεμαΐδας καθώς και ότι η δημοτική αρχή όφειλε να σεβαστεί τη βούληση των κατοίκων και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Παραδέχθηκε τέλος ότι «σίγουρα δεν θα προλάβουμε ως δημοτική αρχή να φέρουμε αποτέλεσμα σ’ αυτή τη θητεία μας, όμως δουλέψαμε γι’ αυτό».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top