Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επικύρωσε την απόφαση για νέα θέση μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας...

Την απόφαση των κατοίκων της Μαυροπηγής για μετεγκατάσταση του πληττόμενου οικισμού τους από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ σε νέο χώρο, δυτικά του υφιστάμενου οικισμού, στο αγρόκτημα Μαυροπηγής, όπως αποφάσισαν σε νέα διαδικασία επιλογής θέσης προορισμού του οικισμού στις 3 Νοεμβρίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής, σε μια πολύωρη συνεδρίαση.
Ταυτόχρονα εγκρίθηκε και η πρόταση της δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου για συνέχιση των έργων υποδομής στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, θέση η οποία είχε επιλεγεί παλαιότερα με δημοψήφισμα των κατοίκων τον Δεκέμβριο του 2008, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς υπέρ της πρότασης αυτής είχαν ψηφίσει 580 κάτοικοι. Η πρόταση αυτή ωστόσο έχασε την προτίμησή τους στην πορεία, όταν ανακάλυψαν το 2011 ότι δεν επαρκεί για τη μετεγκατάσταση του οικισμού, αφού ουσιαστικά πρόκειται για δύο εκτάσεις μεταξύ των οποίων έχει χωροθετηθεί ο νέος οικισμός του Κομάνου και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να κατασκευαστεί ενιαίος οικισμός.
Το εγχείρημα των μετεγκαταστάσεων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε στην Εορδαία πολιτική μετεγκαταστάσεων, αλλά και διότι μεσολαβούν κάποια χρόνια από τη στιγμή που οι κάτοικοι παίρνουν τα χρήματα των απαλλοτριώσεων μέχρι να μπορούν εγκατασταθούν στο νέο οικισμό, τόνισε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Π. Βρυζίδου. «Δεν έχουμε λόγο να μην σεβαστούμε την απόφαση των κατοίκων της Μαυροπηγής, αλλά επειδή δεν υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να μην προβληματιστούμε», πρόσθεσε η δήμαρχος. Ζήτησε λοιπόν να υπάρχει ομοψυχία στην απόφαση επιλογής μετεγκατάστασης στη νέα θέση, πλησίον της Μαυροπηγής, διότι, όπως είπε, πρόκειται για μια απόφαση με μικρή πλειοψηφία, αφού υπέρ της θέσης αυτής ψήφισαν 119 κάτοικοι από τους 230 που συμμετείχαν στη νέα διαδικασία επιλογής.
Ζήτησε λοιπόν από το Δ.Σ. να εγκρίνει την απόφαση των κατοίκων της Μαυροπηγής για τη νέα θέση προορισμού του οικισμού, αλλά και τη συνέχιση των έργων υποδομής στην περιοχή “Κουρί”, λέγοντας ότι εκεί οι μελέτες είναι προς ολοκλήρωση και υπάρχει χώρος για 240 οικόπεδα που μπορεί να χρειαστούν και να αξιοποιηθούν μελλοντικά. Ζήτησε επίσης εξουσιοδότηση για την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο νέος χώρος που επέλεξαν οι κάτοικοι πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία οικισμού σε εναπομείνασα έκταση του Αγροκτήματος Μαυροπηγής.
Εξηγήσεις για την αλλαγή της απόφασης των κατοίκων αναφορικά με τον τόπο μετεγκατάστασης του οικισμού έδωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ. «Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε εμείς στη Μαυροπηγή, αλλά τα πράγματα δεν ήταν όπως μάς τα παρουσίασαν για το “Κουρί”», είπε, τονίζοντας μάλιστα ότι στο δημοψήφισμα του 2008 την επιλογή Κουρί την ψήφισαν 580 κάτοικοι και πρόσθεσε ότι «η αιτία του κακού και η ταλαιπωρία των κατοίκων ξεκινά από το γεγονός ότι δεν έγιναν τότε, το 2008 που διενεργήθηκε το δημοψήφισμα, εξαντλητικές διαδικασίες και βιάζονταν οι κάτοικοι να πάρουν αποφάσεις γιατί απαλλοτριωνόταν το δάσος της Μαυροπηγής.» Όταν αργότερα έγινε αντιληπτό ότι η περιοχή στο Κουρί δεν επαρκεί, αναλήφθηκε μια πρωτοβουλία από τους κατοίκους με συγκέντρωση 400 υπογραφών περίπου για εναλλακτική επιλογή στο στρατόπεδο, η οποία και εγκαταλείφθηκε στην πορεία διότι μεγάλο τμήμα της εν λόγω έκτασης ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση για αγορά εκτάσεων κοντά στο κυνοκομείο, που ήρθε το φθινόπωρο στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν δική του πρόταση, λέγοντας ότι «εγώ προκάλεσα το θέμα με τους λαχανόκηπους, γιατί η πρόταση αυτή ήταν η μοναδική που προσομοίαζε στην απόφαση των κατοίκων για τη θέση Κουρί.» Όσο για την άρνηση μερίδας των κατοίκων να συμμετέχουν στη νέα διαδικασία επιλογής νέου χώρου, μετά το ναυάγιο του θέματος αγοράς αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή του Κυνοκομείου, είπε ότι οφείλεται «στις ανοιχτές διαδικασίες», ότι δηλαδή οι κάτοικοι υπέγραφαν επώνυμα για τη θέση που επιθυμούσαν να μετεγκατασταθεί η Μαυροπηγή. Ο πρόεδρος της Μαυροπηγής ζήτησε τέλος από το Δ.Σ. να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες για τη διερεύνηση καταλληλότητας του νέου χώρου που επέλεξαν οι κάτοικοι για τη μετεγκατάσταση οικισμού τους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε ο πρώην κοινοτάρχης της Μαυροπηγής Αντώνης Μπάρμπας, οι κάτοικοι συνέστησαν πενταμελή επιτροπή η οποία θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη καταλληλόλητας του νέου χώρου που έχει επιλεγεί για τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Θετική ψήφο έδωσε η μείζων αντιπολίτευση, αν και ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Κωτσίδης εξέφρασε την απορία του «για το πώς φτάσαμε ως εδώ», λέγοντας: «Η πρόταση για το Κυνοκομείο ψηφίστηκε από το Δ.Σ., δεν ξέρω γιατί φτάσαμε εδώ.»

Ναι υπό προϋποθέσεις ψήφισε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασιλική Στεργίου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες και να βρει τα χρήματα ώστε να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τον οικισμό.
Ναι, υπό προϋποθέσεις είπε και η ανεξάρτητη πλέον Σοφία Απαζίδου, προτείνοντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τις άλλες θέσεις που είχαν υποδειχθεί και να κάνει η δημοτική αρχή αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή των έργων υποδομής.
Από την ψηφοφορία απείχε η ανεξάρτητη Ιωάννα Ανδρονικίδου, διότι όπως δήλωσε «νοιώθω έντονο εμπαιγμό γι’ αυτό απέχω από την ψηφοφορία.»

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top