Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΑΚΤΩΡ ο από μηχανής Θεός...

Προκρίθηκε λοιπόν η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ως πλειοδότρια από την επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης με αποθέματα 90 εκ. τόνους λιγνίτη και στις 9/8 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αποδέχτηκε την εισήγηση της επιτροπής που βαθμολόγησε με 87,36% (!) την «Ακτωρ» («Εφ.Συν.» 15/8/2013). Οταν ήδη στις 29 Μαρτίου -και με αφορμή τις μεγάλες κατολισθήσεις στη Βεύη- γράφαμε «Κατολισθήσεις, ανεργία και στο βάθος ΑΚΤΩΡ», μάλλον (το) βουλωμένο γράμμα της επιτροπής διαβάζαμε. Μια σύμβαση με πολλά και παράξενα, με καταγραμμένες τις αντιρρήσεις των κατοίκων αλλά και βουλευτών και με τα εκατομμύρια να «καλύπτουν» τον λιγνίτη και την ανεργία στον φτωχότερο νομό. Ξανά λοιπόν ο από μηχανής «θεός» ετοιμάζεται να σώσει το περιβάλλον και τα ορυχεία. Τα αιτήματα των κατοίκων Οι κάτοικοι έχουν προ πολλού καταθέσει υπόμνημα με τα δικά τους αιτήματα που παραμένουν ακόμα στα χαρτιά. Οπως μας ενημέρωσε ο συνάδελφος από την εφημερίδα «ΗΧΩ της Φλώρινας», Θανάσης Γεωργούλας, την Παρασκευή 16/8 στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Βεύης παρουσία των δύο βουλευτών Στάθη Κωνσταντινίδη της Ν.Δ. και Θανάση Γερμανίδη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ενημέρωση από τον κ. Κωνσταντινίδη, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Κυριακού αλλά και οι κάτοικοι που πήραν τον λόγο έθεσαν σαν όρο για να προχωρήσει η σύμβαση να ληφθούν υπόψη οι όροι που έχουν τεθεί προς όλους τους αρμοδίους φορείς. Η σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπει να δοθεί από την εταιρεία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος το ποσόν των 9,6 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 εκατ. ευρω για την αποτροπή της αυτοανάφλεξης του λιγνίτη. Το ορυχείο όμως παράμενε κλειστό επί 12 και πλέον χρόνια και ήδη έχει γίνει η αυτοανάφλεξη του παρατημένου και επί μεγάλο χρονικό διάστημα εξορυγμένου λιγνίτη. Οσο για τους εκατοντάδες τόνους χωμάτων από τις κατολισθήσεις, ακόμη και στο αναδασωμένο βουνό, τις καταστροφές στους δρόμους, την αλόγιστη σπατάλη νερού, τα υπέρογκα χρέη, τις ρωγμές στα ξεκοιλιασμένα βουνά, τα οποία κοστολογήθηκαν στα 9,6 εκατ., δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε γι΄ αυτά ούτε κυρίως για το είδος αυτής της αποκατάστασης. Τέλος, η προβλεπόμενη «αμοιβή» από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ προς την τοπική αυτοδιοίκηση με 50.000 ευρώ τον χρόνο για να «ελέγχει» την ίδια την εταιρεία μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο. «Σύμβαση-παρωδία» την χαρακτηρίζει σε μεγάλο ποσοστό ο τοπικός Τύπος, μιλώντας για αδιαφανείς διαδικασίες και κυρίως για άγνωστα κριτήρια αξιολόγησης κι ενώ η έως τώρα ζημιά για το «φτωχό» Δημόσιο ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει ο Θ. Γεωργούλας για τη σύμβαση: «ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση η υποχρέωση να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες εδαφών που καταλαμβάνει το λιγνιτωρυχείο, για όλα τα προηγούμενα χρόνια που το ορυχείο παραμένει ανενεργό. »
Ο μισθωτής δεν έχει καμία δέσμευση να αποζημιώσει όλους τους επαγγελματίες που δεν πληρώθηκαν από τον προηγούμενο μισθωτή, ενώ μόνο τα χρέη των ορυχείων στη ΔΕΗ φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει στην ουσία καμιά εγγύηση για τις θέσεις εργασίας, ενώ ο νέος μισθωτής δεν θα έχει καμία επίπτωση εάν δεν απασχολήσει εργολάβο της περιοχής, εφόσον δεν του βγαίνει το χρονοδιάγραμμα ή, κατά την κρίση του, δεν απαιτείται από τα δεδομένα της παραγωγής. Η δημόσια θέση του βουλευτή της Ν.Δ. στη Φλώρινα κ. Στάθη Κωνσταντινίδη είναι ότι «δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα πάρει το έργο, οι κάτοικοι θέλουν να ξεκινήσει». Η βουλευτίνα κυρία Ραχήλ Μακρή κατέθεσε ήδη ερώτηση με 13 σημεία, μεταξύ αυτών:
• για το πώς και με ποια κριτήρια αποκλείστηκαν οι άλλες εταιρείες,
• γιατί η διαδικασία έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια,
• γιατί όλες οι διαδικασίες παραμένουν αδιαφανείς στην ουσία,
• γιατί -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- δεν ζητήθηκε εγγυητική επιστολή που θα διασφάλιζε το Δημόσιο, και,
• γιατί δεν μνημονεύεται η απόφαση της Επιτροπής για την απευθείας ανάθεση της εκμίσθωσης λιγνιτωρυχείου της Βεύης, αξίας πάνω από 3 δισ. από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Τέλος, ερωτά αν αληθεύει ότι η ΑΚΤΩΡ προσέφερε 272 εκατ. λιγότερα για τη 15ετή χρήση από την άλλη εταιρεία που αποκλείστηκε. Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που θα λάβει (αν λάβει) η κ. Μακρή και όσοι άλλοι βουλευτές ενδιαφερθούν για το θέμα, παραμένει απορίας άξιον πώς κανένας πολίτης δεν θα στοιχημάτιζε ούτε ένα ευρώ για το γεγονός ότι η ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα θα κέρδιζε και αυτόν τον διαγωνισμό πάνω στα κουφάρια των βουνών της Φλώρινας.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/-Της Αντας Ψαρρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top