Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Απαράδεκτη και επικίνδυνη η ΠΑΡΑΝΟΜΗ χωματερή μεταξύ Μαυροδενδρίου και Ποντοκώμης


Χθες, Κυριακή, εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά σε μια ακόμη παράνομη και επικίνδυνη χωματερή. Πρόκειται για το χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων που βρίσκεται μεταξύ Μαυροδενδρίου και Ποντοκώμης, δίπλα στην Εγνατία και μέσα σε χωράφια σιτηρών.
Κλήθηκε αμέσως η Πυροσβεστική, η οποία επιλήφθηκε του προβλήματος.
Ως φορείς θεωρήσαμε απαραίτητο να στείλουμε αμέσως σχετική επιστολή στην αρμόδια Υπηρεσία (Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Κοζάνης), με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, ζητώντας τους να παρέμβουν το συντομότερο δυνατόν και να κλείσουν την παράνομη χωματερή.
Παράλληλα οι εν λόγω υπηρεσίες καλούνται να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα:
Γνώριζαν την ύπαρξη της χωματερής; Και αν ναι, τι έπραξαν μέχρι τώρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ; Υπενθυμίζουμε πώς στην ίδια περίπου περιοχή πριν από λίγα χρόνια ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά από παράνομη χωματερή, η οποία κατέκαψε πάνω από χίλια καλλιεργημένα στρέμματα.
Είναι πραγματικά λυπηρό να επιφυλάσσουμε στο περιβάλλον και στις δημόσιες εκτάσεις μια τέτοια μεταχείριση, που πέραν των καταστροφικών συνεπειών δείχνει ένα βαθύ έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να συνεχίζουμε να ρυπαίνουμε τα εδάφη, τα νερά και την ατμόσφαιρα με κάθε είδους απόβλητα, όταν γνωρίζουμε (;) πως ό,τι πετάμε στη φύση το βρίσκουμε τελικά στο τραπέζι μας.
Ειδικά στην Ποντοκώμη και το Μαυροδένδρι, τα οποία επί χρόνια αναπνέουν το μολυσμένο αέρα από τα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ, ήρθε χθες να προστεθεί και ένα νέο κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων από την φωτιά των σκουπιδιών που έριξαν μερικοί ασυνείδητοι περίοικοι.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε ξανά το ίδιο «έργο» και την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε οι κίνδυνοι εξάπλωσης των πυρκαγιών είναι μεγαλύτεροι και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας πιο έντονη

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις»
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top