Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Απαλλοτριώσεις-εξπρές για έργα...

Απαλλοτριώσεις-εξπρές με την εισαγωγή απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, κίνητρα για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας από υπηκόους τρίτων χωρών, περιορισμό στις χρονοβόρες προσφυγές κατά των διαγωνισμών για την ανάθεση έργων του ΕΣΠΑ και αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συμβάσεων, προβλέπονται σε τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στο επενδυτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Με το ίδιο νομοθέτημα ενισχύεται σε προσωπικό η Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να εκδίδει άδεια δόμησης και να ελέγχει την κατασκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων ειδικού περιβαλλοντικού και οικιστικού ενδιαφέροντος, όπως και κτίρια άνω των 3.000 τετραγωνικών μέτρων.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις:

  • Εισάγεται υποχρεωτική διοικητική διαδικασία πριν από την απαλλοτρίωση, κατά την οποία το Δημόσιο προσκαλεί τον ιδιοκτήτη να προσκομίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας και να συναινέσει στην εξαγορά του ακινήτου από το Δημόσιο. Πρόκειται για διαδικασία που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. 
  • Ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας και η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων μπορούν να γίνονται πριν από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα να εκδίδονται αποζημιώσεις για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο. Παράλληλα, ο φορέας ενός έργου θα μπορεί εκ των προτέρων να προϋπολογίζει το κόστος των απαλλοτριώσεων. 
  • Στις περιπτώσεις των συγχρηματοδοτούμενων έργων, η αξία του ακινήτου προσδιορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή. 
  • Εφόσον προχωρήσει η δικαστική διαδικασία, η αξία του ακινήτου υπολογίζεται με βάση το αντικειμενικό σύστημα αξιών. 
  • Οι υποθέσεις για τον καθορισμό της αποζημίωσης στις απαλλοτριώσεις δικάζονται καθ' υπέρβαση των πινακίων των δικαστηρίων. 
  • Η διοικητική αναγνώριση των δικαιούχων θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο. 

Οι υποθέσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), άνω των 15 εκ. € θα εκδικάζονται από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το όριο του προϋπολογισμού των έργων που ελέγχονται προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο αυξάνεται από 5 σε 10 εκ. €.
Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στο εν λόγω σχέδιο νόμου. «Η ρύθμιση είναι κατ' αρχήν, για να προχωρήσει η αξιοποίηση πρέπει να εκδοθούν αρκετά Προεδρικά Διατάγματα», εκτιμούν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος - Μανίνα Νικολοπούλου

Παρακάτω δείτε την τροπολογία 


Η ζωή μας σε fast-track...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top