Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση...

Τον ανήφορο πήρε ξανά η ατμοσφαιρική ρύπανση της ατμόσφαιρας στο ενεργειακό λεκανοπέδιο από τη δραστηριότητα των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, καθώς σημαντική υπέρβαση των ατμοσφαιρικών ρύπων κατέγραφαν χθες οι σταθμοί μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κατέγραφαν χθες οι σταθμοί μέτρησης ποιότητας του αέρα στις περιοχές της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, αφού ήταν στο κόκκινο και έδειχναν 10/10 σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10. Για την ακρίβεια με βαθύ κόκκινο χρώμα ήταν βαμμένοι οι σταθμοί μέτρησης που είναι εγκατεστημένοι στους δύο παραπάνω οικισμούς, όπως καταδείκνυε ο σχετικός χάρτης που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το ΚΕ.ΠΕ., ενώ η συγκέντρωση των PM10 (αέριων ρύπων) ξεπερνούσε και τα 600 μικρογραμμάρια, με όριο ασφαλείας τα 50 PM10. Για το φαινόμενο μερίδιο ευθύνης είχαν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες, καθώς η απουσία βορείων ανέμων και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούσε τον εγκλωβισμό των αερίων ρύπων.
Στο μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα της αιθαλομίχλης που πνίγει το ενεργειακό λεκανοπέδιο αλλά και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, έκανε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, στην οποία σχολιάζει ειρωνικά ότι «ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν ότι η αιθαλομίχλη είναι βλαβερή και καρκινογόνος και συνεπικουρούμενοι από τα κεντρικά ΜΜΕ έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο, με μια τρομολαγνεία άνευ προηγουμένου, δαιμονοποιώντας τα τζάκια και τις σόμπες και κοπτόμενοι για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Να διαλύσουμε την ομίχλη που μας δυσκολεύει να διακρίνουμε τον άνθρωπο
Στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ειδικότερα: «Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε στον ουρανό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από την καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, που σήμερα η χρήση τους καθίσταται πλέον υποχρεωτική, λόγω της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Ι.Σ.Κ. οφείλει να τοποθετηθεί όχι ως επιστημονικό όργανο (το έχει κάνει πλειστάκις μέσα από ανακοινώσεις και συνέδρια για το περιβάλλον και την υγεία) αλλά περισσότερο ως κοινωνικός φορέας αυτού του τόπου. Ξαφνικά, κάποιοι ανακάλυψαν ότι η αιθαλομίχλη είναι βλαβερή και καρκινογόνος και συνεπικουρούμενοι από τα κεντρικά ΜΜΕ έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο, με μια τρομολαγνεία άνευ προηγουμένου, δαιμονοποιώντας τα τζάκια και τις σόμπες και κοπτόμενοι για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Εσχάτως, ανακάλυψαν ότι ο πολίτης στερείται οικολογικής συνείδησης και ως στοργικοί θεματοφύλακες της υγείας και του περιβάλλοντος, συμβουλεύουν, προτρέπουν και νουθετούν τον πληθυσμό να περιορίσει τη χρήση καύσιμης ύλης σε τζάκια και ξυλόσομπες για να τον προστατεύσουν. Είναι αυτοί οι ίδιοι που δήθεν κατανοούν ότι ο πολίτης, δεν μπορεί να ζεσταθεί με τα χνώτα του και προτείνουν λύσεις που μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν, όπως η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όλο τον πληθυσμό, η επιδότηση ενεργειακών τζακιών και ξυλόσομπων, η εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον» κτλ που σαφώς, σαφέστατα, είναι ορθές και οικολογικές αλλά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και σίγουρα τώρα δεν είναι εφικτές γιατί ο Έλληνας δεν έχει να συνεισφέρει σε αυτές τις λύσεις ούτε ένα cent. Με λίγα λόγια όλες αυτές οι λύσεις είναι σωστές αλλά δυστυχώς αντιμνημονιακές και άρα απαγορευτικές! Είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση σε νοικοκυριά και περιβάλλον καταντώντας τη χώρα μας ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο και ειδικά τη Δυτική Μακεδονία ένα ανεξέλεγκτο θάλαμο αερίων δεκαετίες τώρα. Εν πάσει περιπτώσει όμως, σε αυτόν, που τα παιδιά του ξεπαγιάζουν, πήγαινε να του πεις για καρκινογόνους ρύπους. Ο κόσμος κρυώνει και δεν έχει χρήματα. Δε θα κάψει μόνο ξύλα. Θα κάψει οτιδήποτε αν καίγεται. Τα πάντα αρκεί να ζεστάνει λίγο τα παγωμένα άκρα του. Αυτό και μόνο θα έπρεπε πρωτίστως να προκαλεί ρεαλιστικές αντιδράσεις τόσο ανθρωπιστικές όσο και οικονομικές, διότι όταν κάνεις μια κίνηση, έστω εντελώς ηλίθια, το λιγότερο που απαιτείται, είναι να τη διορθώσεις. Ας αφήσουμε λοιπόν για την ώρα την αιθαλομίχλη και ας επικεντρωθούμε στο πως θα διαλύσουμε την ομίχλη που μας δυσκολεύει να διακρίνουμε τον άνθρωπο. Αν το καταφέρουμε ως κοινωνία τότε σίγουρα θα εξαφανιστεί και η αιθαλομίχλη.»

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρόη Βασβατέκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top