Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ...

30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με στόχο την προβολή όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Εύξεινου Πόντου, τα οποία συνθέτουν την εικόνα της πολιτισμικής ταυτότητας των ποντιακού ελληνισμού και αναδεικνύουν την ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία και παρέμβαση, δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια ο πολιτιστικός σύλλογος (Π.Σ.) Ποντοκώμης.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετεξέλιξη μιας από τις παλαιότερες θεατρικές ομάδες του νομού Κοζάνης, της θεατρικής ομάδας Ποντοκώμης, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και έκτοτε ανέβασε πολλά έργα και στην ποντιακή διάλεκτο.
Από την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου της Ποντοκώμης, οι δραστηριότητες στο χωριό έγιναν πιο έντονες και πιο οργανωμένες. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο σύλλογος έχει στο ιστορικό του δεκάδες εκδηλώσεις μικρές και μεγάλες. Το 1983, ο τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου, ήταν ο πρώτος καλεσμένος του συλλόγου σε μια μοναδική συναυλία. Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 1984, καλεσμένη του συλλόγου ήταν η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Οπισθοδρομική Κομπανία. Έκτοτε πολλοί καλλιτέχνες πέρασαν από την Ποντοκώμη και πραγματοποίησαν επιτυχημένες συναυλίες. Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, ημέρα του Αγίου Παντελεήμονα, το χωριό φοράει τα καλά του και υποδέχεται χορευτικά συγκροτήματα από πολλά μέρη της χώρας.
Μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Π.Σ. της Ποντοκώμης, ήταν το 2001 με τίτλο: «Αναδρομή στον Πόντο». Τριάντα ποντιακές λύρες, με εκατόν πενήντα χορευτές και πενηνταμελή χορωδία. To 2002 ανέβασαν το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «η Καμπάνα του Πόντου». Μεγάλη επιτυχία είχε και η θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη» το 2003 την οποία σκηνοθέτησε η Ελένη Γερασιμίδου και ανέβηκε στην ποντιακή διάλεκτο, σε μετάφραση του Κώστα Διαμαντίδη. Οι δύο αυτές μεγάλες διοργανώσεις, πραγματοποιήθηκαν στο ανοιχτό θέατρο Ποντοκώμης «Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Π.Σ. Ποντοκώμης συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις με τα χορευτικά του τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
Με επιμέρους στόχους την άμεση επαφή με την κοινωνία, την διατήρηση των ηθών και των εθίμων και τη σύσφιξη σχέσεων με άλλους συλλόγους της χώρας αλλά και του εξωτερικού, ο Π.Σ. Ποντοκώμης, προσπαθεί συνέχεια για το καλύτερο, έχοντας στο πλευρό του νέους ανθρώπους, οι οποίοι με μεράκι και διάθεση, συνεχίζουν το έργο των «παλιών».

Ιστορικό της περιοχής
Η Ποντοκώμη βρίσκεται στο νομό Κοζάνης, στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Κοζάνης-Πτολεμαΐδας.
Είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη με 1316 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς του Ασκίου και σε υψόμετρο 700μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Κατοικείται από πρόσφυγες, που ήρθαν από τον Πόντο το 1922. Οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονται από την περιοχή του Καυκάσου, του Απές, από την περιοχή του Καρς και τα χωριά Γιόλαγουζτσαμ, από την περιοχή Μουζαράτ και το χωριό Κιόλια. Όταν έφυγαν από τον Πόντο, εγκαταστάθηκαν προσωρινά στη σημερινή Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Μετά από περιπλανήσεις βρέθηκαν στην Ποντοκώμη, την οποία έως τότε κατοικούσαν Τούρκοι. Κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Πηγή: http://www.omikron.tv-Σωκράτη Μουτίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top