Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Κοινοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας...

Α). Περιβαλλοντική ρύπανση εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α. Ε
Για το βιασμό του περιβάλλοντος από την ΔΕΗ Α. Ε τονίζουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε με ευχολόγια και προθέσεις.
Ταυτόχρονα γνωστές είναι οι «διαβεβαιώσεις» για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των οικισμών του λεκανοπεδίου, «διαβεβαιώσεις» χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Με θλίψη και αγωνία παρατηρούμε ότι από τη ΔΕΗ ΑΕ δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο μέχρι τώρα, καμία βελτίωση κανενός δείκτη, καμιά ενέργεια που θα μας έδινε έστω και μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει στην αλαζονική και αποικιοκρατική πολιτική της ΔΕΗ Α. Ε,
Και συγκεκριμένα :
o Δεν έχουμε δει «σκέπαστρα ρυπογόνων σημείων»
o Δεν γίνονται οι απαραίτητες και συστηματικές «διαβροχές δρόμων»
o Δεν έχουμε δει ακόμη την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των «ειδικών γαλακτωμάτων κατά τη μεταφορά τέφρας»
o Δεν γίνεται το «πλύσιμο φορτηγών»
o Δεν βλέπουμε τα «αυστηρότερα μέτρα για τη σκόνη και περιορισμός περιορισμός στις μετακινήσεις φορτηγών».
o Δεν καλύπτονται τα φορτηγά μεταφοράς τέφρας από την αυλή ΑΗΣ με σκέπαστρα.
o Δεν άλλαξαν ακόμα τα φίλτρα των μονάδων 1 & 2 ΑΗΣ Καρδιάς
o Θα έχουμε όλο και περισσότερες επανεκκινήσεις μονάδων (λόγω παλαιότητας συντήρησης αυτών) με τεράστια έκλυση αερίων που δε συγκρατούνται από τα φίλτρα.
o Δεν σταμάτησε ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τις τρομερές υπερβάσεις εκπομπής αερίων ρύπων
o Δεν ξέρουμε ακόμη τη ρύπανση εξ αιτίας των ορυχείων (καθότι δε γίνονται μετρήσεις για τη ρύπανση κατά την εκμετάλλευση) και η ΔΕΗ ΑΕ τώρα σκέφτεται να προχωρήσει σε «συστηματικές μετρήσεις και δράσεις ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε συνεργασία με το ΑΠΘ από υπερσύχρονο δίκτυο σταθμών μέτρησης» δίκτυο σταθμών που προφανώς δεν υφίσταται ως τέτοιο μέχρι σήμερα.
Αγωνιώντας για αυτό που περιμένει τους οικισμούς μας την τρέχουσα περίοδο και αποφασισμένοι δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αγωνιστικά απέναντι στην υποβάθμιση που μας προσφέρει η ασυδοσία της ΔΕΗ ΑΕ, θα ξεσηκώσουμε και θα ευαισθητοποιήσουμε όλο το λεκανοπέδιο, δημιουργώντας ουσιαστική συμμαχία (στην οποία σαφώς θεωρούμε ότι όχι μόνο θα συμμετέχετε, αλλά ότι με τη θεσμική σας υπόσταση- δύναμη θα πρωταγωνιστήσετε) που θα προασπίσει το δικαίωμα μας σε ποιοτικότερη ζωή.

Β). Νέο ορυχείο- μετεγκατάσταση οικισμού Ποντοκώμη
Θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να κοινοποιήσουμε και σε εσάς την απόλυτη και ξεκάθαρη θέσης μας για τη διάνοιξη του ορυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου ( αλήθεια για πιο λόγο δεν ονομάζεται “ορυχείο Ποντοκώμης” όπως πάμπολλα ορυχεία που γειτνιάζουν με οικισμούς; ). Θέση που βρίσκει ομόφωνους και καθολικά συσπειρωμένους τους συμπολίτες μας. θέση που πηγάζει από την αγωνία επιβίωσης που διακατέχει τους οικισμούς μας και λέει ξεκάθαρα πως: «δεν θα δεχτούμε να δημιουργηθεί το νέο ορυχείο (ούτε ένα μέτρο δε θα παραχωρηθεί) αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί- οριστικοποιηθεί η ουσιαστική μετεγκατάσταση- αποκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης, και δεν ληφθούν μέτρα για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική προστασία του οικισμού Μαυροδεντρίου».
Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως η μετεγκατάσταση δεν είναι « κονομησιά». Όπως γράφεται και στο έγγραφο της Περιφέρειας (συγγραφή ΑΝΚΟ) η μετεγκατάσταση είναι απολύτως αναγκαία καθότι η διάνοιξη του ορυχείου δεν επιτρέπει την επιβίωση του γειτνιάζοντος σε αυτού οικισμού (Ποντοκώμης) και των κατοίκων του.
Τρόπος μετεγκατάστασης είναι ένας. Αυτός που θα διασφαλίσει στους συμπολίτες μας ( και τον καθένα ξεχωριστά) όλα τα εχέγγυα ώστε να μπορέσει- παρά την αφάνταστη ταλαιπωρία που θα υποστεί- να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματά του, να αποκαταστήσει τη ζωή του σε ποιοτικότερο περιβάλλον, με επιλογές τις οποίες ο ίδιος θα αποφασίσει για το μέλλον του και ευρύτερα του οικισμού του.
Για να επιτευχθεί το παραπάνω, πρέπει να λάβετε υπόψη, όλοι όσοι θα μας εκπροσωπήσετε θεσμικά στις διαδικασίες μετεγκατάστασης, ότι καθολική απαίτηση των συμπολιτών μας είναι να ξεκινήσουμε τον νέο οικισμό με διασφαλισμένο το πολιτιστικό υπόβαθρο (νηπιαγωγείο, σχολείο, γυμνάσιο, πολύκεντρο, αμφιθέατρο, γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, εκκλησιές κτλ) που με προσωπικές θυσίες και αγώνες κατάκτησε η τοπική κοινωνία τα 85 χρόνια παραμονής σε αυτή την περιοχή. Μόνο τότε δε θα διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός του τόπου μας, μόνο τότε θα είναι βιώσιμος ο νέος οικισμός, ώστε να αποτελεί ελκτική προοπτική για τον καθένα μας και βάση της ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές.
Για τον τόπο μετεγκατάστασης, σας βεβαιώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε προσβλητικές εισηγήσεις ή εκβιαστικές λύσεις ανάξιες της ιστορίας του οικισμού μας, και του πολιτισμικού πλούτου των κατοίκων του.
Θα δεχτούμε με πολύ προσοχή, κάθε ουσιαστική πρόταση από οποιοδήποτε Δήμο θα θεωρούσε τιμή ή και ιστορικό του χρέος να προσφέρει κομμάτι του χώρου του και θα έθετε ως πρωταρχικό του στόχο την αποκατάσταση του οικισμού στο νέο χώρο με καθαρό περιβάλλον, με ταχυτάτους χρόνους από τη μια και με πλήρη την ανακατασκευή όλων των υποδομών αλλά και του πολιτισμικού υπόβαθρου της Ποντοκώμης και θα αγωνίζονταν για το στέριωμα ενός βιώσιμού νέου οικισμού αντάξιου της αξίας και του ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ.


Υστ/φο: Ενώ ακούμε…ότι ΔΕΗ Α.Ε βιάζεται για την απόκτηση και χρησιμοποίηση των εκτάσεων του νέου ορυχείου, ενώ πολλά επίσημα και ανεπίσημα λέγονται και γράφονται γι’ αυτό και για την μετεγκατάσταση , ενώ η ΔΕΗ Α.Ε λέει :
«Είναι πολύ σημαντικό :
1. Να προσδιοριστούν οι καταληκτικές ημερομηνίες αποχώρησης των κατοίκων της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης και να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα μεταξύ της ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και
2. Να συμφωνηθούν οι όροι για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό της μετεγκατάστασης»,
εμείς ως τοπική κοινωνία νιώθουμε ότι έχουμε τον πρώτο λόγο (όπως θα έπρεπε) για αυτά που σχεδιάζονται για μας (ελπίζοντας όχι χωρίς εμάς) και περιμένουμε τους θεσμικούς διαχειριστές των παραπάνω θεμάτων να μας δώσουν ξεκάθαρες, αληθινές και ουσιαστικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top