Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids...


H συνεχής αύξηση της νόσου στη χώρα μας οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη χαλάρωση που έχει επικρατήσει και στην ελλιπή ενημέρωση, κυρίως των νέων

Η ενημέρωση σώζει ζωές

Σήμερα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως με τον HIV που προκαλεί το AIDS έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού ζουν με τον ιό. Στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, είχαν δηλωθεί 8.594 περιστατικά μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων 2.829 περιπτώσεων AIDS, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.552. Για το 2007 έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα 420 νέα περιστατικά μόλυνσης από HIV, 48 νέες περιπτώσεις AIDS και 30 θάνατοι.
Συνολικά, από τα περιστατικά HIV, τα 6.876 αφορούν άνδρες σε ποσοστό 80,1%, ενώ οι γυναίκες ήταν 1.660 (19,3%). Σ' ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν έχει καταγραφει.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα AIDS στους άνδρες με ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών αφορά άνδρες 30-34 ετών και γυναίκες 25-29 ετών.
Οσον αφορά τα νέα κρούσματα, από αυτά το 42,9% έχουν δηλωθεί ως «ακαθόριστα» σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 36% αφορά άνδρες με ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, ενώ 19,3% ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Σε μία μόνο περίπτωση αναφέρθηκε μόλυνση από μετάγγιση αίματος, που είχε γίνει στο εξωτερικό.
Είναι γεγονός πως από το 2002 και μετά τα νέα κρούσματα στη χώρα μας παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στη χαλάρωση που έχει επικρατήσει γύρω από τη νόσο, καθώς και στην ελλιπή ενημέρωση, κυρίως των νέων. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, στοχεύει μεταξύ άλλων στη μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 25% το 2010.
--------------------------------------------------------------------------------

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος ότι έχει προσβληθεί από AIDS;
Η άγνοια σκοτώνει
Του καθηγητή ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΥΤΕΛΗ, παθολόγου - λοιμωξιολόγου, διευθυντή Ε' Παθολογικού Τμήματος - Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ενα άτομο μολυσμένο από τον ιό HIV (φορέας) μπορεί να φαίνεται και να αισθάνεται υγιές αρκετά χρόνια πριν εμφανισθούν τα σημάδια του AIDS.
Οι προσβεβλημένοι, όμως, στη συντριπτική πλειονότητά τους, παρουσιάζουν συμπτώματα ύστερα από οκτώ ή και δέκα χρόνια, εφόσον δεν λάβουν θεραπεία. Στο διάστημα αυτό ο ιός αποδυναμώνει σταθερά την άμυνα του οργανισμού τους, ο οποίος δεν μπορεί να καταπολεμήσει άλλες λοιμώξεις ή όγκους.
Μέχρι να ανακαλύψει κάποιος ότι είναι φορέας, μεταδίδει τον ιό σε άλλους ανθρώπους.
Γνωρίζοντας ότι είναι φορέας, μπορεί να προστατέψει άλλα άτομα με τα οποία θα έχει σεξουαλική επαφή, και δεν θα προσφέρει το αίμα του ως αιμοδότης, βάζοντας σε κίνδυνο άλλους συνανθρώπους του.
Επιπλέον, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο έγκαιρα μπορεί να αρχίσει η αγωγή και τόσο πιο μακρά είναι η επιβίωση.

*Τι σημαίνει για τον φορέα η έγκαιρη διάγνωση;

Η νόσος που προκαλεί ο ιός του HIV (AIDS) είναι σήμερα μία χρόνια νόσος. Με την κατάλληλη θεραπεία, που στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν, τα άτομα με HIV λοίμωξη μπορούν να παραμείνουν σε κατάσταση φορέα και χωρίς να νοσούν για πολλά χρόνια.
Πολλοί από τους θανάτους που καταγράφονται σήμερα από AIDS στη χώρα μας, συμβαίνουν σε άτομα που δεν γνώριζαν ότι είναι φορείς του ιού και προσέρχονταν για πρώτη φορά στα ειδικά κέντρα θεραπείας έχοντας ήδη εκδηλώσει μία ή περισσότερες από τις βαριές λοιμώξεις. Οσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία και τόσο πιο καλή η πρόγνωση.

*Τι είναι αυτό που πρέπει να μας κάνει να υποβληθούμε στην εξέταση;

Η αμφιβολία πρέπει να μας κινητοποιεί. Η απάντηση στο ερώτημα «Εχω μολυνθεί;» είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν το γνωρίζουν. Στο ερώτημα, λοιπόν, αυτό την απάντηση μπορεί να δώσει τελικά μόνον η διαγνωστική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται δωρεάν στις Μονάδες Λοιμώξεων, στα νοσοκομεία πολλών μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα.

*Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα κατά την εξέταση;

Η εξέταση είναι ανώνυμη και εμπιστευτική. Οπως συμβαίνει σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, έτσι και στη δική μας Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (υπόγειο Παλαιού Κτιρίου, Ιατρείο Νο 9), γίνεται δωρεάν, εύκολα και γρήγορα κάθε Τετάρτη (8-11 π.μ.) και Πέμπτη (12-3 μ.μ.), με ή χωρίς ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-7201242, στο φαξ 210-7201320 ή στο e-mail mel@evaggelismos-hosp.gr.

Δείτε επίσης

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=57560
και
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=1945304,16004184,51830360,46024920,73502040,81269464,95647832,26433048,34324376,48366872

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top