Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Δ. Μακεδονία: Τα επτά χωριά που… θυσιάστηκαν για την εξόρυξη του λιγνίτη – Οι κάτοικοί τους μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές...

Επτά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας «θυσιάστηκαν» για να γίνει η εξόρυξη του λιγνίτη, του ορυκτού που φωτίζει την Ελλάδα. Για να δημιουργηθεί ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καθώς και τα λιγνιτωρυχεία περιουσίες απαλλοτριώθηκαν και άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι των χωριών αισθάνονται παραγκωνισμένοι αφού πιστεύουν «ότι ελάχιστα έγιναν με γνώμονα τον άνθρωπο». Αρκετοί από αυτούς που «ξεριζώθηκαν» έχουν μετακομίσει στους νέους οικισμούς που δημιουργήθηκαν στις παρυφές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας ή εγκαταστάθηκαν στις πόλεις.

Τα χωριά που… φώτισαν την Ελλάδα
Τα λιγνιτωρυχεία έχουν αντικαταστήσει το φυσικό περιβάλλον και τις εύφορες εκτάσεις με τεράστιες άγονες εκτάσεις σκαμμένες με εκατοντάδες μέτρα βάθος. Ανάμεσα στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ) όπως αυτός της Καρδιάς, έργα της ΔΕΗ, αποτελούν την «καρδιά» της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. Οι μονάδες περιβάλλονται από τα τεράστια λιγνιτωρυχεία, που «κατάπιαν» κατοικημένες εκτάσεις επιβάλλοντας την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Η Καρδιά
Πρώτος οικισμός που απαλλοτριώθηκε για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων ήταν αυτός της Καρδιάς που έδωσε μάλιστα και το όνομά του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό. Οι κάτοικοι μετεγκαστάθηκαν το 1976 και χωρίστηκαν στη Νέα Καρδιά Κοζάνης, η οποία μαζί με τα Κοίλα και τα Μελίσσια αποτελεί την τοπική κοινότητα των Κοίλων, και στην Καρδιά Πτολεμαΐδας. Σήμερα στη θέση του οικισμού βρίσκεται συγκρότημα εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και τίποτα δεν θυμίζει την παλιά κατοικημένη περιοχή.

Ο Κόμανος
Δυτικά της Καρδιάς υπήρχε ένα άλλο χωριό, ο Κόμανος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου Εορδαίας, το χωριό ήταν ένα από τα παλιότερα, αφού αναφέρεται από περιηγητές τον 18ου αιώνα, ενώ στο υπέδαφος του έχουν εντοπιστεί λουτρά και ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου π.Χ. αιώνα και βυζαντινό χωριό. Αξίζει ακόμη ν’ αναφερθεί ότι το χωριό περιλαμβανόταν στην απογραφή του 2021 με 0 κατοίκους. Αντίθετα στην απογραφή του 2011 «μετρούσε» 107 κατοίκους. Οι κάτοικοι έχουν μετακομίσει σε γειτονικές πόλεις και χωριά και κυρίως στην Πτολεμαΐδα.

Η Μαυροπηγή
Δυτικά του Κόμανου και της Καρδιάς βρισκόταν –θα μπορούσε να πει κάποιος ότι βρίσκεται ακόμη- η Μαυροπηγή, ένα χωριό η μετεγκατάσταση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον δήμο Εορδαίας, μπορεί η εξορυκτική δράση να οδήγησε στον αφανισμό του χωριού, όμως θα μείνει στην ιστορία για όσα έκρυβε λίγα μέτρα κάτω από το υπέδαφός του. Συγκεκριμένα, έχει εντοπιστεί μία από τις πιο πρώιμες εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτρόφων στην Ευρώπη που χρονολογείται γύρω στο 6.600 π.Χ.

Ο Πτελεώνας
Βορειοδυτικά της Καρδιάς βρισκόταν ο Πτελεώνας, ένα μικρό χωριό που σφύζει στο πράσινο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου Εορδαίας. Άλλωστε και η ονομασία του χωριού οφείλεται στα αιωνόβια δέντρα πτελέας. Οι κάτοικοι έζησαν το 2004 μια τραυματική εμπειρία, όταν μια κατολίσθηση παρέσυρε χιλιάδες τόνους χώματος από τις αποθέσεις της ΔΕΗ καταπλακώνοντας τα κοιμητήρια του χωριού.

Ο Κλείτος
Ο Κλείτος, ένα ακόμη χωριό που… κατάπιαν τα λιγνιτορυχεία. Στον παλιό οικισμό έχουν βρεθεί δύο προϊστορικοί οικισμοί της Νεολιθικής περιόδου, αλλά και κατάλοιπα διαχρονικής κατοίκησης της περιοχής μέχρι και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Οι οικισμός εγκαταλείφθηκε σταδιακά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τη δημιουργία του νέου χωριού. Ο Νέος Κλείτος βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Κοζάνης και, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έχει 374 μόνιμους κατοίκους.

Η Χαραυγή
Η Χαραυγή βρισκόταν στα νότια της Καρδιάς. Η απομάκρυνση των κατοίκων ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στην απογραφή του 2011 υπήρχαν μόλις 6 μόνιμοι κάτοικοι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πλέον μόνο τα ορυχεία. Οι κάτοικοι μετοίκησαν στη Νέα Χαραυγή, ανατολικά της πόλης της Κοζάνης. Στην απογραφή του 2021 οι κάτοικοι έφταναν τους 1.185.

Η Εξοχή
Η Εξοχή βρισκόταν ανατολικά της Χαραυγής και του Κλείτου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ολοκληρώθηκε σταδιακά η μετεγκατάσταση των κατοίκων του χωριού. Η Νέα Εξοχή δημιουργήθηκε δίπλα στην Κοζάνη, «κολλημένη» στη Νέα Καρδιά. Στην περιοχή όπου βρισκόταν ο παλιός οικισμός είχαν βρεθεί μικρός βωμός του 2ου αιώνα και ναός της θεάς Ενοδίας. Η παλιά Εξοχή καλύφθηκε από τις αποθέσεις των λιγνιτωρυχείων.

Και άλλοι οικισμοί για μετεγκατάσταση
Εκτός από τα παραπάνω χωριά, σε διαδικασία απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης βρίσκονται άλλοι τρεις οικισμοί σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα. Πρόκειται για τα χωριά Ποντοκώμη (Κοζάνης), Σπηλιά (Εορδαίας) και Ανάργυροι (Αμυνταίου Φλώρινας). Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του οικισμού Ακρινή στην Κοζάνη ζητούν τη μετεγκατάσταση του χωριού τους, καθώς η τέφρα από τη δραστηριότητα της γειτονικής μονάδας της ΔΕΗ έχει μειώσει την καλλιεργήσιμη έκταση και όπως υποστηρίζουν «μολύνει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα και το έδαφος του χωριού τους».

Πηγή: https://thesseconomy.gr/%ce%b4-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%cf%83/

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εγκαταλειμμένη κι ανύπαρκτη η νέα Ποντοκώμη...

Πάνω από δέκα χρόνια πέρασαν από την απαλλοτρίωση και την έναρξη των έργων υποδομής για τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις της ΝΕΑΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ , οι εργασίες παραμένουν στο μηδέν με αποτέλεσμα να οικοδομηθούν ελάχιστες κατοικίες που λειτουργούν χωρίς νερό και τα στοιχειώδη!
Τέτοια εγκατάλειψη από τις περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές των ΚΑΣΑΠΙΔΗ-ΜΑΛΟΥΤΑ δε μπορούσε να τη φανταστεί κανείς..!

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Εγκρίθηκε ο νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης...

Ως μια ιστορική στιγμή χαρακτηρίζεται η σημερινή (17 Ιουλίου 2024) καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον πρώτο στο είδος του- κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law). Ο νόμος αυτός αποσκοπεί στη θέσπιση μέτρων για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.
Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους φακέλους της Πράσινης Συμφωνίας και πέρασε με οριακή πλειοψηφία 20 χωρών που εκπροσωπούν το 66,07% του πληθυσμού της ΕΕ. Το όριο για την έγκριση με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο είναι 65%.
Ο συνασπισμός #RestoreNature, αποτελούμενος από τις BirdLife Europe, ClientEarth, EEB και WWF EU, αναφέρει:
″Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση της Ευρώπης και τους πολίτες που ζητούν εδώ και καιρό άμεση δράση για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής παρακμής της φύσης. Μετά από χρόνια έντονης εκστρατείας και πολλά σκαμπανεβάσματα, πανηγυρίζουμε που αυτός ο νόμος είναι πλέον πραγματικότητα - αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής για τη φύση και την κοινωνία.
Είναι επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα προς το νέο Κοινοβούλιο και την Επιτροπή της ΕΕ, να μην ξεχάσουν να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους”.
Κυβερνητική κρίση στην Αυστρία;
Όπως έγινε γνωστό ο νόμος εγκρίθηκε επίσημα, χάρη στην υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστρίας Leonore Gewessler που παρενέβη την τελευταία στιγμή, αναθεωρώντας την προηγούμενη στάση της χώρας της.
Ωστόσο το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP/EPP) αντέδρασε έντονα απειλώντας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της υπουργού Περιβάλλοντος για κατάχρηση εξουσίας.
Η Gewessler, η πράσινη υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, ψήφισε υπέρ του νόμου χωρίς να έχει την ανάλογη εξουσιοδότηση, με τον εξοργισμένο Αυστριακό καγκελάριο να αντιδρά έντονα και τους συντηρητικούς εταίρους να δηλώνουν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον της, επικαλούμενοι κατάχρηση εξουσίας.
Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Ουγγαρία και η Φινλανδία είχαν από καιρό αντιταχθεί στο κείμενο. Η Πολωνία και αυτή απέσυρε την υποστήριξή της. Ωστόσο οι διαπραγματευτές της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είχαν καταλήξει σε μια δύσκολη συμφωνία για τη νομοθεσία τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Ευρωκοινοβούλιο, η νομοθεσία αντιμετώπισε σημαντικές αντιδράσεις από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο υπό την πίεση των αγροτικών διαμαρτυριών εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στον γεωργικό τομέα της ΕΕ.
Τότε, παρά τις αντιδράσεις το Κοινοβούλιο ενέκρινε το συμβιβαστικό κείμενο τον Φεβρουάριο, με 329 ψήφους υπέρ και 275 κατά.

Τι προβλέπει ο κανονισμός
Ο κανονισμός θέτει συγκεκριμένους, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα απαριθμούμενα οικοσυστήματα - από τα χερσαία έως τα θαλάσσια, τα γλυκά ύδατα και τα αστικά οικοσυστήματα.
Επίσης αποσκοπεί στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση.
Πιο ειδικά ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030.
Ο κανονισμός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χερσαίων, παράκτιων και γλυκών υδάτων, δασικών, γεωργικών και αστικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων υγροτόπων, λιβαδιών, δασών, ποταμών και λιμνών, καθώς και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς και των σπογγωδών και κοραλλιογενών κοιτώνων.
Μέχρι το 2030, τα κράτη μέλη θα δίνουν προτεραιότητα στις περιοχές Natura 2000 κατά την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης.
Στους οικοτόπους που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση, όπως αναφέρονται στον κανονισμό, τα κράτη μέλη θα λάβουν μέτρα αποκατάστασης:
τουλάχιστον 30% έως το 2030
τουλάχιστον 60% έως το 2040
τουλάχιστον 90% έως το 2050
Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι περιοχές αυτές δεν θα επιδεινωθούν μετά την αποκατάστασή τους.
Επίσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη πρέπει να σχεδιάζουν εκ των προτέρων και να υποβάλλουν στην Επιτροπή εθνικά σχέδια αποκατάστασης, τα οποία θα δείχνουν πώς θα επιτύχουν τους στόχους. Πρέπει επίσης να παρακολουθούν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους, με βάση δείκτες βιοποικιλότητας σε επίπεδο ΕΕ.
Τα κράτη μέλη θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα με στόχο την αποκατάσταση των αποξηραμένων τυρφώνων και θα συμβάλουν στη φύτευση τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων έως το 2030 σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, προκειμένου να μετατραπούν τουλάχιστον 25.000 χιλιόμετρα ποταμών σε ποτάμια ελεύθερης ροής έως το 2030, τα κράτη μέλη θα λάβουν μέτρα για την άρση των ανθρωπογενών εμποδίων στη συνδεσιμότητα των επιφανειακών υδάτων.
Οι επικρίσεις είναι ότι το τελικό κείμενο αποδυνάμωσε πολλές από τις απαιτήσεις για τον γεωργικό τομέα, ιδίως με την εισαγωγή ενός ”φρένου έκτακτης ανάγκης”, ώστε οι στόχοι που επηρεάζουν τη γεωργία να μπορούν να ανασταλούν ”υπό εξαιρετικές συνθήκες” που απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια.
Ο νόμος θα τεθεί άμεσα σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Μέχρι το 2033, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την εφαρμογή του κανονισμού και τις επιπτώσεις του στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας, καθώς και τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/istorike-apofase-tes-ee-eykritheke-o-nomos-yia-ten-apokatastase-tes-feses_gr_66700629e4b08889dbe57603

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Όταν ασυδοσία και ο φεουδαρχισμός της ΔΕΗ εκφράζονται απροκάλυπτα ….

Όταν ασυδοσία και ο φεουδαρχισμός της ΔΕΗ εκφράζονται απροκάλυπτα ….ή αλλιώς πώς τα golden boys σχεδιάζουν την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και την εφαρμόζει άκριτα η κυβέρνηση διαγράφοντας την εκατονταετή ιστορία προσφοράς και θυσίας αυτού του τόπου στην εθνική οικονομία…
. «…..Καθώς σταματά η λειτουργία των ορυχείων έχεις άμεσα ελεύθερη γη και μπορείς να εγκαταστήσεις εύκολα φωτοβολταϊκά με μια μικρή αποκατάσταση… Υπάρχουν επίσης τρύπες στο έδαφος που μπορείς να γεμίσεις με νερό και να κάνεις αντλησιοταμίευση….»
Τάδε Έφη ο κος Στάσης - Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ - , στο περιθώριο του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric ( πηγή imerisia.gr) έτσι απροκάλυπτα ο κος Στάσης καταθέτει δημόσια την άποψή του για τη γη των Ορυχείων.
Την ίδια Γη, την οποία η Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας την περιγράφει ως τον «Κοιμώμενο γίγαντα» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας στη μετά λιγνίτη εποχή. Βέβαια δεν χρειαζόταν αυτές οι δηλώσεις για να καταλάβουμε τις προθέσεις της ΔΕΗ.
Αρκούσαν τα όσα τρομακτικά είδαμε στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, πριν δυο μήνες, τα οποία μάλιστα αντί να εκπονηθούν από το Κράτος, όπως προβλέπει ο Νόμος, τα εκπόνησε η ΔΕΗ με τις ευλογίες του αρμόδιου Υπουργείου.
Κοντολογίς: Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Και το αποτέλεσμα!
Να φυτέψουν παντού Φωτοβολταϊκά, αντί να δοθούν στις Τοπικές Κοινωνίες καλλιεργήσιμα χωράφια και δάση.
Να εξαφανίσουν τα νερά αντί να κάνουν λίμνες.
……Αυτά που ομολόγησε ο κος Στάσης δηλαδή…
Αυτά λοιπόν λένε στα πραγματικά Forum …. Γιατί εδώ μας πουλάνε τα….fake “Balkan Energy Forum” (!) ως φύκια για μεταξωτές κορδέλες, με πρώτο χειροκροτητή αυτής της κοροϊδίας τον επανακάμψαντα πρώην ανεξάρτητο και νυν βραβευθέντα από το κόμμα του , για την συμβολή του στις Ευρωεκλογές, Περιφερειάρχη.
Και μείς ψάχνουμε τα δίκια μας στις ανεξάρτητες αρχές (ΣτΕ) με συνεχής αναβολές για να βρεθούμε τελικά προ τετελεσμένων
Η Μοναδική ελπίδα για τον τόπο μας είναι η Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και εκείνοι οι θεσμικοί φορείς που ακόμα προτάσσουν το καλό αυτό του τόπου και όχι απλά μια καρέκλα εξουσίας.
(Στις φωτό οπτικοποιμένο το «όραμα» του κου Στάση)
Πηγή: https://www.facebook.com/georgia.zebiliadou

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Εμπαιγμός και κοροϊδία απο πλευράς ΔΕΥΑ Κοζάνης – Κάτοικοι του νέου οικισμού της Ποντοκώμης καταγγέλουν στο kozan.gr πως ενώ η επιχείρηση προέβη, προ δωδεκαήμερου, σε ανακοίνωση οτι ο οικισμος υδροτείται ουδέποτε συνέβη αυτό...

Κάτοικοι του νέου οικισμού της Ποντοκώμης καταγγέλουν στο kozan.gr πως ενώ η επιχείρηση προέβη, προ δωδεκαήμερου, σε ανακοίνωση οτι ο νέος οικισμός υδροτείται (δείτε εδώ), ουδέποτε συνέβη αυτο.
“Αυτοί είναι οι κύριοι της ΔΕΥΑ Κοζάνης και του Δήμου. Συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν“; αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής εκφράζοντας την αγανάκτησή του.

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ένα ντοκιμαντέρ για τη δράση των λόμπι στις Βρυξέλλες...

Το Eteron — Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «EU Lobbying: Η αρένα των Βρυξελλών», με στόχο να φωτίσει σημαντικές πτυχές του lobbying που ασκείται στην πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Οι Βρυξέλλες ξεχωρίζουν, μαζί με την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ως μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση λομπιστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, επαγγελματιών που δρουν συστηματικά και με συνέπεια σε κάθε κοινοβουλευτική θητεία προωθώντας ένα σύνολο αδιόρατων πολλές φορές συμφερόντων που αποτυπώνονται σε τροπολογίες και σχέδια νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.
Με κεντρικό πρόσωπο και αφηγητή τον Γιώργο Βασσάλο, διδάκτορα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, κάνουμε μια περιήγηση στο κέντρο της ευρωπαϊκής γειτονιάς, του τετραγωνικού χιλιομέτρου από το οποίο κυβερνάται η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο εργάζονται πάνω από 100.000 άνθρωποι, μαθαίνουμε πως αναπτύσσεται το lobbying και πως δρουν τα γραφεία ομάδων συμφερόντων.
Παρουσιάζουμε επίσης αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα, μιλάμε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα καρκινογόνα φυτοφάρμακα, τις 600 συμβουλευτικές ομάδες που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τη συμβουλεύουν στη σύνταξη των νομοθετικών της προτάσεων, το σκάνδαλο Qatargate που συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το «ξήλωμα» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης που υπόσχονται οι ακροδεξιές δυνάμεις.
Το ντοκιμαντέρ του Eteron, «EU Lobbying: Η αρένα των Βρυξελλών», εντάσσεται στις Όψεις | The Brussels Bubble: O δρόμος προς την ευρωκάλπη 2024.

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αναπλάσεις ορυχείων...

Ακόμη και τώρα εκπρόσωποι της (Δ)ΕΗ Α.Ε μιλούν για αναπλάσεις και δεν ντρέπονται...
Την θέση της "αναπλασόμενης" λίμνης έχει πάρει μια μεγάλη τρύπα ορυχείου...Μη χαθεί και ο λιγνίτης που υπήρχε κάτω από τη λίμνη...
Αντίστοιχες είναι και οι υπόλοιπες αναπλάσεις της (Δ)ΕΗ Α.Ε... Μάλλον ανάπλαση θεωρούν τα καθρεπτάκια των φωτοβολταϊκών...

Σε ανάρτηση του, το πρώην μεγαλοστέλεχος της (Δ)ΕΗ Α.Ε αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
"Το περιβάλλον δεν είναι επετειακή ενασχόληση , είναι καθημερινό μέλημα όλων μας ! Την παγκόσμια ημέρα , τιμούμε ανθρώπους , φορείς , επιχειρήσεις , που συνέβαλαν με τη δουλειά τους , τις δράσεις και τις ενέργειες τους , είτε στην προστασία είτε στην προώθηση της καθημερινής προσπάθειας για το περιβάλλον !
Είχα την τύχη να συμβάλλω σε ανάλογες προσπάθειες και την ευλογία να συμμετέχω σε τιμητικές εκδηλώσεις , όπως του αγαπημένου προϊσταμένου επι πολλά χρόνια και σπουδαίου ανθρώπου Χ. Πασσαλιδη !"

Να τους χαιρόμαστε τέτοιους ανθρώπους που ακόμη και τώρα παράγουν πολιτική...

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Δυτική Μακεδονία, 2024: Ζούμε από τύχη!!!

Στην εικόνα βλέπουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο κοντά στο Πάσχα μετέφερε διασωληνωμένο βαριά χειρουργημένο ασθενή από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Ο ασθενής διακομίστηκε αναγκαστικά, επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία. Κι επειδή πάντα όλο και κάτι μπορεί να πάει στραβά, το ασθενοφόρο έπαθε μηχανική βλάβη και ακινητοποιήθηκε στην Εγνατία, λίγο πριν τη γέφυρα του Λουδία.
Όπως βλέπουμε στην εικόνα, το ασθενοφόρο βρίσκεται κατά 1/3 εκτός της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, με άμεσο κίνδυνο να πέσει πάνω του διερχόμενο όχημα. Άμεσος ο κίνδυνος, τόσο για τον ασθενή όσο και για το τριμελές πλήρωμα του ασθενοφόρου, από τυχαία σύγκρουση με διερχόμενο όχημα. Κι επίσης άμεσος ο κίνδυνος, να καταλήξει ο ασθενής μέχρι να έλθει άλλο ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Και παρόλο που ειδοποιήθηκε το Κέντρου Ελέγχου της Εγνατίας Οδού να στείλει επιτόπου όχημα προειδοποίησης για την ύπαρξη του ακινητοποιημένου ασθενοφόρου, τέτοιο όχημα δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Τίποτα απ’ αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στην περιοχή μας. Λίγες μέρες αργότερα, σώθηκε τυχαία έφηβος που κατανάλωσε παραφλού, επειδή τυχαία υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Και βεβαίως κι αυτό το περιστατικό διακομίστηκε στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, αφού η Δυτική Μακεδονία είναι εγκαταλειμμένη στην τύχη της.
Τα δυο περιστατικά αποδεικνύουν περίτρανα πως είμαστε στο 2024 και στη Δυτική Μακεδονία ζούμε από τύχη! Τόσο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής όσο και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου βγήκαν πρόσφατα δημόσια να απευθύνουν ...
έκκληση για στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, ενίσχυση της ΜΕΘ και της Χειρουργικής. Δυστυχώς απευθύνονται σε πολιτικούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο να κόβουν κορδέλες σε νέες πτέρυγες, λες και οι τοίχοι είναι που σώζουν ζωές. Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020 μας επισκέφθηκε ο κορονοϊός. Στους πρώτους μήνες μας μιλούσαν για «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές και μας έλεγαν να βγούμε βράδυ στο μπαλκόνι να τους χειροκροτήσουμε. Τους ίδιους γιατρούς και νοσηλευτές, που στο Νοσοκομείο της Καστοριάς δεν είχαν ούτε μάσκες, για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό. Είχα δημοσιεύσει τότε άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: λεφτά για τη δημόσια υγεία, όχι για το Green New Deal!», καθώς, 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία του 2010, τα λεφτά των φορολογουμένων διοχετεύονται αφειδώς στην εντελώς αψυχολόγητα βιαστική «ενεργειακή μετάβαση». Σίγουρα θα χρειαζόμασταν πολύ λιγότερους «ήρωες» και θα είμαστε όλοι μας πολύ πιο ήσυχοι αν οι πολιτικοί απλά τους έδιναν τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό το πολύ απλό, που κάνουν όλοι οι καλοί μάνατζερ, δεν το κάνουν οι πολιτικοί.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδεύει απ’ το κακό στο χειρότερο, σε μια εμφανή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας. Διόλου τυχαία, με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, στα ΔΗΜΟΣΙΑ νοσοκομεία θα γίνονται απογευματινά τακτικά χειρουργεία με ΙΔΙΩΤΙΚΗ δαπάνη. Αλλά, αν τα χειρουργεία μπορούν να δουλέψουν το απόγευμα, γιατί πρέπει να δουλεύουν με ιδιωτική δαπάνη;
Τα Ευρωπαϊκά νοσοκομεία έχουν γεμίσει Έλληνες γιατρούς, που ψάχνουν αλλού αυτό που δεν τους προσφέρει η Ελλάδα. Τα παιδιά μας ξενιτεύονται κι εδώ καταλήξαμε να μην έχουμε γιατρούς για να καλύψουν τις εφημερίες. Το ΔΗΜΟΣΙΟ νοσοκομείο προφανώς ενοχλεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση ΚΑΙ της υγείας. Αλλά ιδιωτική υγεία σημαίνει πως θα ζουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν ιατρικά κέντρα κι οι υπόλοιποι θα συνωστίζονται στον Άγιο Πέτρο.
Δυστυχώς οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως αριθμούς, όχι ως ψυχές και τα λεφτά μας πηγαίνουν εκεί που υπάρχει πεδίο για «θολές» συναλλαγές. Το Σεπτέμβριο 2023, αμέσως μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δημοσίευσα άρθρο με τίτλο «Το μέγα φαγοπότι: 165 δισεκ. ευρώ, αλλά όχι για τη Θεσσαλία!». Το εντελώς απίστευτο ποσό των 165 δισεκατομμυρίων ευρώ, 40% του συνολικού δημόσιου χρέους, προβλέπεται να ξοδέψουμε μέχρι το 2030 για την «ενεργειακή μετάβαση»! Παρόλο που ήδη έχουμε βάλει τόσες πολλές «Α»ΠΕ, που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το ρεύμα. Και οι λογαριασμοί του ρεύματος όλο και φουσκώνουν.
Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξουν λεφτά για να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, να στηριχθούν τα ΔΗΜΟΣΙΑ νοσοκομεία, για να σωθούν ζωές στη Δυτική Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προέχει να σωθούν οι δυτικοευρωπαϊκές βιομηχανίες, που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Να σωθούν οι Γερμανικές βιομηχανίες κατασκευής εργοστασίων ηλεκτρόλυσης και αντλιών θερμότητας. Εκεί κυρίως θα πληρώσουμε τα 165 δισεκατομμύρια ευρώ. Για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, που όλοι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κατασκευής, πληρώνουμε 24% ΦΠΑ. Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που κανένα δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κατασκευής, μας δίνουν επιδότηση μέχρι €11.000. Για να επιδοτούμε θέσεις εργασίας στην ΕΕ, όχι στην Ελλάδα.
Την Κυριακή έχουμε Ευρωεκλογές και το σανό που μας ταΐζουν οι πολιτικοί πάει σύννεφο! Αόριστες γενικολογίες και κανείς δεν μιλά «για την ταμπακιέρα», για το πού πραγματικά πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουμε με τους φόρους μας. Αυτό είναι τελικά το διακύβευμα των εκάστοτε εκλογών κι όχι το αν το ένα αποτυχημένο κυβερνητικά κόμμα θα «ρουμπώσει» το άλλο αποτυχημένο κυβερνητικά κόμμα. Αν μείνουμε σ’ αυτό, στη Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να ζούμε από τύχη! Μήπως λοιπόν είναι καλύτερα να μη μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα μας σκοτώνει καλύτερα, αλλά πώς δεν θα μας σκοτώνουν;

(Δημοσιεύθηκε στον τύπο Δυτικής Μακεδονίας 5/6/2024)
Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων


Πηγή: https://ck-energy.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...
 
back to top