Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ανοικτή επιστολή σε ένα νέο συνάδελφο ! …”Η σιωπή θα με έκανε να αισθανθώ ως συνεργός”...

Ανοικτή επιστολή σε ένα νέο συνάδελφο
Αγαπητέ Χάρη,
είσαι ένας από τους νέους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο που εκτιμώ για τη καθαρότητα των προθέσεων σου.
Απευθύνομαι δημόσια, γιατί εκτίμησα την αγωνία της πρόσφατης δημόσιας τοποθέτησης σου, σχετικά με την εκμετάλλευση των εδαφών μονομερώς από την ΔΕΗ και τους μεγαλομετόχους εταίρους της και την έλλειψη Χωροταξικού που επέτρεψε τον κατακλυσμό φωτοβολταϊκών στη γη μας χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες.
Δυστυχώς Χάρη αυτό δεν έγινε σε μία μέρα.
Η περιοχή βιώνει το αποτέλεσμα από ένα μπαράζ νόμων, μετά την απόφαση για τη βίαιη Απολιγνιτοποίηση το 2019, οι οποίοι ψηφίστηκαν όλοι από το κυβερνών Πολιτικό Προσωπικό.
Ας τους δούμε μαζί.
Χωροταξικό: Το 2019 ολοκληρώθηκαν όλα τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια. Δυστυχώς ΦΕΚ βγήκε για όλα ΠΛΗΝ ΔΥΟ. Της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου! Των δύο Περιφερειών της Ενέργειας δηλαδή. Το Χωροταξικό δεν βγήκε ούτε καν μέχρι σήμερα…..!
Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που συζητήθηκαν προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπρεπε να έπονται του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου όπως γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Σε εμάς αποτελούν απλά την προτελευταία πράξη μιας… «κωμωδίας».
Η πρώτη πράξη ήταν το Δεκέμβριο του 2020 με τον Ν 4759/2020 (άρθρο 155). Τότε δόθηκε η δυνατότητα στη ΔΕΗ Α.Ε να ορίζει τις χρήσεις Γης. Χωρίς Χωροταξικό να την περιορίζει, το αποτέλεσμα είναι αυτό που εύστοχα αναφέρεις «… Η μεν ΔΕΗ επενδύει σε ΑΠΕ, η δε Μετάβαση Α.Ε. δίδει εδάφη ως αντιπαροχή….». Δηλαδή και οι δυο προωθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων τους που είναι άλλα από τα συμφέροντα της περιοχής.
Εναντίον αυτού του Νόμου και ειδικότερα κατά των πρώτων Πράξεων εφαρμογής του, που ήταν τα Φωτοβολταϊκά στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΕΛΠΙΔΑΣ μαζί με κάτοικο της Ακρινής, μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος το 2022 (η προσφυγή μας μετά από τρεις αναβολές εκδικάζεται τέλος Μαΐου … αν δεν αναβληθεί ξανά).
Το 2020 ένας άλλος Νόμος (Ν. 4685/2020), μας εξαίρεσε από το ανώτατο όριο παραγωγικής αγροτικής γης που μπορούν να καλύπτουν τα Φωτοβολταϊκά. Για όλη την Ελλάδα ο κόφτης είναι στο 0,8%. Για εμάς κανένα όριο. Γιαυτό στη Δυτική Μακεδονία έχουν, μέχρι σήμερα, αδειοδοτηθεί 14,8GW μόνο από Φωτοβολταϊκά, από τα 30GW από ΑΠΕ, που θα έχει συνολικά η Χώρα. Καταλαμβάνουν 380.000στρ παραγωγικής, κατά κύριο λόγο, γης (κυρίως σε Κοζάνη και Φλώρινα). Σκέψου ότι αν ίσχυε και για εμάς ο κόφτης του 0,8% θα ήταν: ~19.000στρ στην ΠΕ Φλώρινας και ~35.000στρ στην ΠΕ Κοζάνης!
Αυτό που σήμερα βλέπουμε αγαπητέ συνάδελφε, είναι μόλις το 1/5 αυτών που θα βλέπουμε όταν ολοκληρωθούν τα αδειδοτημένα Φωτοβολταϊκά.
Ο επόμενος Νόμος ( Ν.4872/2021,άρθρο 20 παρ 2Α) κατήργησε την υποχρέωση της ΔΕΗ να αποκαταστήσει τα Ορυχεία. Κατήργησε τους Περιβαλλοντικούς Όρους που προέβλεπαν αποκατάσταση με χιλιάδες στρέμματα Αγροτικής Γης, Δασών, Λιμνών και χώρων Αναψυχής και βγήκαν νέοι που «φύτευαν» Φωτοβολταϊκά.
Με το Νόμο 4956 του 2022 (άρθρο 6) η ΔΕΗ Α.Ε. κλείδωσε για τα καλά τη μη Αποκατάσταση των εδαφών, λόγω αλλαγής χρήσεων Γης (που η ίδια αποφάσισε!): «…. Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν υπέχει υποχρέωση υλοποίησης Εργασιών Αποκατάστασης που τυχόν απαιτηθούν σε περίπτωση τροποποίησης των Χρήσεων Γης ή σε περίπτωση εισαγωγής νέων χρήσεων γης με τα ΕΠΣ» (νάτα και τα ΕΠΣ: Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια). Να γιατί ο Μελετητής μιλούσε μόνο για Φωτοβολταϊκά και οδηγίες της ΔΕΗ και της Μετάβασης;
Με τον ίδιο Νόμο (άρθρ 6 παρ 2 ) η ΔΕΗ απαλλάσσεται και από την κακή εκτέλεση των μηδαμινών έργων αποκατάστασης αλλά και την απώλεια κονδυλίων «..Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων, η οποία έχει ως συνέπεια ιδίως: … β) την κακή εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης, ή/και γ) την μη εκταμίευση των πόρων από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή άλλης εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης …»…!
Και πάμε στο χειρότερο όλων. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου (ΦΕΚ 4333/12.8.2022), η Δυτική Μακεδονία εξαιρείται συνολικά από τη δυνατότητα φθηνής ενέργειας. Μικροπαραγωγοί ενέργειας, επιχειρήσεις, αγρότες και Νοικοκυριά του τόπου μας, εκτός. Προτεραιότητα σε πέντε μεγαλοπαρόχους. Μεταξύ αυτών και η Γερμανική RWE που θα κατασκευάσει τα Φωτοβολταϊκά στα Ορυχεία, με δικά μας κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδας) και θα μας πουλάει ρεύμα που θα μπορούσαμε να έχουμε Δωρεάν. Αυτή θα κερδίζει από το ρεύμα, από τα πράσινα δικαιώματα που θα τα εξάγει στη Γερμανία, από τα πάνελ που θα εισάγουμε και από τα δικά της Ορυχεία στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται δια νόμου η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και θα τα κάνει Αγροτική Γη Λίμνες και Δάση.
Έτσι αγαπητέ συνάδελφε, μας τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί. Το περιτύλιγμα ήταν τα ΕΠΣ που παρουσιάστηκαν προχθές και απέδειξαν όπως κατάλαβες και εσύ ότι η πολιτική Μετάβασης όπως εξελίσσεται στον τόπο μας είναι καταστροφική για την Κοινωνία και τους Πολίτες

Η Πολιτεία έχει επιλέξει να αγνοήσει την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιωσιμότητα της περιοχής και την αλλαγή του Παραγωγικού της Μοντέλου

Να αγνοήσει τη μελέτη του ΤΕΕ ΔΜ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιπτώσεις στην Οικονομία.

Να αγνοήσεις τις σωρηδόν αρνητικές Γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών, του ΓΕΩΤΕΕ, των Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου από το 2019 μέχρι σήμερα, με πολύ σοβαρές επισημάνσεις
Έκανε το Σχέδιο Μετάβασης από την Αθήνα, μοίρασε τα κονδύλια του Ταμείου σε άλλες περιοχές και άλλους σκοπούς και όπως άκουσες, προχθές από τον Περιφερειάρχη, μετά από ερώτηση μας, ήδη έχουμε απώλεια 1,0 δις από τους διαθέσιμους πόρους.
Ένα είναι το μόνο Σχέδιο που ακολουθείται με συνέπεια:
Να δοθεί ο Ηλεκτρικός χώρος στο ολιγοπώλιο της Ενέργειας για να κερδίζουν οι λίγοι και να στραγγαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των αγροτών μας και να φτωχοποιούνται οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Να αποφύγει η ΔΕΗ το κόστος Αποκατάστασης και να μεγιστοποιήσει το κέρδος της με τα Φωτοβολταϊκά
Η μόνη μας Ελπίδα οι θεσμοί της Δικαιοσύνης και η Κοινωνία των Πολιτών. Μέρος της Κοινωνίας των Πολιτών και μάλιστα στη πιο οργανωμένη μορφή της είμαστε και εμείς, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να περάσουμε σε πράξεις και όχι απλά σε διαπιστώσεις
Γι αυτό, ως Παράταξη, στους θεσμούς προσφύγαμε, μόνοι μας το 2022, για το Ορυχείο Πτολεμαΐδας, και ως Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης το 2024 για το Ορυχείο Αμυνταίου.
Γιαυτό προτείναμε ένα ισχυρό μέτωπο, αλλά δυστυχώς η πρόταση μας δυναμιτίστηκε από την άρνηση της Πλειοψηφίας να μετέχει στην πρόσφατη Προσφυγή για την εγκατάσταση του Γιγα- Φωτοβολταϊκού στο Ορυχείο Αμυνταίου.
Ωστόσο υπάρχει ακόμη, έστω και ελάχιστος χρόνος, για συμπόρευση. Οι Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κάθε, μη σύννομη, βλαπτική Απόφαση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μονόδρομος.
Γιατί όπως είπε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1933 …. «Ο κόσμος κινδυνεύει περισσότερο από αυτούς που ανέχονται ή ενθαρρύνουν το κακό παρά από αυτούς που το διαπράττουν …Η σιωπή θα με έκανε να αισθανθώ ως συνεργός»

Πηγή: https://zempiliadou.gr/%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b6%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top