Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Επέκταση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου και σαθρότητα εδάφους στα Σέρβια επιβάλλουν αναδιάταξη στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ – Εγκρίθηκε η τροποποιημένη ΑΕΠΟ...

Η επέκταση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και η σαθρότητα του εδάφους στα Σέρβια είναι οι βασικοί λόγοι που επιβάλλουν την αναδιάταξη των Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει το σχετικό ζήτημα εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, με το ΥΠΕΝ να εγκρίνει προ ημερών την τροποποίηση της ΑΕΠΟ για τις υφιστάμενες Γραμμές Μεταφοράς υψηλής τάσης, καθώς και τα ΚΥΤ - Υ/Σ του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς Δυτικής Μακεδονίας, ως προς την αναδιάταξη τμημάτων τους, στα όρια των Δήμων Κοζάνης και Σερβίων-Βελβεντού αποφάσισε το ΥΠΕΝ.
Οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΑΕΠΟ που εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνουν:
-Tην αναδιάταξη πέντε Γραμμών Μεταφοράς, που βρίσκονται πλησιέστερα στο ενεργό όριο του ορυχείου του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας (ΝΠΠ), λόγω της προβλεπόμενης άμεσης επέκτασης του ενεργού ορίου του ΝΠΠ προς τα δυτικά και πέριξ του ΚΥΤ Καρδιάς, στην περιοχή Ποντοκώμης, Κοζάνης. Ο σκοπός του έργου είναι οι εν λόγω ΓΜ να μετατοπιστούν δυτικότερα και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη επέκταση του ορυχείου
-Tην αναδιάταξη οχτώ ΓΜ που οδεύουν νοτίως και καταλήγουν στο ΚΥΤ Καρδιάς, το οποίο θα μετεγκατασταθεί δυτικότερα, ως επακόλουθο της επέκτασης του ενεργού ορίου του ορυχείου ΝΠΠ, καθώς και την κατασκευή τμημάτων διασύνδεσης ορισμένων ΓΜ με το νέο ΚΥΤ. Οι εν λόγω ΓΜ θα έχουν κατασκευαστεί ήδη από την ΦΑΣΗ-1. Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των τριών διασυνδετικών ΓΜ που συνδέουν το υφιστάμενο ΚΥΤ με τον ΑΗΣ Καρδιάς και των προσωρινών τμημάτων που θα έχουν κατασκευαστεί στην προηγούμενη φάση.
-Tην παραλλαγή τμημάτων των γραμμών μεταφοράς (ΓΜ) 150kV Σχηματάρι – Άγρα & Λαμία – Πτολεμαΐδα, συνολικού μήκους 5,42 km, λόγω σαθρότητας του εδάφους και κατολισθήσεων κοντά στους πυλώνες (Παραλλαγή Σερβίων).
-Tην παραλλαγή τμημάτων των ΓΜ 400kV διπλού κυκλώματος Αχαρναί – Πτολεμαΐδα και Καρδιά – Τρίκαλα, την κατασκευή 2 νέων Τερματικών Σταθμών Μετάβασης (ΤΣΜ) και την υπογειοποίηση του τμήματος όδευσης των ΓΜ μεταξύ των δύο νέων ΤΣΜ, λόγω εμπλοκής με το χώρο μετεγκατάστασης του οικισμού Ποντοκώμη (Παραλλαγή Ποντοκώμης).
Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι από τις προτεινόμενες παραλλαγές των οδεύσεων τμημάτων των εν λόγω ΓΜ και τις αντίστοιχες αποξηλώσεις δεν αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής σε σχέση με τις επιπτώσεις του έργου όπως προβλέπεται από την μέχρι πρότινος εν ισχύ ΑΕΠΟ.

Πηγή: https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top