Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ευεργετικές διατάξεις για τους κατοίκους της Ποντοκώμης που μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά κατά την ανέγερση των κατοικιών τους στο νέο οικισμό – μειώνεται σε ποσοστό 50% ο αριθμός ημερών εργασίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ως ελάχιστος, υποχρεωτικά απαιτούμενος για τον υπολογισμό των καταβλητέων εισφορών προς το Ι.Κ.Α. (ήδη e-ΕΦΚΑ)...

Ευεργετικές διατάξεις για τους κατοίκους της Ποντοκώμης που μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά κατά την ανέγερση των κατοικιών τους στο νέο οικισμό. Μειώνεται σε ποσοστό 50% ο αριθμός ημερών εργασίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ως ελάχιστος, υποχρεωτικά απαιτούμενος για τον υπολογισμό των καταβλητέων εισφορών προς το Ι.Κ.Α. (ήδη e-ΕΦΚΑ).
Ακολουθεί η εισήγηση της Δρ. Βεντούλη Σουλτάνας, Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Κοζάνης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, σχετικά με την μείωση των κατ’ελάχιστα απαιτητών ημερομισθίων σε περιπτώσεις μεταφοράς οικισμών λόγω αναπτυξιακών έργων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις τις παρ. 8 του άρθρου 43 του ν. 1337/1983 “Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις” (ΦΕΚ 33 Α), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 54 του ν. 2721/1999, μπορεί να εγκρίνεται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο και να καθορίζονται όροι και περιορισμοί δόμησης σε περιοχές εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και εκτός των ορίων οικισμών προ του 1923 για τη μεταφορά οικισμών που πλήγηκαν από σεισμούς ή κατολισθήσεις ή μεταφέρονται από αρχαιολογικούς χώρους ή μεταφέρονται λόγω αναπτυξιακών έργων οργανισμών κοινής ωφέλειας. Για τους ιδιοκτήτες των μεταφερόμενων λόγω αναπτυξιακών έργων οργανισμών κοινής ωφέλειας οικισμών και εντός των κατά τα ανωτέρω εγκρινόμενων σχεδίων έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2520/1997 (ΦΕΚ 173 Α’) και ειδικότερα οι παράγραφοι Ι.ΙΙα’, β’, γ’ – 2.α’, γ’, και δ’. Η εν λόγω μείωση δεν καταλαμβάνει τα βιοτεχνικά κτίρια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2520/1997, μειώνεται σε ποσοστό 50% ο αριθμός ημερών εργασίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ως ελάχιστος, υποχρεωτικά απαιτούμενος για τον υπολογισμό των καταβλητέων εισφορών προς το Ι.Κ.Α. (ήδη e-ΕΦΚΑ) για τα εξής οικοδομο-τεχνικά έργα που κατασκευάζονται εντός αγροτικών περιοχών από αγρότες, νέους αγρότες, μόνιμους κατοίκους ορεινών περιοχών: α) για πρώτη κατοικία, προσθήκη και επισκευή αυτής, με μέγιστο συνολικό εμβαδόν 140 τετραγωνικά μέτρα, β) για αποθήκες, στάβλους, υπόστεγα, βοηθητικές εγκαταστάσεις και γ) για περιφράξεις, περιτοιχίσεις, κλειστές δεξαμενές και λοιπές κατασκευές που χρησιμεύουν για αγροτικές εργασίες.
Επομένως, οι εν λόγω ευεργετικές διατάξεις εφαρμόζονται και στην περίπτωση μεταφοράς του οικισμού Ποντοκώμης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από τον νόμο, και ως εκ τούτου οι πολίτες της Ποντοκώμης μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά κατά την ανέγερση των κατοικιών τους, στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου οικισμού τους.

Πηγή: https://kozan.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top