Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Εκκενώνεται ο Οικισμός της ΔΕΗ στο Προάστιο Εορδαίας...

«Τέλος εποχής» φαίνεται να έρχεται για τον Οικισμό της ΔΕΗ που βρίσκεται επί χρόνια πλησίον του Προαστίου του Δήμου Εορδαίας.
Τη σχετική απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, με δεδομένη την εξέλιξη του Ορυχείου Μαυροπηγής. Ο εν λόγω οικισμός ανήκει στη ΔΕΗ, όπως είναι γνωστό κατασκευάστηκε με σκοπό τη φιλοξενία στελεχών της όταν τις προηγούμενες δεκαετίες καλούνταν να μετακομίσουν στην Εορδαία για υπηρεσιακές ανάγκες, κάνοντας έτσι πιο ελκυστική την έλευση τους.
Όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιήθηκε επίσης για να στεγάσει πληττόμενους κατοίκους από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, από τους γύρω οικισμούς. Δεν είναι λίγες οι γενιές που έχουν μεγαλώσει εκεί. Η απόφαση λήφθηκε στην προτελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας, κατόπιν της εξέλιξης μίας κουβέντας που αφορά στην ομαλή και ασφαλή διαβίωση των κατοίκων.
Με δεδομένο ότι το ορυχείο Μαυροπηγής επεκτείνεται και μετατοπίζεται προς τον Οικισμό, μικραίνει η απόσταση του Οικισμού από το σημείο που υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα.
Αφενός η απόσταση των 200-250 μέτρα ξεπερνούν τη μίνιμουμ απόσταση που θέτει ο μεταλλευτικός κώδικας, και αφετέρου η δραστηριότητα στο Ορυχείο θα ενοχλεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους. Βάσει των παραπάνω, αποφασίστηκε να κινηθούν διαδικασίες ώστε να γίνει αναγκαστική εκκένωση του οικισμού.
Η διαδικασία εκκένωσης θα πραγματοποιηθεί μέσα σε περίπου 6 μήνες. Απομένει να δούμε, τι θα γίνει από εκεί και πέρα, αν δηλαδή θα κατεδαφιστεί ή θα παραμείνει στη θέση του με σκοπό να ικανοποιήσει μελλοντικές ανάγκες. Αξίζει πάντως, να αναφέρουμε πως κάποιοι πιο πονηρά σκεπτόμενοι πιθανολογούν πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να δρομολογήσει την φιλοξενία προσφύγων στους εν λόγω χώρους.
Σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον Παντελή Καραλευθέρη, μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ, ο κ.Καραλευθέρης διέψευσε ότι υπάρχει βούληση να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, και σχετικά με το μέλλον των οικιών, μας είπε: «Η ΔΕΗ δεν έχει διάθεση να γκρεμίσει τον οικισμό, έχει άλλωστε μια ιστορικότητα, είναι κομμάτι της Βιομηχανικής Κληρονομιάς. Θα μπορούσε στο μέλλον, να έχει άλλες χρήσεις, και να αξιοποιηθεί για οικιστικές, τουριστικές ή πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής. Όλα αυτά βέβαια, θα αποφασιστούν όταν το ορυχείο στραφεί αλλού και αποκατασταθεί το περιβάλλον».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top