Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Κατέρρευσε τοίχος μονοκατοικίας στους Αναργύρους – ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΣΩΘΗΚΕ 5ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Το φταίξιμο στην δραστηριότητα της ΔΕΗ ρίχνουν οι κάτοικοι – ”Μόνη λύση η μετεγκατάσταση”

Τύχη βουνό είχε μια 5μελής οικογένεια, με τρία ανήλικα παιδιά ηλικίας 2, 4 και 7 ετών, στους Αναργύρους, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου, καθώς γύρω στις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαρτίου- την ώρα που όλοι κοιμόταν, κατέρρευσε ένας τοίχος στην κουζίνα της ενοικιαζόμενης οικίας στην οποία διέμενε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιο από τα μέλη της.
Οι κάτοικοι και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αναργύρων είναι ανάστατοι, καθώς η κατάρρευση του τοίχου της συγκεκριμένης κατοικίας δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού η δραστηριότητα του γειτονικού ορυχείου Αμυνταίου - Φιλώτα έχει προξενήσει τα τελευταία χρόνια πολλές ζημίες σε πολλά σπίτια των Αναργύρων, που έχουν υποστεί καθίζηση και φέρουν μεγάλες ρωγμές, αλλά και στην ίδια την κατοικία στην οποία κατέρρευσε ο τοίχος τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης, έχει ερημώσει, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων έχει εγκαταλείψει ήδη τον οικισμό και έχει μετοικήσει σε άλλες περιοχές, κυρίως στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
«Η οικογένεια που νοίκιαζε το σπίτι αυτό έμεινε άστεγη και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται προσωρινά σε κάποιο συγγενικό σπίτι και εάν δεν βρεθεί κάποια άλλη κατοικία για να νοικιάσει, υπάρχει υπόσχεση από τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας να στεγαστεί σε κάποιο λυόμενο», όπως δήλωσε στον “Π” ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης. Τόνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη κατοικία είχε υποστεί σοβαρές ζημίες και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό και μετά από αυτοψία μηχανικού που έστειλε η ΔΕΗ κατασκευάστηκε ένα τοιχίο αντιστήριξης για να μην καταρρεύσει η οικία.
Ο πρόεδρος των Αναργύρων ωστόσο, με αφορμή και αυτό το γεγονός, θέτει επιτακτικά πλέον το αίτημα άμεσης μετεγκατάστασης των Αναργύρων σε περιοχή της γειτονικής Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας του δήμου Εορδαίας, που έχει επιλεγεί με δημοψήφισμα από τους κατοίκους των Αναργύρων. Δήλωσε μάλιστα πως «προβάλλει επιτακτικά πλέον το ζήτημα της μετεγκατάστασης. Το θέμα θα τεθεί και στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας», διότι «δεν μπορεί να εμπαίζονται οι κάτοικοι των Αναργύρων. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ο κόσμος έχει φύγει από τους Αναργύρους. Αυτή τη στιγμή μένουν στο χωριό μόλις 210 άτομα, καθώς τουλάχιστον 350 άτομα έχουν φύγει και έχουν εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη και στο εξωτερικό, κυρίως Γερμανία, Αμερική κ.α..» Καλεί μάλιστα το Δήμο Εορδαίας «να αναλάβει τις ευθύνες του και να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης των Αναργύρων.»
«Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τ.Κ. Αναργύρων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αμυνταίου, Βαγγέλης Ακριτίδης. Διότι, όπως ανέφερε σε δήλωσή του στον “Π”, «δεν έχει πρόβλημα μονάχα το συγκεκριμένο σπίτι», για το οποίο ,όπως είπε, «η αντιστήριξη που έκανε η ΔΕΗ δεν βοήθησε, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα» και τόνισε ότι είναι τουλάχιστον άλλα δύο σπίτια με σοβαρά προβλήματα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν σώζονται τα σπίτια στους Αναργύρους. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο φταίχτης για την κατάσταση αυτή, η δραστηριότητα του ορυχείο της ΔΕΗ και μόνη λύση είναι η μετεγκατάσταση του οικισμού. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι ώστε να δοθεί λύση, γιατί τους παίζουν “μπαλάκι” τους κατοίκους των Αναργύρων.»

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top