Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Απόφαση ΣΟΚ του Εφετείου Δ. Μακεδονίας: Μειώθηκαν – κατά πολύ – οι τιμές αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής, που είχαν καθορισθεί σε πρώτο βαθμό – Αγωνία και ερωτηματικά στους κατοίκους για το αν θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα από τη διαφορά – Ανησυχία και προβληματισμός αναμένεται να προκληθούν και στην Ποντοκώμη για το κατά πόσο η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τις τιμές απαλλοτρίωσης στη δική τους περίπτωση...

Ένα θέμα, που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, το επόμενο διάστημα, αποκαλύπτει σήμερα το kozan.gr. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με δικηγόρο της περιοχής, που χειρίστηκε δεκάδες περιπτώσεις απαλλοτριώσεων στην περιοχή της Μαυροπηγής, μας πληροφόρησε πως την περασμένη Παρασκευή (5/12/2014), δημοσιεύτηκε απόφαση του Εφετείου Δ. Μακεδονίας (αναμένεται να καθαρογραφεί), σύμφωνα με την οποία μειώθηκαν – κατά πολύ – οι αρχικές τιμές που είχε επιδικάσει – το 2012 – το πρώτο δικαστήριο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόκλιση σε σχέση με τις αρχικές τιμές, κυμαίνεται από 30 μέχρι και 50%, όμως το ακριβές ποσοστό της διαφοράς, αναμένεται να γίνει γνωστό αφού καθαρογραφεί η απόφαση. Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Μαυροπηγής, οι οποίοι, το τελευταίο 24ωρο, επικοινωνούν με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις τους, προκειμένου να ενημερωθούν για το μείζον ερώτημα, αν δηλαδή θα πρέπει να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων τα οποία ήδη έχουν λάβει. Όπως δηλώνει στο kozan.gr, ένας από τους δικηγόρους: “Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να εισπραχθούν τα χρήματα από τη ΔΕΗ. Θα προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο, κάνοντας αίτηση αναίρεσης”, ενώ εκτιμά πως, ίσως χρειαστούν μέχρι και 10 χρόνια, αν η ΔΕΗ διεκδικήσει τα χρήματα, μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση.
H ΔΕΗ, θεωρητικά, έχει το δικαίωμα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, καταθέτοντας τη σχετική αγωγή, ωστόσο κανείς δε μπορεί να προβλέψει ή να εκτιμήσει τη στάση της επιχείρησης σε αυτό το στάδιο. Κάποιοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται, αν η ΔΕΗ το επιχειρήσει, να επηρεάσει τις τιμές ακόμη περισσότερο προς τα κάτω, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης, για την οποία, ως γνωστόν, εκκρεμεί το δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2015, για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης. Μάλιστα εικάζουν πως, στην περίπτωση της Ποντοκώμης, το “μπαλάκι”, θα συνεχιστεί, για το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής και εκτιμούν πως ούτε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 θα υπάρξει απόφαση, αλλά εκ νέου αναβολή.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από κάθε εκτίμηση, σενάριο ή εικασία, η νέα αυτή απόφαση, που αναμένεται να καθαρογραφεί, δείχνει, πως, ως ένα βαθμό, μικρό ή μεγάλο (θα το δούμε), τα “νέα” δεν είναι καλά. Το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκαν οι δικαστές για να χαμηλώσουν σε τέτοια ποσοστά τις τιμές, φέρεται να σχετίζεται με την οικονομική κρίση, ωστόσο θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε (το σκεπτικό) επακριβώς, σε διάστημα περίπου ενός μηνός από σήμερα.

Πηγή: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top