Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Τι νερό πίνουμε στη Δυτική Μακεδονία...

Στο όριο οι ποσότητες των νιτρικών στα νερά της Δυτικής Μακεδονίας! Καμπανάκι κινδύνου για άμεση λήψη μέτρων από τους ειδικούς.
Τη λήψη άμεσων μέτρων για να περιοριστεί η ρύπανση των νερών της Δυτικής Μακεδονίας από τα νιτρικά συνιστούν οι ειδικοί, οι οποίοι βλέπουν ραγδαία και ανησυχητική αύξηση της νιτρορύπανσης. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του εργαστηρίου περιβαλλοντικής χημείας και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Έλσα Αμανατιδου, την τελευταία δεκαετία οι συγκεντρώσεις νιτρικών σε υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της Δυτικής Μακεδονίας, αυξήθηκαν κατά πέντε τάξεις μεγέθους.
«Την τελευταία δεκαετία είχαμε αυτές τις αυξητικές τάσεις και είναι πάρα πολύ περίεργο και απίστευτο. Αυτό σημαίνει πως οι αγρότες ρίχνουν ότι να ναι στο έδαφος και δεν τους ενδιαφέρει. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει συνολικά ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υπόγειων νερών» δηλώνει η κ. Αμανατιδου.
Η παρουσία των νιτρικών στο νερό είναι τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για τα βρέφη. Η κ Αμανατίδου τόνισε πως μέχρι σήμερα η περιοχή της Κοζάνης είχε θύλακες νιτρικών που προέρχονταν από νιτρικά λιπάσματα σε Ποντοκώμη, Μαυροπηγή και Μαυροδέντρι. Όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για άμεση λήψη μέτρων και περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων από τους αγρότες.
«Στις αρχές του 2000 βρίσκαμε σπανίως ποσότητες νιτρικών στα νερά ενώ τώρα οι συγκεντρώσεις είναι ή λίγο πιο κάτω από τα όρια ή λίγο πιο πάνω» τονίζει η κ. Αμανατιδου.
Αυτοδιοίκηση και φορείς καλούνται πλέον να πάρουν αποφάσεις για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών.

Πηγή: http://kozani.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top