Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Νέος ξεσηκωμός στην Εορδαία ενάντια στον αποθέτη Ε2 της ΔΕΗ...

Στο πόδι βρίσκεται ξανά η Εορδαία ενάντια στην πρόθεση της ΔΕΗ για εγκατάσταση του αποθέτη Ε2 σε παλαιά απόθεση στην Ανατολική Εορδαία, και συγκεκριμένα σε απόθεση που έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ενώ υπάρχει εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, των Τοπικών Συμβουλίων των άμεσα ενδιαφερομένων Τοπικών Κοινοτήτων, ακόμα και λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων των προαναφερόμενων οικισμών, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει τις ενέργειες για την έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων! Το θέμα επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, μετά από σχετικό αίτημα του νεοεκλεγέντος δημάρχου Σάββα Ζαμανίδη προς τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και στην οποία επρόκειτο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Π», να επικαιροποιηθεί σχετική αρνητική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς η ΔΕΗ είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της αυτή από το περασμένο φθινόπωρο.
Η απόφαση που είχε λάβει το Δ.Σ. το Νοέμβριο του 2013 έλεγε ότι πρέπει να αποτραπεί ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για δημιουργία νέου αποθέτη με κάθε πρόσφορο μέσο, έγγραφες διαμαρτυρίες και διαβήματα στη διοίκηση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη και άσκηση ένδικων μέσων, διότι η δημιουργία νέας απόθεσης στείρων υλικών (τόνους χωμάτων από την εξόρυξη των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ) δίπλα στους εν λόγω οικισμούς θα επιβαρύνει περεταίρω μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τη δραστηριότητα των γειτονικών ορυχείων της ΔΕΗ.
«Έχουμε απόφαση του Δ.Σ. ότι δεν μπορεί να μπει αποθέτης κοντά σε κατοικημένες περιοχές οι οποίες είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένες», ανέφερε με δήλωσή της στον «Π» η δήμαρχος κ. Βρυζίδου κι επισήμανε ότι εκφράστηκε η αντίθεση του Δ.Σ. Εορδαίας στη ΔΕΗ και εξουσιοδοτήθηκε η δήμαρχος να μεταφέρει στη διοίκηση του ΛΚΔΜ την απόφασή του να σταματήσει με κάθε τρόπο το σχεδιασμό της ΔΕΗ για εγκατάσταση αποθέτη στη συγκεκριμένη περιοχή, «ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη», καθώς και την αξίωση να διερευνήσει η ΔΕΗ τη δυνατότητα επίλυσης του θέματος με βάση τις εισηγήσεις του Δ.Σ. Εορδαίας, δηλαδή εγκατάσταση του αποθέτη σε άλλο μέρος και με μικρότερο ύψος από το προβλεπόμενο (30 μέτρα!), προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη ιστορία είναι ότι η ΔΕΗ όλο αυτό το διάστημα αντί να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις, τη δυνατότητα δηλαδή εγκατάστασης του αποθέτη σε άλλο σημείο που θα προξενούσε μικρότερη όχληση όχι μόνο δεν άλλαξε το σχεδιασμό της αλλά προχώρησε τις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, αποκαλύπτοντας ότι πληροφορήθηκε την εξέλιξη αυτή κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη (προπαραμονή 15Αύγουστου) στη διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου.
«Η διευθύντρια του ΛΚΔΜ μου είπε ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης για εγκατάσταση απόθεσης στην υπάρχουσα στο Καρυοχώρι και τον Άγιο Χριστόφορο δεν έχει αλλάξει», λέει ο κ. Ζαμανίδης, αφού η κ. Κουρίδου του είπε ότι «δεν έχει αλλάξει ποτέ ο σχεδιασμός, απλά ανεστάλη η εγκατάσταση του αποθέτη προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις». Ο κ. Ζαμανίδης δήλωσε στη διευθύντρια του ΛΚΔΜ την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αμέσως ενημέρωσε τη δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Εορδαίας, νυν και νεοκλεγέντες, καθώς και τους προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των ενδιαφερομένων κοινοτήτων και ζήτησε τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. γι’ αυτό το θέμα.
«Δεν θα επιτρέψουμε να ανέβει ο αποθέτης δίπλα σε ήδη πληττόμενα από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ χωριά και σε υπάρχουσα απόθεση η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί και καλλιεργείται. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουμε να δημιουργήσουν νέα βουνά με τόνους χωμάτων και μάλιστα σε ύψος 30 μέτρων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο νέος δήμαρχος Εορδαίας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Ζαμανίδης ως δήμαρχος του π. δήμου Αγίας Παρασκευής αλλά και ως πρόεδρος της π. ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης είχε εγείρει και μάλιστα μετ’ επιτάσεως το θέμα της επαναπόδοσης των εξαντλημένων εδαφών στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

1 σχόλιο:

nikos είπε...

από το 1995 που κατατέθηκε το ΜΜ Πλαν της Rehn Braun επικαιροποιημενω προσωπικά 19 χρόνια δεν είδα εισαξιο μέχρι τώρα .Μην αναρωτιέστε πως δουλεύει το ΛΚΜΔ τόσα χρόνια ..είναι άξιο απορείας

 
back to top