Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ζώντας και πεθαίνοντας με τον λιγνίτη...


Ζώντας και πεθαίνοντας με τον λιγνίτη. Ζώντας και πεθαίνοντας με τον περίφημο «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας, στον οποίο στηρίζεται το 60% περίπου της ηλεκτροδότησης της χώρας. Ένας μαύρος χρυσός όμως που σκοτώνει είτε ως φυσικός είτε ως ηθικός αυτουργός.
Η Ακρινή βρίσκεται ένα βήμα από τη λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη. Στην περίπτωση των κατοίκων του, ο λιγνίτης και η τέφρα που παράγεται είναι ο φυσικός αυτουργός πολλών θανάτων.
Όμηροι ενός ξεπερασμένου και άπληστου καυσίμου. Όμηροι μιας ΔΕΗ που τους αναγκάζει να αναπνέουν τέφρα, δίνοντας ως αντάλλαγμα μερικές 5μηνες πλέον συμβάσεις. Όμηροι μιας ΔΕΗ που δεν συναινεί στη μετεγκατάστασή τους γιατί το υπέδαφος του οικισμού δεν έχει λιγνίτη. Τι κι αν απαλλοτριώνει όλα τους τα χωράφια περιμετρικά του χωριού και τους περικυκλώνει με ορυχεία και βουνά από υπολείμματα;
Ο Χαράλαμπος Σισμανίδης είναι ο πρώτος από τους πολλούς κατοίκους των «χωριών του λιγνίτη» που μίλησε για τη ζωή με τη στάμπα της τέφρας.

Πηγή: http://www.enfo.gr-Ιάσονας Κάντας

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το ρολόι μπροστά, η ζωή πίσω...

Πόσες στροφές να φέρεις τους λεπτοδείκτες για να ξαναβρείς όσα έχασες; Πόσους κύκλους να κάνει ο χρόνος για να επιστρέψεις εκεί που ήσουν; Πώς να βάλεις την ώρα μπροστά όταν εσύ γυρίζεις συνέχεια πίσω;Εγκλωβισμένος σε ένα άνισο παιχνίδι με το χρόνο, τρέχεις ασθμαίνοντας για να προλάβεις τους δείκτες του ρολογιού. Μα κάθε λεπτό που περνά και μια ήττα. Κάθε ώρα και μια πανωλεθρία. Κάθε μέρα και ένα βήμα πίσω. Να χάνεις όσα κέρδισες. Σε κάθε χτύπο του ρολογιού να παραδίδεις ακόμα μια σπιθαμή απ τη ζωή σου. Να λιγοστεύεις. Κι εσύ να τρέχεις να προλάβεις μη χάσεις κι άλλη μια στροφή του ρολογιού. Να μεγαλώνεις. μικραίνοντας κι ο χρονομέτρης της ζωής σου να σε κλέβει. Έλα όμως που η ζωή δεν σταματάει να επιμένει και πάντα μια ελπίδα θα σου φωνάζει να προσπεράσεις, να φτάσεις κατάμουτρα τον χρονομέτρη και να γυρίσεις μια μέρα πίσω εκεί που όλα ξεκίνησαν, να ξεδιψάσεις τη νοσταλγία και το θυμό για τη χαμένη γη, για το χαμένο χρόνο, για τα παιδιά που μεγαλώνουν.

«Οι χειρότεροι κλέφτες είναι αυτοί που σου κλέβουν το χρόνο»
Γκαίτε

Πηγή: http://left.gr/ - Πέτρος Κατσάκος

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή στα κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ για κατολισθήσεις μετά από καταγγελίες κατοίκων της Ακρινής...

Η πρώτη καταδίκη της ΔΕΗ και συγκεκριμένα των κορυφαίων διοικητικών στελεχών της για περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχουν αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, είναι γεγονός! Ειδικότερα, την Τετάρτη, στα Δικαστήρια της Κοζάνης δικάστηκε η υπόθεση με τις μεγάλες κατολισθήσεις του Ορυχείου στην Ακρινή, με κατηγορούμενους τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, τον νυν πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, τον πρώην προϊστάμενο Νοτίου Πεδίου του ΛΚΔΜ Στέφανο Παλαβό και τον νυν προϊστάμενο Ιωάννη Ιωακείμ. Η απόφαση έχει ιδιαίτερη αξία μιας και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές παραβάσεις της ΔΕΗ έχουν «συρθεί» στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις τους αυτές.
Σε ότι αφορά στην υπόθεση, πρόκειται για τις κατολισθήσεις που είχαν γίνει στην περιοχή το 2009 και το 2011. Μάλιστα από το 2008 είχε γίνει σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση μεταλλείων και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από τον Κώστα Πουτακίδη, κάτοικο της περιοχής και πρόεδρο του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν τις παραβάσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη και όρισε δικάσιμο αρχικά για τις 2 Φεβρουαρίου. Η υπόθεση, όμως, πήρε αναβολή τότε και δικάστηκε οριστικά την Τετάρτη 26 Μαρτίου στην Κοζάνη με την απόφαση να είναι καταδικαστική για τα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ποινή στην οποία οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις βεβαιώσεις των παραβάσεων κινήθηκαν οι διαδικασίες από τη ΔΕΗ για την απαλλοτρίωση του οικισμού.
«Για πρώτη φορά δικάστηκαν οι τέως και οι νυν πρόεδροι και μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ για περιβαλλοντολογικούς όρους», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος σημείωσε πως εκκρεμεί να εκδικαστεί η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος προς τη ΔΕΗ και τα μεγαλοστελέχη της, για ίδιες παραβιάσεις της επιχείρησης που αφορούν το περιβάλλον στην περιοχή. «Έγινε υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή, γεγονός για το οποίο εμείς οι κάτοικοι φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε και μάλιστα μας τρέχουν στα δικαστήρια! Η καθημερινότητα που βιώνουμε είναι τραγική. Έχουμε υπερβάσεις ορίων σχεδόν σε καθημερινή βάση. Εμείς σαν κάτοικοι για τις κατολισθήσεις στο συγκεκριμένο σημείο διαμαρτυρηθήκαμε, δικαστήκαμε και τώρα ήρθε η σειρά τους. Υποστηρίζεται το δίκαιο αίτημά μας!».

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος - της Βάσως Σάφη

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση των κατοίκων για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της μετεγκατάστασης Ποντοκώμης...


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Υπεύθυνη για 7 εκατομμύρια θανάτους η ατμοσφαιρική ρύπανση...

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν το 2012 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο απολογισμός αυτός –διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις- σημαίνει ότι ένας στους 8 θανάτους το 2012 συνδέεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
και δείχνει πως μειώνοντας τη ρύπανση μέσα και έξω από τις κατοικίες μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές, αναφέρει σε έκθεσή του ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για μια συντονισμένη δράση προκειμένου ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός», δήλωσε η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ. «Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από όσο νομίζαμε ή κατανοούσαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια», συμπλήρωσε.
Οι οικονομικά φτωχιές χώρες στην νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν το 2012 τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, με 3,3 εκατομμύρια θανάτους να συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και 2,6 εκατομμύρια σε εξωτερικούς.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους προκαλείται κυρίως από το μαγείρεμα με κάρβουνα, ξύλο ή σε σόμπες βιομάζας. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα εστίες όπου καίνε ξύλα, κάρβουνα ή κοπριά ως καύσιμο υλικό.

Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

H Greenpeace για την ενέργεια, τον λιγνίτη και τις νέες μονάδες της ΔΕΗ...

10 λόγοι για τους οποίους η ΔΕΗ πρέπει να μεταβεί στη νέα εποχή. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εξής: η λειτουργία μίας υγιούς, σύγχρονης και ανταγωνιστικής ΔΕΗ είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Εκεί που υπάρχει διαφωνία είναι στο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΕΗ για να γίνει ανταγωνιστική.
Στα μέσα του περασμένου αιώνα η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της εποχής και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Σήμερα, αυτό που χρειάζεται - όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά ολόκληρη η χώρα - είναι η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, ώστε να στηρίξει μία σύγχρονη και ασφαλή οικονομία μηδενικών εκπομπών. Όσο πιο γρήγορα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη, τόσο καλύτερα (ασφαλέστερα, φθηνότερα) για όλους.
Δείτε παρακάτω 10 επιχειρήματα που τεκμηριώνουν αυτή την άποψη.
1. Η ΔΕΗ διαθέτει κυρίως απαρχαιωμένες λιγνιτικές μονάδες. Παράγει ηλεκτρική ενέργεια με πολύ χαμηλή απόδοση και εξαιρετικά ρυπογόνο τρόπο. Η αναβάθμιση αυτών των μονάδων είναι οικονομικά ασύμφορη και η μόνη επιλογή παραμένει η καταστροφική για το περιβάλλον λειτουργία τους, μέχρι να εξαντληθεί και το τελευταίο νομικό παραθυράκι που η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία προβλέπει.http://act.gp/PSHQ2K%20%20%23ptolemaida%20%20%23eu2030%20%20%23coal
2. Τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνίτη εξαντλούνται. Σύμφωνα με τις (αισιόδοξες) εκτιμήσεις της ΔΕΗ, τα αποθέματα (σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα λιγνιτικά κέντρα) αρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες μας για τα επόμενα 45 χρόνια και αυτό αν η κατανάλωσή τους μειωθεί σημαντικά στο μέλλον. Τα αποθέματα της Δυτικής Μακεδονίας αρκούν για τα επόμενα 25 – 30 χρόνια. Θα είναι εγκληματικό αν η ΔΕΗ επενδύσει (με δικά μας χρήματα) το μέλλον της σε ένα καύσιμο... χωρίς μέλλον.
3. Τα εναπομείναντα κοιτάσματα λιγνίτη έχουν εξαιρετικά χαμηλή απόδοση. Η θερμογόνος δύναμη του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λιγνίτη, κυμαίνεται από 975 (!) έως 1615 kcal/kg (χιλιοθερμίδες ανά κιλό) και μόνο μία μικρή ποσότητα (Φλώρινα και Ελασσόνα) έχει σημαντικότερη θερμογόνο δύναμη (1927 -2257 kcal/kg). Ο λιγνίτης που προορίζεται να καίει η Πτολεμαΐδα 5, είναι επίσης εξαιρετικά φτωχός (1.060-1.650 kcal/kg). Συγκριτικά, τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Πολωνίας κυμαίνονται από 1.900-2.400 kcal/kg και της Γερμανίας από 1.870-2.750 kcal/kg. Ακόμα και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες καύσης λιγνίτη, η ρύπανση που προκαλείται είναι πολύ σημαντική. tweet
4. Ο λιγνίτης σκοτώνει. Μπορεί κάποια συνδικάτα της ΔΕΗ να μην το πιστεύουν(άλλωστε δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή επιδημιολογική μελέτη στα λιγνιτικά κέντρα της χώρας), αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις λιγνιτικές μονάδες ευθύνεται για περίπου 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε όλη την Ελλάδα. Αν κατασκευαστεί η Πτολεμαΐδα 5, θα ευθύνεται για 100 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.http://act.gp/PSHQ2K%20%20%23ptolemaida%20%20%23eu2030%20%20%23coal" style="outline-style: none; color: rgb(70, 127, 13); text-decoration: none; margin: 0px;">tweet
5. Η εξάρτηση από τον λιγνίτη κοστίζει. Το εξωτερικό κόστος που πληρώνουμε χωρίς αυτό να μεταφέρεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (επιβάρυνση δημόσιας υγείας, ανεπανόρθωτη καταστροφή φυσικών τοπίων), ανέρχεται σε 2,3 - 3,9 δις € το χρόνο. Μέχρι σήμερα στην Δυτική Μακεδονία έχουν καταστραφεί περισσότερα από 160.000 στρέμματα γης, ενώ έχουν ξεριζωθεί δεκάδες χωριά.
6. Ο λιγνίτης κατασπαταλά τους υδάτινους πόρους της χώρας. Η νέα μονάδα – αν κατασκευαστεί – θα καταναλώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια τόνους. Τόσο νερό καταναλώνουν ετησίως στην Ελλάδα περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά! Συνολικά οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ 'εξαφανίζουν' κάθε χρόνο, περισσότερο από 50 εκ. τόνους νερό από τα αποθέματα της χώρας! tweet
7. Με την σημερινή της επενδυτική στρατηγική, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χάνει θέσεις εργασίας. Επί δεκαετίες η ΔΕΗ, εγκλωβισμένη στο εύκολο πολιτικό σύνθημα ‘της φθηνής ενέργειας’ και σε συνδυασμό με φαινόμενα κακών διοικητικών και κυβερνητικών πολιτικών, ‘έτρωγε από τις σάρκες της’ (εμφάνιζε πλασματικά χαμηλό κόστος) με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα την εκσυγχρονίσουν. Τα 1,4 δις ευρώ που θα κοστίσει (το λιγότερο) η κατασκευή της ‘Πτολεμαΐδα 5’, θα προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα για την Επιχείρηση αν η ΔΕΗ τα επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ
8. Η ΔΕΗ είναι σήμερα κομπάρσος στις ενεργειακές εξελίξεις. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, από τα 12.760 εγκατεστημένα MW της ΔΕΗ, μόλις τα 80MW αφορούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ (0,6%). Το 2013 το 70% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη αφορούσε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ειρωνικά, η ΔΕΗ είχε εγκαταστήσει ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στον κόσμο ήδη από τη δεκαετία του 1980. Δυστυχώς σήμερα είναι απούσα από τις νέες συνθήκες της
9. Η ΔΕΗ απειλείται από την ασθένεια των μεγάλων εταιριών ηλεκτροπαραγωγής. Οι 10 ευρωπαϊκοί κολοσσοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν χάσει μισό τρις € την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της εμμονής τους στις συμβατικές πηγές ενέργειας, την ώρα που άνθιζε η ανάπτυξη των ΑΠΕ κυρίως από μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές. Η ειρωνεία είναι ότι το ενεργητικό των χαρτοφυλακίων τους που αφορούσε ΑΠΕ – έστω κι αν ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό –δημιουργούσε σημαντική κερδοφορία για αυτές. Είναι ο λόγος για τον οποίο μία από αυτές, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE, αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις άνθρακα και να επενδύσει σε μορφές συμβατές με ένα πιο ευέλικτο, αποκεντρωμένο και έξυπνο μοντέλο ενέργειας. Δηλαδή σε αποκεντρωμένες ΑΠΕ, δίκτυα και παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά.tweet
10. Η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αρμόζει. Σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι την δεκαετία του 50, όταν η ΔΕΗ ξεκίνησε την ιστορική της διαδρομή. Η ΔΕΗ σήμερα πρέπει να στηρίξει και να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη μετάβασή της σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών. Θα πρέπει να παράσχει σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες που θα μειώσουν δραματικά του λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών. Να υλοποιήσει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο σε οικιακές, όσο και σε μεγάλες εφαρμογές. Να στηρίξει με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τα πιο αδύναμα στρώματα και να δώσει ώθηση σε μία βιομηχανική στρατηγική που θα εκσυγχρονίσει και θα καταστήσει ανταγωνιστική την εθνική βιομηχανία. Φυσικά, να εξασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων τους.tweet
Για να τα καταφέρει όμως αυτά θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα μία στρατηγική σταδιακής (αλλά οριστικής) απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Αν τα καταφέρει, η κοινωνία δεν θα συνδέει πια την ΔΕΗ με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, τη ρύπανση, τα χαράτσια και τις κακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, αλλά για κάτι καλό: την ουσιαστική της συμβολή στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Πηγή: http://www.greenpeace.org/

Διαβάστε περισσότερα...

Η κιτρινίλα που δίνει ρεύμα στην Αθήνα...

Χτυπάς στα πλήκτρα «λιγνίτης» και σου βγάζει ότι…
! Όταν βρέχει, η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη γεμίζουν λάσπη.
! Όταν έχει άπνοια, κιτρινίζει ο αέρας.
! Από τις μονάδες στο Αμύνταιο, η κιτρινίλα φτάνει μέχρι τους γείτονες στην ΠΓΔΜ.
! Όταν γυρίζει ο μπαμπάς ΔΕΗτζής στο σπίτι, φυσάει μαύρο στα χαρτομάντιλα.
! Οι θάνατοι από τον καμένο λιγνίτη και τα αναπνευστικά στα παιδιά χτυπάνε κόκκινο.
! Μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2014, σκοτώθηκαν δυο εργάτες στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και ένας τραυματίστηκε στο Αμύνταιο.
! Η κάποτε ζωντανή λίμνη Βεγορίτιδα, δεν έχει πια νερό και ψάρια.
! Στον κάποτε πολύ παραγωγικό και πλούσιο κάμπο της Πτολεμαΐδας, τώρα δεν φυτρώνει σχεδόν τίποτα, ενώ το άλλοτε υγιεινό κλίμα τώρα είναι ανυπόφορο.
! Ο λιγνίτης είναι το πιο βρώμικο και το λιγότερο αποδοτικό από όλα τα κάρβουνα.
! Η ΔΕΗ κατέχει ευρωπαϊκά πρωτεία: τις πιο βρώμικες μονάδες σε όλη την ΕΕ.
! Η ΔΕΗ, η «δική μας» ΔΕΗ, χτίζει νέο εργοστάσιο λιγνίτη με γερμανικά ευρώ.
! Η ΔΕΗ, η «δική μας» ΔΕΗ, κόβεται σε κομμάτια και πουλιέται, μαζί με εργοστάσια και ορυχεία λιγνίτη.
Μέσα στην πραγματική κιτρινίλα του λιγνίτη, χάνεται η πολιτική κιτρινίλα που δεν φυτρώνει μόνο στο ίντερνετ, αλλά κυριαρχεί στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης:
; Ο λιγνίτης είναι το δικό μας, «φθηνό» κάρβουνο που δίνει φως στον λαό.
; Ο λιγνίτης δεν σκοτώνει, αλλά δίνει δουλειές.
; Η ΔΕΗ τονώνει την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα.
; Ο λιγνίτης είναι φθηνός, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν επιδοτήσεις για να κρατηθούν στη ζωή.
; Ο λιγνίτης είναι απαραίτητος, επειδή οι ανανεώσιμες δεν δίνουν σταθερά φορτία και θα έχουμε μπλακ άουτ.
; Ο πόλεμος στον λιγνίτη είναι παγκόσμια συνωμοσία κάποιων οικολογικών λόμπι που βάζουν πλάτη σε μεγάλες βιομηχανίες κατασκευής αιολικών, όπως η ΤΕΡΝΑ, ο Κοπελούζος ή ο Μυτιληναίος.
; Η γερμανική τράπεζα που δανείζει για τη νέα μονάδα λιγνίτη, την Πτολεμαΐδα V, αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ είναι μια αξιόπιστη και ισχυρή εταιρεία ενέργειας.
Όμως ξέρουμε πως ούτε φθηνός, ούτε καθαρός είναι ο λιγνίτης. Κατά βάθος ίσως υποψιαζόμαστε πως η μεγάλη ανεργία της Δυτ. Μακεδονίας και τα προβλήματα υγείας πολλαπλασιάζονται στις λιγνιτικές ερήμους και στα κίτρινα νέφη και νερά της. Αν θέλουμε, μπορούμε να διαβάσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασίζονται σε τεχνολογίες που ραγδαία εξελίσσονται και βελτιώνονται, ενώ κάποιες ενεργοβόρες χώρες, όπως η Δανία, καλύπτουν την (αυξημένη) χειμερινή ενεργειακή τους ζήτηση από ανανεώσιμες μέχρι και κατά 57%, χωρίς καμία διακοπή. Ίσως δεν έχουμε ασχοληθεί, όμως οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα είναι παγκοσμίως πενταπλάσιες από τις ενισχύσεις για την καθαρή ενέργεια (απλά δεν τις βλέπουμε απευθείας στους λογαριασμούς μας). Ξέρουμε καλά και ότι τα μεγάλα λόμπι που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και προκαλούν ακόμα και πολέμους είναι τα πετρέλαια και ο άνθρακας. Αν ψάξουμε, θα δούμε πως οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον από τον λιγνίτη, παρά από τα διάσπαρτα αιολικά πάρκα: για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ (1,4 δισεκ. ευρώ) διαγωνίστηκαν μόνο η ΤΕΡΝΑ και οι Μυτιληναίος-Κοπελούζος, με τον διαγωνισμό να κατακυρώνεται στην πρώτη. Καταλαβαίνουμε και ότι η γερμανική τράπεζα δεν μας δανείζει επειδή οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, αλλά επειδή έτσι επιδοτεί 1.150 θέσεις εργασίας στη Γερμανία και στηρίζει τις γερμανικές εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού. Και κάπου έχουμε ακούσει, αλλά έχουμε και ένα βολικό φλερτ με τον σκεπτικισμό, ότι η κλιματική αλλαγή είναι απειλητικά εδώ και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υψηλές εκπομπές ρύπων (και) από τα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Στην καρδιά μας η ΔΕΗ είναι φως και παραμένει, ακόμα, δική μας. Τώρα που αποφασίστηκε η πώλησή της, τώρα δίνεται πολιτική ένταση στην ανάδειξη κάποιας οικονομικής και παραγωγικής αξιοπιστίας της. A cunning plan, indeed…
Η Ελλάδα προσπαθεί να καυχηθεί για την πιο «βρώμικη» επιχείρηση, αυτήν που κατέχει την πρώτη και την τρίτη από τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ. Είναι εξοργιστικό που τώρα αυτή η βρώμικη δική μας επιχείρηση μακιγιάρεται με πούδρα λιγνίτη, για να βγει στο νυφοπάζαρο μπας και βρει πλούσιο γαμπρό. Είναι απογοητευτικό που σαν μεγάλο αναπτυξιακό έργο προβάλλεται μια ακόμα μονάδα λιγνίτη που θα εγκλωβίσει τη χώρα στο κάρβουνο μέχρι το 2060 και θα ακυρώσει τις δημόσιες δεσμεύσεις της ΔΕΗ για 100% καθαρή ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2050. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα έπρεπε να μας φωτίζει με την πρωτοπορία, την καθαρότητα της ενέργειας, την καινοτομία και τον σεβασμό στην υγεία ανθρώπων και πλανήτη και θα έπρεπε να αποτελεί υπόδειγμα για τον ιδιωτικό τομέα.
*Φωτο: Θέα από παιδική χαρά σε λιγνιτοχώρι της Κοζάνης

Πηγή: http://enfo.gr/- Theodota Nantsou,

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πουλάμε ή ξεπουλάμε τον ΑΔΜΗΕ;;;

Η διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι στην ουσία ένα συνονθύλευμα από φωτογραφικές διατάξεις πρόσκλησης οποιονδήποτε επενδυτών που δεν έχουν τα πραγματικά, τα χρηματοοικονομικά και τεχνικά κριτήρια για να αναλάβουν αυτή την επένδυση και κινούνται στην ίδια λογική, που κινήθηκε και η εκποίηση σοβαρών οργανισμών, όπως ήταν π.χ. η ΑΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Κινείται σε μια τυχοδιωκτική και κερδοσκοπική λογική.
Είναι πραγματικά προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο η συγκυβέρνηση αναιρεί τα ίδια τα επιχειρήματά της για την πώληση του ΑΔΜΗΕ: ο υποψήφιος επενδυτής όχι μόνο δε χρειάζεται να έχει τα αναγκαία κεφάλαια αλλά ούτε τη στοιχειώδη τεχνική γνώση και εμπειρία. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπει ακόμα και την παραχώρηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών;
Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θέλουμε για τέτοιες στρατηγικές δομές; Τι σημαίνει 5 έτη; Ότι τόσο θα χρειαστεί ο επενδυτής «για να μάθει τη δουλειά» ή μήπως για να κάνει μια αρπαχτή και να αποχωρήσει;Αφήνοντας πίσω του ποιο έργο, ποιες υποδομές και ποια τεχνογνωσία;
Ο ΑΔΜΗΕ με περιουσία 8 δισ. θα ξεπουληθεί έναντι «πινακίου φακής», της τάξεως των €350 εκ. και αυτό θεωρείται από την κυβέρνηση ως ένα (ακόμα …) success story!
Οι πολλές ασάφειες του κειμένου (ειδικά σε ότι αφορά τη διακριτότητα του επενδυτή από δραστηριότητες παραγωγής – προμήθειας, η απουσία ρητρών για την υλοποίηση του ΔΠΑ) ενδέχεται να υπονοούν ακόμα και τους γνωστούς κρατικοδίαιτους «παίκτες», που ήδη έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατασκευές, στους δρόμους και στα διόδια, με έωλες συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Τις ίδιες γνωστές οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τα πάντα σε αυτό τον τόπο. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι η παρούσα συγκυβέρνηση μοχθεί για τη μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό με εγγυημένο κέρδος. Το εγγυημένο κέρδος, προκύπτει από την απευθείας πληρωμή μέσω του τιμολογίων από τον καταναλωτή στον ΑΔΜΗΕ.
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

Του Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ επιστρέφουν τις λιγνιτικές περιοχές στην εποχή της φεουδαρχίας...

Είδαμε ένα δημοσίευμα για μια απόφαση του ΥΠΕΚΑ με θέμα "Τροποποίηση απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής" και μας κίνησε την περιέργεια να τη δούμε λίγο σε βάθος. Τι λέει αυτή η απόφαση; Λέει "Τροποποιούμε, κατ΄ εφαρμογή της υπ΄ αριθ. 2515/2013 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ...", οπότε μας κίνησε ακόμα περισσότερο την περιέργεια, να δούμε τι λέει η 2515 απόφαση του ΣτΕ.
Είδαμε λοιπόν ότι τον Οκτώβριο 2011 η ΔΕΗ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΠΕΚΑ σχετικά με το πιο πάνω θέμα. Ποιο είναι το αντικείμενο της διαφοράς; Το εάν η απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής ορθά κηρύχθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή εάν έπρεπε να κηρυχθεί υπέρ της ΔΕΗ. Και το ΣτΕ δικαίωσε τη ΔΕΗ, οπότε το ΥΠΕΚΑ έσπευσε να αλλάξει την απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης.
Το ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό, επειδή έχει μεγάλη προϊστορία και είναι στενά συνδεμένο με το δημόσιο χαρακτήρα που είχε κάποτε η ΔΕΗ, ενώ απ' το 2001 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και πλέον η συγκυβέρνηση την πάει για τεμαχισμό και ξεπούλημα. Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά αυτή την προϊστορία ...
Στο Άρθρο 1 του Ν.1280/1982 (κυβέρνηση Α.Παπανδρέου) «Παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων ιδιοκτησίας Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)», προβλέπονταν ότι: "Αγροτικές εκτάσεις που αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από τη Δ.Ε.Η. για κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων ή για εκμετάλλευση στερεών καυσίμων (λιγνίτης τύρφη, κλπ) και παύουν να είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών της, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η., εγκρινόμενες από τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων". Απλά πράγματα, ξεκάθαρα. Η δημόσια ΔΕΗ θα πάρει τις εκτάσεις, θα εκμεταλλευθεί το λιγνίτη που υπάρχει από κάτω, θα κάνει τη δέουσα αποκατάσταση, (που ορίζεται σε άλλο νόμο), και, όταν με το καλό τελειώσει, θα επιστρέψει τις εκτάσεις πίσω στο Δημόσιο.
Το 2001 (κυβέρνηση Σημίτη) η ΔΕΗ μπήκε στο Χρηματιστήριο. Κάποιοι θεώρησαν καλό ν' αλλάξουν την πιο πάνω διάταξη και με το Άρθρο 9 (Θέματα Δ.Ε.Η. Α.Ε.) του Ν.2941/2001 τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1280/1982 σε "Αγροτικές εκτάσεις που αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από τη Δ.Ε.Η. για κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων και παύουν να είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών της, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης."
Από τη σύγκριση των δυο κειμένων προκύπτει ότι με την τροποποίηση του Νόμου διατηρήθηκε η υποχρέωση της ΔΕΗ ΑΕ να επιστρέψει αγροτικές εκτάσεις που αποκτούνται για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, αλλά καταργήθηκε η υποχρέωση της ΔΕΗ ΑΕ να επιστρέψει αγροτικές εκτάσεις που αποκτούνται για την εκμετάλλευση στερεών καυσίμων (λιγνίτης τύρφη, κλπ). Με τον τρόπο αυτό, προκειμένου να "προικίσουν" τη ΔΕΗ με ακίνητη περιουσία και να γίνει πιο ελκυστική στο Χρηματιστήριο, τη μετέτρεψαν ουσιαστικά σε μεγαλοτσιφλικά στις λιγνιτικές περιοχές, καθόσον η ΔΕΗ έχει ήδη απαλλοτριώσει και θα απαλλοτριώσει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στις περιοχές που δραστηριοποιείται. Στην περίπτωση των λιγνιτών δεν μιλάμε για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες στρέμματα: μόνο στους όμορους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας οι εκτάσεις που ήδη έχει και που θα καταλάβει μελλοντικά η ΔΕΗ ΑΕ, θα ξεπεράσουν αρκετά σε έκταση πολλά μικρά ανεξάρτητα κράτη! (π.χ. Άγιος Μαρίνος 61 Km2, Τουβαλού 26 Km2, Λιχτενστάιν 160 Km2, Νησιά Μάρσαλ 181 Km2, Μονακό 195 Km2, Ναούρου 212 Km2, Σεϋχέλλες 280 Km2, Μάλτα 320 Km2, κλπ). Κι ακόμα χειρότερα, με το σπάσιμο της ΔΕΗ σε "μικρή" και "μεγάλη", την πώληση της "μικρής" και την περαιτέρω μετοχοποίηση της "μεγάλης", είναι άγνωστο σε ποιο νέο ιδιοκτήτη θα περάσουν οι εκτάσεις! Σε εθνικούς μεγαλοεργολάβους; Σε Γερμανούς, ίσως; Ό,τι κατέκτησαν κάποτε με τα όπλα και δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν, θα το πάρουν τώρα νομότυπα, μέσω Σαμαρά-Βενιζέλου; Και με την ψήφο κυβερνητικών βουλευτών απ' τις λιγνιτικές περιοχές; Που θα βγουν ίσως ύστερα, σαν μωρές παρθένες, να μας λένε "δεν είχα χρόνο να διαβάσω τι ψήφισα";
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ακόμα ότι ο λιγνίτης και η τύρφη στην Ελλάδα υπάρχουν σε ολόκληρες πεδιάδες, σε μερικά από τα πιο εύφορα σημεία της Ελλάδας, όπως η κοιλάδα του Αλφειού, ο κάμπος της Εορδαίας, ο κάμπος της Δράμας, τα τενάγη των Φιλίππων. Και είναι εύφορες αυτές οι περιοχές ακριβώς χάρη στην ύπαρξη στην επιφάνεια του εδάφους της τύρφης, απ' την οποία σχηματίστηκε ο λιγνίτης. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες δυσπρόσιτες βουνοπλαγιές στη Γκιώνα, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες άγονες ρεματιές στη Μήλο, στους κάμπους των λιγνιτών έχουμε το φαινόμενο ότι οι αγροτικοί κλήροι, μέσω των απαλλοτριώσεων, περνούν απ' τους πολλούς αγρότες στα χέρια ενός μόνο ιδιοκτήτη κατά περιοχή! Μέσω λοιπόν του Ν.2941 οι λιγνιτικές περιοχές θα επιστρέψουν στα επόμενα χρόνια σταδιακά στο 19ο αιώνα, στον αιώνα των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στους μεγαλοτσιφλικάδες, στον αιώνα που οδήγησε στο Κιλελέρ και στη διανομή των τσιφλικιών στους ακτήμονες.
Υπήρξε τότε έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, αλλά οι κυβερνήσεις Σημίτη & Καραμανλή δεν άλλαξαν το νόμο 2941. Φθάσαμε στο 2009, κι αφού ο ΓΑΠ μας είπε το "Λεφτά υπάρχουν" και τον πιστέψαμε, δίνοντάς του 44%, κάτι φάνηκε τουλάχιστον ν' αλλάζει στις απαλλοτριώσεις. Ναι μεν δεν άλλαξε ο Ν.2941, αλλά οι απαλλοτριώσεις άρχισαν να κηρύσσονται "υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου". Οπότε το 2011 η ΔΕΗ (διοίκηση Ζερβού) προσέφυγε στο ΣτΕ, προσβάλλοντας το "υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου" και διεκδικώντας και τα υπόλοιπα κτήματα των λιγνιτικών περιοχών.
Η υπόθεση προφανώς δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αφορά το σύνολο της μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας, σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει κάποια απαλλοτρίωση για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Συνεπώς η ΔΕΗ πολύ καλά έκανε και προσέφυγε, θέλοντας να διαφυλάξει αυτά που θεωρεί ότι είναι -ή πρέπει να είναι- δικά της, καθόσον, τώρα πια, μετά την απόφαση ΣτΕ 2515/2013, οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται και να αντιμετωπίσουν το φεουδαρχικό τέρας, που αυτοί δημιούργησαν το 2001, αυτοί το τάιζαν μέχρι το 2009 κι απ’ την τωρινή απόφαση του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι θέλουν να συνεχίσουν να το ταΐζουν, αδιαφορώντας πλήρως για τις τοπικές κοινωνίες. Και πρώτοι-πρώτοι οι κυβερνητικοί βουλευτές των λιγνιτικών περιοχών είναι εκείνοι που θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και να καταθέσουν ΑΜΕΣΑ, στο πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που θα εμφανιστεί στη Βουλή, είτε νέο νόμο, που είναι και το καλύτερο, είτε τροπολογία επαναφοράς του άρθρου 1 του Ν.2941 στην αρχική διατύπωση του Ν.1280/1982, είτε τροπολογία του άρθρου 128 του ΝΔ210/1973 (Μεταλλευτικός Κώδικας), με την οποία να αποσαφηνίζεται ότι "η αληθής έννοια του άρθρου 128 του Μεταλλευτικού Κώδικα είναι ότι η απαλλοτρίωση αγροτικών εκτάσεων για λόγους εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου γίνεται με δαπάνες του μεταλλειοκτήτη και υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Όταν οι εκτάσεις παύσουν να είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των σκοπών της απαλλοτρίωσης, η κυριότητά τους επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο". Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή που ενδιαφέρει, να σκοτώσουμε το φεουδαρχικό τέρας πριν ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Γιατί τότε θα πρόκειται για διπλό έγκλημα.
Το επί της ουσίας σκεπτικό της απόφασης ΣτΕ 2515/2013 αναπτύσσεται στις παρ. 5-8 και έχει ως εξής (με δικές μας επισημάνσεις):
5. Επειδή, όπως συνάγεται από τις παραπάνω διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα, ερμηνευόμενες στο πλαίσιο των προστατευτικών για τα μεταλλεία και τα ορυχεία διατάξεων του Συντάγματος, το δικαίωμα της κυριότητας επί του εδάφους διαχωρίζεται από το δικαίωμα επί του μεταλλείου, το οποίο δύναται το Δημόσιο να παραχωρήσει σε ιδιώτη συστήνοντας υπέρ αυτού το αυτοτελές εμπράγματο δικαίωμα της μεταλλειοκτησίας (άρ. 3, 65). Η μεταλλειοκτησία συνεπάγεται το αποκλειστικό, πλην χρονικά περιορισμένο, δικαίωμα του μεταλλειοκτήτη να ερευνά, να εξορύσσει και να εκμεταλλεύεται όλα τα μεταλλευτικά ορυκτά που βρίσκονται εντός του παραχωρηθέντος χώρου, πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και μάλιστα, χωρίς να υποχρεούται σε αποζημίωση του ιδιοκτήτη του εδάφους (άρ. 67 - 68). Επιτρέπεται εξάλλου η απαλλοτρίωση εδαφικής έκτασης, μετά από αίτηση της εκμεταλλεύτριας επιχείρησης, με σκοπό είτε την εκτέλεση έργων προοριζόμενων για την εκμετάλλευση των μεταλλείων είτε την προστασία των κτισμάτων ή της ζωής και της υγείας των κατοίκων που βρίσκονται στις ιδιοκτησίες αυτές και τίθενται σε κίνδυνο από τις υπόγειες ή επιφανειακές εργασίες εκμετάλλευσης (άρ. 128 επ.).
6. Επειδή, για την απαλλοτρίωση που λαμβάνει χώρα μετά την απόκτηση του δικαιώματος της μεταλλειοκτησίας και σκοπεί στην εξυπηρέτηση της εκμεταλλεύσεως του μεταλλείου, ο νόμος δεν ορίζει ρητά ούτε το πρόσωπο υπέρ του οποίου αυτή κηρύσσεται ούτε, κυρίως, τον βαρυνόμενο με το κόστος της. Ενόψει όμως των ορισμών του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, και η απαλλοτρίωση που κηρύσσεται με σκοπό την εξυπηρέτηση της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης δεν μπορεί να αποκλίνει από τον κανόνα κατά τον οποίο η κυριότητα της απαλλοτριούμενης εκτάσεως περιέρχεται καταρχήν στον βαρυνόμενο με το κόστος της απαλλοτριώσεως. Επομένως, αν η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, ο υπερού η απαλλοτρίωση υποχρεούται να καλύψει και τη σχετική δαπάνη. Αν, αντιθέτως, καλείται με την απαλλοτριωτική πράξη ο μεταλλειοκτήτης να καλύψει τη δαπάνη αυτή, τότε η απαλλοτρίωση πρέπει να κηρυχθεί υπέρ του. Δεν ασκεί δε εν προκειμένω επιρροή το γεγονός ότι η μεταλλειοκτησία παραχωρείται για χρονικώς περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ η πλήρης κυριότητα είναι διαρκής, διότι, πάντως, είναι νοητή η χωριστή διατήρηση από τον μεταλλειοκτήτη της κυριότητας των ιδιωτικών εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν με δαπάνη του προς εξυπηρέτηση του σκοπού της μεταλλειοκτησίας, έστω και μετά την παύση της. Άλλωστε, τις εκτάσεις αυτές θα μπορούσε, αν δεν υπήρχε η δυνατότητα της απαλλοτριώσεως ή αν ο μεταλλειοκτήτης γνώριζε ότι θα υποχρεωθεί να καλύψει τη δαπάνη απαλλοτριώσεως υπέρ άλλου, να τις αποκτήσει και με απευθείας αγορά, διατηρώντας, στην περίπτωση αυτή, την κυριότητα και μετά την παύση της μεταλλειοκτησίας. Κατά την ειδικότερη γνώμη της Παρέδρου Θ. Ζιάμου, η απαλλοτρίωση αυτή, η οποία έχει ως αιτία την υφιστάμενη μεταλλευτική εκμετάλλευση, κηρύσσεται κατ’ επίκληση των ειδικότερων διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα (άρθρα 128 επ.), οι οποίες δέον να ερμηνευτούν ενόψει της ιδιαίτερης προστασίας που επιφυλάσσει το Σύνταγμα στα μεταλλεία και του έντονου δημόσιου ενδιαφέροντος για την επωφελέστερη εκμετάλλευση αυτών (άρθρο 18 του Συντάγματος). Σύμφωνα με την υποστηριζόμενη εδώ ερμηνεία του Μεταλλευτικού Κώδικα, η απαλλοτρίωση εδαφικών εκτάσεων επί ή υπό των οποίων το Κράτος έχει ήδη παραχωρήσει το εμπράγματο δικαίωμα της μεταλλειοκτησίας, δύναται να κηρυχθεί μόνον υπέρ της εκμεταλλεύτριας εταιρείας που ασκεί το δικαίωμα, εν προκειμένω, της ΔΕΗ (πρβλ. Απόφαση του ΕΔΔΑ της 14.12.2006, Dimitrie Dan Popescu, appl. 21397/02). Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιτάσσει την καταβολή πλήρους αποζημιώσεως στους κυρίους των απαλλοτριούμενων ακινήτων για την οριστική στέρηση της ιδιοκτησίας τους, σε αντιστοιχία με την πραγματική της αξία, οι δαπάνες της απαλλοτριώσεως βαρύνουν υποχρεωτικώς τη ΔΕΗ. Τούτο πρέπει να γίνει δεκτό ιδίως ενόψει του ότι ο νόμος δεν προβλέπει την υποχρέωση της εκμεταλλεύτριας εταιρείας να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες των εδαφικών εκτάσεων κατά τη διάρκεια ασκήσεως του παραχωρηθέντος σ’ αυτήν δικαιώματος της μεταλλειοκτησίας (άρθρο 68 του Μεταλλευτικού Κώδικα), ούτε υποχρεώνει τη Διοίκηση, πριν από την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως, να εξαντλεί τη δυνατότητα απόκτησης της μεταλλευτικής γης από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία, κατά το λιγότερο επαχθή τρόπο, όπως με αγορά απευθείας από τους ιδιοκτήτες (πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 1939/1972).
7. Επειδή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης πράξης, η ένδικη απαλλοτρίωση κηρύχθηκε με δαπάνες της ήδη αιτούσας ΔΕΗ ΑΕ, με σκοπό την περιέλευση στο Δημόσιο έκτασης εμβαδού 415.000 τ.μ. προς μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου ........... Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ. Πριν από την κατάθεση της υπό κρίση αιτήσεως ακυρώσεως η αιτούσα (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού - ΔΕΗ) άσκησε την υπ’ αριθμ.πρωτ.ΥΠΕΚΑ 21941/26.9.2011 αίτηση θεραπείας ζητώντας την ανάκληση της προσβαλλόμενης καθ’ ό μέρος αφορούσε την κήρυξη της απαλλοτρίωσης υπέρ του Δημοσίου. Με την αίτηση ακυρώσεως προβάλλεται ότι οι ιδιωτικές εκτάσεις που απαλλοτριώνονται με σκοπό την εξυπηρέτηση μεταλλευτικής δραστηριότητας που ασκείται από τη ΔΕΗ, πρέπει να παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία, η οποία προβαίνει και στις δαπάνες της απαλλοτρίωσης, διαφορετικά το Κράτος αποκτά εκτάσεις, χωρίς να καταβάλλει το ίδιο αντάλλαγμα στους ιδιοκτήτες, προσβάλλοντας συγχρόνως τα περιουσιακά δικαιώματα που η ΔΕΗ αντλεί από την εκμετάλλευση της επένδυσής της στο μεταλλευτικό τομέα. Κατά την αιτούσα ΔΕΗ, τούτο απορρέει από τη γενική συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για την προστασία της ιδιοκτησίας και την καταβολή πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση επιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δεν σχετίζεται δε με το ειδικό προστατευτικό καθεστώς ιδιοκτησίας και διάθεσης των μεταλλείων που κατοχυρώνει το άρθρο 18 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς, η κήρυξη απαλλοτρίωσης ακινήτου για την υποστήριξη της εκμετάλλευσης μεταλλείου, υπέρ του Δημοσίου και όχι υπέρ της εκμεταλλεύτριας ΔΕΗ, υποβαθμίζει ουσιωδώς, άλλως εκμηδενίζει το παραχωρηθέν σε αυτή δικαίωμα για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δοθέντος ότι η ιδιοκτησία επί του εδάφους συνδέεται αρρήκτως με τη δυνατότητα επωφελούς εκμετάλλευσης των ορυχείων. Κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, η διοικητική πρακτική που διακρίνει μεταξύ της απαλλοτρίωσης για την εκμετάλλευση μεταλλείου, που κηρύσσεται υποχρεωτικά υπέρ της εκμεταλλεύτριας εταιρείας (άρ. 115 του Μεταλλευτικού Κώδικα) και της απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων για την υποστήριξη της εκμετάλλευσης, που κηρύσσεται, κατά διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και όχι υπέρ της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, αφενός μεν, ερείδεται σε αντισυνταγματική ερμηνεία του Μεταλλευτικού Κώδικα, αφετέρου δε, είναι αντίθετη προς την αρχή της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης, αλλά και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της ΔΕΗ, η οποία υφίσταται δυσμενή μεταχείριση σε σύγκριση με προηγούμενες απαλλοτριώσεις που κηρύχθηκαν υπέρ της, για όμοιο σκοπό, και μάλιστα χωρίς να της παρασχεθεί η δυνατότητα προηγούμενης ακρόασης.
8. Επειδή, με βάση όσα έγιναν δεκτά στη σκέψη 6, οι προβαλόμενοι με την αίτηση ακυρώσεως λόγοι, κατά το μέρος που αφορούν τη διαφοροποίηση του υπερού η απαλλοτρίωση από τον βαρυνόμενο με το κόστος της, είναι βάσιμοι και πρέπει να γίνουν δεκτοί. Και ισχυρίζεται μεν το καθού Δημόσιο ότι η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και όχι υπέρ της ΔΕΗ, διότι γίνεται χάριν της μεταλλειοκτησίας που παραχωρείται προσωρινά μόνον στη ΔΕΗ, ο ισχυρισμός, όμως, αυτός δεν είναι βάσιμος, διότι, ναι μεν, η παραχώρηση του δικαιώματος μεταλλειοκτησίας δεν γίνεται κατά πλήρη κυριότητα, όμως, με την απαλλοτρίωση εδαφικής έκτασης, διαφορετικής από το μεταλλείο, ο υπέρ ου αποκτά πλήρη κυριότητα και ως εκ τούτου φέρει το σχετικό κόστος, καταβάλλοντας την πλήρη αποζημίωση στους θιγόμενους.
Το ΣτΕ λοιπόν, όπως είναι φυσιολογικό, διαβάζει το νόμο και τον ερμηνεύει. Γι' αυτό και λέμε ότι είναι πλέον καθαρά θέμα της νομοθετικής εξουσίας, των πολιτικών, να διασφαλίσουν ότι καμια περιοχή της χώρας δεν πρόκειται να επιστρέψει στη φεουδαρχία του 19ου αιώνα. Διαφορετικά θα ισχύουν πλήρως αυτά που βάλαμε στον τίτλο και στην εικόνα : Με εντολή του Πρωθυπουργού κ.Α.Σαμαρά, Με εντολή του Αντιπροέδου κ. Ε. Βενιζέλου, ΔΕΗ, (που προσέφυγε στο ΣτΕ), και ΥΠΕΚΑ, (που άλλαξε την απόφαση), επιστρέφουν τις λιγνιτικές περιοχές στην εποχή της φεουδαρχίας. Και σε δυο μήνες έχουμε εκλογές, οπότε οι λιγνιτικές περιοχές ας κανονίσουν την πορεία τους.

Πηγή: http://greeklignite.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Εξώδικα της ΔΕΗ για εκκένωση του οικισμού της Μαυροπηγής...

Την άμεση εκκένωση του οικισμού της Μαυροπηγής ζητά η ΔΕΗ ΑΕ, με εξώδικα που αποστέλλει στους κατοίκους του υπό μετεγκατάσταση οικισμού, με τα οποία ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός 10ημέρου, ημερομηνία η εκπνέει για κάποιους σε λίγες μέρες.
Τη διαμαρτυρία τους για τη βιασύνη της ΔΕΗ να εκκενωθεί ο οικισμός που απαλλοτριώθηκε για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος της Μαυροπηγής από τη ΔΕΗ, ενώ υπάρχει εκκρεμοδικία για τον καθορισμό της οριστικής τιμής της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, καθώς η εκδίκαση της οριστικής τιμής της απαλλοτρίωσης έχει προσδιοριστεί στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας για τις 2 Απριλίου, εξέφρασαν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ, το μέλος του Τ.Σ. Γιώργος Μπάρμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης κι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, Βασίλης Τσιώτσιας, σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρο Ζερβό και νομικό σύμβουλο της επιχείρησης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος- με την ιδιότητα του βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης, καθώς και ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Εορδαίας και των κατοίκων της Μαυροπηγής εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τη βιασύνη της ΔΕΗ να εκκενωθεί ο οικισμός της Μαυροπηγής, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να αποστέλλει η ΔΕΗ εξώδικα στους κατοίκους να εγκαταλείψουν εντός 10 ημερών τα σπίτια τους, αφού εν όψει της εκδίκασης της οριστικής τιμής της απαλλοτρίωσης στο Εφετείο στις 2 Απριλίου θα πρέπει να αξιολογηθούν τα οικήματα, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, άρα δεν μπορεί να τα εγκαταλείψουν νωρίτερα. «Τα οικήματα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση κατά την ημέρα εκτίμησής τους, άρα η ημερομηνία αποβολής των κατοίκων από τον οικισμό συνδέεται άμεσα με την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο», όπως δήλωσε στον «Π» η Δήμαρχος Π. Βρυζίδου.
Ο πρόεδρος της Μαυροπηγής κ. Εμμανουήλ επέδωσε μάλιστα απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής στην οποία τονίζεται ότι η εκκένωση του οικισμού πρέπει να γίνει με τη λήξη της εκκρεμοδικίας που υπάρχει για τον καθορισμό της οριστικής τιμή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει τυπικά το δικαίωμα να ζητά από σήμερα από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα οικήματά τους.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ εκφράστηκε επίσης η διαμαρτυρία για την τροποποίηση της απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού της Μαυροπηγής, με την οποία ορίζεται επισήμως κύριος των απαλλοτριούμενων εκτάσεων η ΔΕΗ (η προηγούμενη απόφαση έλεγε ότι η απαλλοτρίωση γινόταν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου ενώ η σημερινή λέει ότι γίνεται για λογαριασμό της ΔΕΗ) και τέθηκε από τη Δήμαρχο Εορδαίας το θέμα της επαναπόδοσης των εξαντλημένων εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα που, όπως τόνισε, σήμερα με τη δρομολόγηση της μικρής ΔΕΗ και της πώλησής της σε ιδιώτες οι εκτάσεις αυτές κινδυνεύουν να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα σοκαριστικά στοιχεία που δεν γνωρίζατε για τη σπατάλη υδάτινων πόρων...

Η 22η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για το νερό, ένας φυσικός πόρος τον οποίο θεωρούμε αυτονόητο και συνηθισμένο κι όμως είναι εξαιρετικά πολύτιμος και κινδυνεύει να εκλείψει. Με αφορμή την μέρα αυτή, ακολουθούν μερικά facts για το νερό που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η παγκόσμια ημέρα για το νερό είναι μια γιορτή που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, έχοντας ως κύριο σκοπό να τονίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την (υπερ)κατανάλωση νερού η οποία εν τέλει μπορεί να αποβεί μοιραία, οι επιστήμονες παρουσίασαν με στατιστικά, τις απώλειες σε ποσότητες νερού που προκύπτουν από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τα νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικά και ικανά να αλλάξουν πολλές από τις συνήθειες μας.
1. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πλέον 127% περισσότερο νερό απ’ ότι το 1950.
2. Περίπου το 95% του νερού που εισέρχεται στα σπίτια καταλήγει στον υπόνομο.
3. Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας είναι σαν να ρίχνετε περίπου 15 λίτρα νερού στον νεροχύτη΄.
4. Παλιότερα οι τουαλέτες χρησιμοποιούσαν 10 λίτρα καθαρό νερό κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, ενώ οι νέες τουαλέτες χρησιμοποιούν μόλις 1 λίτρο.
5. Οι χαλασμένες βρύσες που στάζουν ανά δευτερόλεπτο μπορούν να σπαταλήσουν έως και 10.220 λίτρα νερού κάθε χρόνο.
6. Ενα λάστιχο ποτίσματος ή ένα ψεκαστήρι σπαταλάει σε μία ώρα σχεδόν όσο νερό σπαταλάει κατά μέσο όρο μία τετραμελής οικογένεια σε μια μέρα.
7. Ενα μικρό πλυντήριο πιάτων θα χρειαστεί περίπου 15 λίτρα νερό ανά πλύση, ενώ κάποια παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούν μέχρι και 49 (!) λίτρα ανά πλύση.
8. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερο από το 50% του νερού στον κόσμο πάει χαμένο λόγω της εξάτμισης ή της απορροής που προκαλείται από το υπερβολικό πότισμα.
9. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο επιβιώνουν με 10 λίτρα νερό την ημέρα ή και λιγότερο. Εμείς χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι.
10. Πάνω από το 1/4 του συνόλου του καθαρού, πόσιμου νερού που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει τις τουαλέτες.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Μαρτυρίες από την Κοζάνη...

Οι γερασμένες μονάδες της ΔΕΗ είναι σιωπηλοί δολοφόνοι που ευθύνονται κάθε χρόνο για τον πρόωρο θάνατο χιλιάδων συμπολιτών μας, επιβαρύνουν τον αέρα που αναπνέουμε με δεκάδες χιλιάδες τόνους τοξικών ρύπων και κοστίζουν έως και 3,9 δις ευρώ ετησίως στην εθνική μας οικονομία. ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ: http://bit.ly/11Aa8wP

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τίμων ο Μισάνθρωπος...

Το είδος ανθρώπου που ανθεί στις μέρες μας είναι ο “Τίμων ο μισάνθρωπος”.
Ποιος είναι αυτός;
Είναι μια σχεδόν θρυλική φιγούρα της…αρχαιότητας.
Το όνομά του το πήρε από έναν αρχαίο Αθηναίο, τον Τίμωνα, ο οποίος είχε χρήμα και άρα είχε και πολλούς φίλους, πολλούς που παρασιτοζωούσαν γύρω του, πολλούς κόλακες, πολλή “Αυλή”, που λένε.
Ώσπου κάποια μέρα, τα λεφτά του τέλειωσαν και οι φίλοι και οι κόλακες εξαφανίστηκαν κι εκείνος έμεινε μόνος σκάβοντας χωράφια για να ζήσει, μακριά απ’ όλους που λίγο πριν τον κολάκευαν.
Τότε κατάλαβε την κακία του κόσμου, κατάλαβε πως οι άνθρωποι σου πουλούν αγάπη μόνο για όσο μπορούν να κερδίζουν από σένα και, μόλις δε μπορούν πια να κερδίζουν από σένα, παίρνουν την αγάπη τους στον ώμο και φεύγουν γι’ άλλες πολιτείες. Έτσι, ο Τίμων μίσησε τους ανθρώπους και ορκίστηκε να μην έχει πια καμιά σχέση με κανέναν απ’ αυτούς. Αποτραβήχτηκε σ’ ένα απόμερο χωράφι και δεν ήθελε ούτε να ακουέι πια για το ον που λέγεται άνθρωπος.
Μόνο μισούσε πια, γι’ αυτό και πήρε απ’ τους συγχρόνους του το προσωνύμιο “Μισάνθρωπος”.
Ο ιστορικός Λουκιανός μάλιστα αναφέρει μια ανέκδοτη ιστορία γι αυτόν (το διαβάζουμε στο υπέροχο “Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους” του Δημήτρη Σαραντάκου):
Κάποτε ο Τίμων ο Μισάνθρωπος κατέβηκε στην Εκκλησία του Δήμου και είπε τα εξής στους έκπληκτους συμπολίτες του: «Άνδρες Αθηναίοι, όπως ξέρετε στο χτήμα που έχω στους πρόποδες του Υμηττού, υπάρχει μια συκιά, που χρησίμεψε ως τώρα σε πολλούς για να κρεμαστούν. Επειδή σκοπεύω να χτίσω μια καλύβα εκεί και θα κόψω αυτή τη συκιά θα ήθελα να ειδοποιήσω όσους έχουν σκοπό να αυτοκτονήσουν, να το κάνουν σύντομα, πριν κόψω το δέντρο».
Λέγεται μάλιστα ότι πέθανε από γάγγραινα, επειδή δεν άφηνε γιατρό να πλησιάσει να του γιατρέψει ένα ασήμαντο τραύμα! Έτσι, ο Τίμων ο Μισάνθρωπος έμεινε ως στερεότυπη, σχεδόν επιθεωρησιακή, φιγούρα για τραγωδούς και κωμωδιογράφους. Κεντρικό θέμα έχει υπάρξει στον κλασικό “Δύσκολο” του κωμωδιογράφου Μενάνδρου αλλά και στον “Τίμωνα τον Αθηναίο” του Σαίξπηρ.
(Και παραλλαγές του, με άλλο βέβαια όνομα, μπορούμε να βρούμε πλείστες όσες κωμωδίες και δράματα- θα έλεγα ακόμη και το ρόλο του Ορέστη Μακρή στη θρυλική “Κάλπικη Λίρα”).
Το ερώτημα είναι: υπάρχει ο Τίμων ο Μισάνθρωπος στις μέρες μας;
Τα μάτια μου λένε πως, ναι, υπάρχει.
Είναι αυτός που γυρίζει σπίτι και βάζει τις φωνές στη γυναίκα του, γιατί πήρε μια κολώνια που της άρεσε και δε γύρισε όλα τα σούπερμάρκετ της περιοχής για να βρει τη φτηνότερη.
Είναι αυτός που μαλώνει τους οικείους του γιατί ξεχάσανε αναμμένο το φως του διαδρόμου, ενώ δεν το χρειάζονταν.
Είναι αυτός που μετράει τις μπουκιές ψωμί που τρώνε οι άλλοι και κάνει παρατηρήσεις για το καθετί.
Είναι αυτός που μετράει τα δευτερόλεπτα που ήταν αναμμένο το θερμοσίφωνο και κρατάει χρόνο.
Είναι αυτός που πάει στον μπακάλη να αγοράσει ντοματοπολτό και δημιουργεί θέμα γιατί στο σούπερμάρκετ βρίσκει τη συσκευασία 20 λεπτά φτηνότερη.
Είναι αυτός που, όποιον περάσει από μπροστά του και τον χαιρετήσει, μόλις γυρίσει την πλάτη του πάντα θα βρει κάτι να του προσάψει απ’ το παρόν ή απ’ το παρελθόν.
Είναι αυτός που βρίζει τους ανάπηρους γιατί τρώνε θέσεις πάρκινγκ και αναγκάζεται αυτός να κάνει κύκλους. Είναι αυτός που βρίζει τους πολύτεκνους γιατί παίρνουν επιπλέον μόρια τα παιδιά τους για να περάσουν στα πανεπιστήμια. Είναι αυτός που βρίζει τους μετανάστες γιατί, αν πάθουν κάτι σοβαρό, έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο.
Είναι αυτός που, όταν μαθαίνει πως βιάσανε μια γυναίκα, αμέσως βγάζει το συμπέρασμα πως… “τα ‘θελε ο κώλος της” και πως σίγουρα θα… κουνιότανε και τώρα κάνει την παρθένα.
Είναι αυτός που, όταν μαθαίνει πως κάποιος αυτοκτόνησε, η πρώτη του κουβέντα είναι “καλό λαμόγιο θα ‘σουνα κι εσύ για να αυτοκτονήσεις”.
Είναι αυτός που βλέπει να κατάσχεται το σπίτι κάποιου από την τράπεζα και λέει χαρέκακα “καλά του κάνουν, ας μην έπαιρνε σπίτι, αφού δεν είχε λεφτά”.
Είναι αυτός που, όταν ακούει πως κάποιος απεργεί ψάχνοντας το δίκιο του, τον αποκαλεί βρωμιάρη κι απατεώνα και εύχεται να τον δείρουν και να τον απολύσουν.
Είναι αυτός που, καθισμένος στην πολυθρόνα του απέναντι απ’ την τηλεόραση, βρίζει όποιον δει να προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι του έξω απ’ το νερό της ήττας.
Είναι αυτός που ξυπνάει το δίκιο μέσα του, μόνο όταν πρόκειται για το δικό του. Και ξανακοιμάται αμέσως, μόλις το ικανοποιήσει. Ή, όταν δεν το ικανοποιήσει, εύχεται να χαθεί το δίκιο και των υπολοίπων.
Είναι αυτός που του φταίνε όλοι και όλα, αυτός που βλέπει στον εαυτό του τον αναμάρτητο και στους άλλους τον διάβολο προσωποποιημένο.
Αυτός είναι ο Τίμων ο Μισάνθρωπος.
Και το όνομά του ακόμη μαρτυρεί το αξιακό του σύστημα: Τίμων, εκ του “τιμή”… φράγκα σα να λέμε!
Οι αρχαίοι ιστορικοί, κωμωδιογράφοι και τραγωδοί τον τίμησαν δεόντως με την πένα τους. Η σύγχρονη γραφή τον έχει αποκλείσει από τους ρόλους της.
Κι όμως, σήμερα ο Τίμων είναι βεβαιότατα ακόμη πιο συνηθισμένος και αναγνωρίσιμος τύπος σε σχέση με τότε.
Ο Τίμων ο Μισάνθρωπος είναι ο συνηθέστερος διπλανός μας στο λεωφορείο, στο φανάρι, στη δουλειά, στην ουρά της τράπεζας, στο χώρο αναμονής του ιατρείου, στο γήπεδο, στη λαϊκή.

Πηγή:toixo-toixo.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Απάντηση σε ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ σε σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V...

Απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, με τίτλο «ΔΕΗ: Η αλήθεια για τη στρατηγική σημασία της νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σημειώνει τα εξής:
Δεδομένα: Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΔΕΗ δεν διάβασαν προσεκτικά τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η προσπάθεια του WWF Ελλάς για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, ούτε και τις εκθέσεις που τεκμηριωμένα αποδεικνύουν την αμφίβολη οικονομική βιωσιμότητα «μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις», όπως χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ. Οι οικονομετρικές και οικολογικές αναλύσεις του WWF Ελλάς βασίζονται στα δεδομένα που έχει δημοσιεύει η ίδια η ΔΕΗ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και το ΥΠΕΚΑ στον Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050.
Ανάπτυξη: Οι υπεραξίες που δηλώνει η ΔΕΗ ότι δημιουργούνται από τις λιγνιτικές μονάδες στη Δυτ. Μακεδονία δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να αντανακλώνται σε θέσεις εργασίας. Το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 2.5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Ίσως κάποια στιγμή θα άξιζε να εξεταστεί το αντίστροφο σενάριο, δηλαδή η υπονόμευση των δυνατοτήτων της ταλαιπωρημένης αυτής περιφέρειας για πραγματικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, λόγω ακριβώς της σοβαρής υποβάθμισης που προκαλεί στους φυσικούς πόρους και τη δημόσια υγεία η λιγνιτική βιομηχανία.
Χρηματοδότηση: Η ΔΕΗ αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στην απερίφραστη άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει την επένδυση αυτή, επειδή ακριβώς οι προβλεπόμενες εκπομπές θα είναι διπλάσιες από τα κριτήρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει για χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα. Στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο χρηματοδοτικό σχήμα της Πτολεμαΐδας V είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (21.3.2012).
Εκπομπές: Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρεται σε «μεγάλες μειώσεις» CO2 λόγω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων. Η νέα μονάδα, για την ετήσια παραγωγή 4,6 TWh, θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκ. τόνους CO2 τον χρόνο. Οι προς αντικατάσταση μονάδες των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΛΙΠΤΟΛ, τις οποίες αναφέρει η ΔΕΗ στην ΜΠΕ του έργου (σ. 124), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (http://ec.europa.eu/environment/ets/), εκπέμπουν κάθε χρόνο περίπου 4,9 εκ τόνους CO2. Κατά συνέπεια, οι «μεγάλες μειώσεις» CO2 είναι 300.000 τόνοι τον χρόνο, ποσότητα που η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει πως θα ήταν το περιβαλλοντικό όφελος από τη δημιουργία του μεγάλου φ/β πάρκου, το οποίο αθόρυβα εγκατέλειψε.
Κόστος ρεύματος: Σίγουρα γνωρίζει η ΔΕΗ ότι το «φθηνό» ρεύμα έχει κρυφό κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, δίχως διαφάνεια και δίχως να το αντιλαμβάνονται (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά το κόστος αυτό στα 2,3 - 3,9 δις ευρώ ετησίως). Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν έχει ποτέ αναφερθεί στις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των εργοστασίων της στην υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών κέντρων, ούτε και στη μη συχνά αντιστρεπτή αλλά διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί. Επίσης, η ΔΕΗ αποκρύπτει από την κοινωνία ότι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το 2040, με το κόστος να καταλήγει προφανώς στον καταναλωτή ( το 2040 η λειτουργία μόνο της Πτολεμαΐδας V θα απαιτεί επιπλέον 239 εκ. ευρώ ετησίως, βάσει των προβλέψεων του Οδικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια). Για το κόστος αυστηρά της διαδικασίας εξόρυξης, μεταφοράς και καύσης λιγνίτη αναμένουμε τα αποτελέσματα του υπό εξέλιξη κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ, εάν βεβαίως αυτά δημοσιοποιηθούν.
Καθαρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ: Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: γιατί η ΔΕΗ δεν διεκδικεί δάνεια με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδίαζε να κατασκευάσει σε εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη; Να θυμίσουμε ότι ειδικά το πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 200 MW θα ήταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, το μεγαλύτερο φ/β πάρκο στον κόσμο (αν και η κατασκευή του πάρκου έχει εγκαταλειφτεί, η ΔΕΗ επιμένει να κρατά αυτή την αναφορά στο site της) , θα στοίχιζε 600 εκατ. ευρώ, θα πρόσφερε 550 θέσεις εργασίας (200 νέες), ενώ θα περιλάμβανε και εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ. Είναι δυνατόν η ΔΕΗ ΑΕ να μην αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες ακριβώς επενδύσεις θα την καταστήσουν ουσιαστικά ανταγωνιστική και βιώσιμη, όταν τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν πλέον τη χειρότερη επένδυση από πλευράς οικονομικής απόδοσης;
Ανεξαρτήτως αυτών, μας χαροποιεί η ανακοίνωση της απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο αν η ίδια δεσμευόταν και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτών των αποσύρσεων. Η ίδια η ΔΕΗ άλλωστε έχει δεσμευτεί για μηδενισμό των εκπομπών CO2 το 2050. Πώς άραγε θα επιτύχει τον στόχο αυτό όταν κατασκευάζει νέες μονάδες και δεν δεσμεύεται για την απόσυρση των παλιών;
Τέλος, είναι ατυχές ότι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις για την εξεύρεση χρηματοδότη για τη λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα συμπίπτουν χρονικά με τη διάσπαση της εταιρείας και την πώλησή της. Είναι προφανές ότι επιχαίροντας για την επίτευξη δανείου για την Πτολεμαΐδα V, η ΔΕΗ επιθυμεί όντως να πωληθεί, προβάλλοντας μάλιστα «δυναμικό» αναπτυξιακό προφίλ στους υποψηφίους επενδυτές. Είναι όμως κρίμα που το προφίλ που επιλέγει έχει τόσο μεγάλο, κρυφό μέχρι σήμερα, κόστος για την ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, όπως ακριβώς ισχύει με τη συνεπή μας μακροχρόνια στάση ενάντια στον λιγνίτη και τη βρώμικη ενεργειακή «ανάπτυξη», συνεχίζουμε και εντείνουμε τη διεθνή μας εκστρατεία ενάντια στην Πτολεμαΐδα V και σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα μονοπάτια, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε εδώ τη διεθνή εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στην «Πτολεμαΐδα V» και εδώ το σύνολο των σχετικών στοιχείων για κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία, οικονομικά στοιχεία και λιγνίτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο νόμου "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας"...

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για τη "μικρή" και "παλιά" ΔΕΗ.
Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας"
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, τα προβλήματα που ήδη ταλανίζουν την ενεργειακή αγορά αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και μία σειρά άλλων, πλείστων (σημαντικότατων) παραμέτρων δημιουργούν εύλογα/κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ:
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι μονάδες που φέρονται να απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού «Μικρή ΔΕΗ»;
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κόστος άρδευσης των εκτάσεων αγροτικής γης; Ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας και ποιος θα εκμεταλλεύεται τις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές;
Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο αντίστοιχο ποσοστό του νησιωτικού συμπλέγματος, από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ);
Ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης (Εμπορία); Από ποιους οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% του 1,3 δις των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ εκ των οποίων μάλιστα τα 200 εκατομμύρια είναι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου;
Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων δανειστών (τράπεζες) ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει το ποσοστό του 30% (ήτοι το 1,45 δις επί του συνολικού χρέους της ΔΕΗ που ανέρχεται σε 4,8 δις ευρώ);
αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας –και αν ναι, με ποιόν τρόπο θα το κάνει- το να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η Κυβέρνηση στη ΔΕH; Το βάρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προς την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδας θα συνεχίσει να το επωμίζεται μόνο η ΔΕΗ Α.Ε; Θα αναλάβει η νέα εταιρεία μέρος των ειδικών τιμολογίων όπως νησιών, αγροτών, πολυτέκνων, κοινωνικό τιμολόγιο; Θα επιβληθούν και στη νέα εταιρεία αντίστοιχες μειώσεις για την αιθαλομίχλη;
Θα συνεχίσει η ΔΕΗ Α.Ε να είναι προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας και προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου;

Για το λιγνίτη Ο λιγνίτης φθίνει (και μαζί του η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια) καθώς τα προς εκμετάλλευση αποθέματα αναλίσκονται.Το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει και να προωθήσει πραγματικές επενδύσεις σε παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας όπως:
Νέα λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή με παραχώρηση των υπολοίπων κοιτασμάτων της χώρας.
Νέα φράγματα και ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου
Αδειοδότηση και κατασκευή μίας τουλάχιστον λιθανθρακικής Μονάδας.
Γενικά στην περιβαλλοντική συμμόρφωση υπάρχουν δύο δρόμοι:
Προσθήκη δαπανηρών εγκαταστάσεων προστασίας σε παλαιούς ΑΗΣ ή
Ρύθμιση της ποιότητας τροφοδοσίας μέσω μιγμάτων λιγνίτη για μειωμένες εκπομπές μαζί με περιορισμένης έκτασης βελτιώσεις.Δεδομένου του υψηλού κόστους των απαιτουμένων επενδύσεων και της παλαιότητας των σταθμών, η λύση των μιγμάτων λιγνίτη είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ιδίως από το 2016 και μετά. Παράδειγμα: Ο ΑΗΣ Αμυνταίου πρέπει να τροφοδοτείται με τουλάχιστο 20% ασβεστούχο λιγνίτη από το Ορυχείο Καρδιάς για να ελέγχονται οι εκπομπές SO2.Αντίθετα ο αργιλούχος λιγνίτης του Ορυχείου Αμυνταίου είναι ο πλέον κατάλληλος για κάποιες παλαιές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.
Εάν τα παραπάνω δεν φαίνονται αρκετά για να πεισθεί κάποιος ότι τα Λιγνιτωρυχεία πρέπει να διατηρηθούν ενιαία, με οποιαδήποτε νομική μορφή, ας προσθέσουμε δύο ακόμα σημεία στην ανάλυση:
Τα Λιγνιτωρυχεία είναι υπαίθριες εκμεταλλεύσεις που υφίστανται τις συνέπειες μη προβλέψιμων καταστάσεων όπως είναι οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες. Οι καταστάσεις αυτές οδηγούν σε μακροχρόνια αναστολή της παραγωγής λιγνίτη, η οποία αντισταθμίζεται από τα υπόλοιπα λιγνιτωρυχεία.
Τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ αποτελούν την μεγαλύτερη Ελληνική Μεταλλευτική Επιχείρηση, η οποία παραμένει στη σκιά και υποβαθμίζεται προσκολλημένη σε μια εταιρεία διαφορετικού και πολλαπλάσιας αξίας αντικειμένου.
Επίσης τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ είναι σε τροχιά συρρίκνωσης λόγω του πεπερασμένου των αποθεμάτων. Για να διατηρήσουν το επίπεδο τους και έχοντας τη σχετική τεχνογνωσία, τα Λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ πρέπει να στραφούν προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια όπου και ευκαιρίες υπάρχουν και αποδεκτοί είμαστε.

Πηγή: http://www.oryktosploutos.net/-του Μάριου Λεονάρδου*
*Οι διατυπωμένες απόψεις είναι του συγγραφέα και μόνο.

Διαβάστε περισσότερα...

Είμαι περήφανος για την Πτολεμαΐδα, αλλά δεν θέλω ακόμα μία...

Ο παππούς μου οργάνωσε το πρώτο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, πίσω στην δεκαετία του ’50. Η μητέρα μου πέρασε κάποια παιδικά χρόνια εκεί, και οι περιπέτειες της Πτολεμαΐδας ήταν από τις αγαπημένες ιστορίες στα δικά μου παιδικά χρόνια. Ήμουν πολύ περήφανος για τον παππού και την Πτολεμαΐδα. Και είμαι ακόμα!
Τα ορυκτά καύσιμα και η εκμετάλλευσή τους είναι από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Έκαναν τις μηχανές να κινούνται και τροφοδότησαν την ανεπανάληπτη οικονομική πρόοδο του «μοντέρνου» κόσμου. Μόνο αν έχεις περπατήσει στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος της πρόκλησης και την τόλμη και το θράσος, με το οποίο ο άνθρωπος σκάβει και μεταμορφώνει τη γη για να βυζάξει ενέργεια και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή του.
Και τρομάζεις και δεν μπορείς να αποφύγεις να νιώσεις περήφανος.
Κάθε τολμηρό πράγμα, όμως, έρχεται με το τίμημά του. Και σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα. Το παγκόσμιο κλίμα που μεταβάλλεται και τους καρκίνους που περνάν σαν τον Θεριστή. Τα παιδιά μας που μεγαλώνουν με τα αντιασθματικά αγκαλιά από τα βρεφικά τους χρόνια. Σήμερα γνωρίζουμε, επίσης, ότι μπορούμε να το κάνουμε αλλιώς.
Οι «Πτολεμαΐδες» μας έδωσαν τα μέσα να μελετήσουμε και να σκεφτούμε περισσότερο και να βρούμε τρόπους να παράγουμε ενέργεια χωρίς να βιάζουμε τον πλανήτη. Να αγρεύουμε τον αέρα και τον ήλιο και να συλλέγουμε και να ξαναχρησιμοποιούμε την ενέργεια που βρίσκεται παγιδευμένη μέσα στα αγαθά. Μας έδωσαν τη σιγουριά για να μπορούμε να σκεφτούμε ότι, επίσης, ίσως την βγάζουμε και με λιγότερα.
Είμαι πολύ περήφανος για την Πτολεμαΐδα και που την «έστησε» ο παππούς μου. Και εκείνος ήταν πολύ περήφανος που εγώ ασχολιόμουν για να μην γίνουν άλλες «Πτολεμαΐδες». Ο κόσμος προχωράει και η περηφάνια για τα προηγούμενα μας δίνει την τόλμη να τα απορρίψουμε και να προχωρήσουμε στα καινούργια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση του μέλλοντος με όρους του παρελθόντος αδικεί εξίσου και το μέλλον και το παρελθόν μας.

Πηγή: http://enfo.gr/ - Constantinos Liarikos

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Απεργία μαϊμού στη (Δ)ΕΗ για να καλύψουν παύση λειτουργίας στη Μεγαλόπολη...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μας μετέφεραν, το λιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγή της ΔΕΗ σήμερα βγήκε από το δίκτυο λόγω κόστους! Για όσους δεν γνωρίζουν, λόγω της οριακής τιμής όταν η παραγωγή κάποιου εργοστασίου ξεπεράσει το όριο κόστους ρεύματος βγαίνει από το δίκτυο ώστε να αγοραστεί ρεύμα από τον φθηνότερο παραγωγό. Για όσους επίσης δεν γνωρίζουν ο λιγνίτης είναι πολύ φθηνότερος από τις ιδιωτικές μεθόδους φυσικού αερίου και ΑΠΕ, αλλά εν όψη του ξεπουλήματος και απαξίωσης της εταιρίας, τα ορυχεία λιγνίτη έχουν εγκαταλειφθεί μα αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος αλλά και έχει επιβληθεί ο παράλογος φόρος-χαράτσι λιγνίτη για πλουτίζουν οι ιδιώτες! Ετσι σήμερα οι «Φωτόπουλοι» για να καλύψουν την ανεπάρκεια της εργοδοσίας έκαναν δήθεν απεργία!

Πηγή: hellasforce.com

Διαβάστε περισσότερα...

Οδοιπορικό στη Μαυροπηγή και η νέα τοποθεσία για την υπό μετεγκατάσταση Μαυροπηγή

Δείτε ένα οδοιπορικό στον υπό μετεγκατάσταση οικισμό της Μαυροπηγής, αλλά και στον τόπο που προτίθεται να μεταγκατασταθεί. Οι κάτοικοι περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα, αλλά και αυτές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Δείτε το βίντεο του West Channel από τη Βάσω Αννουλίδου…

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τροποποίησαν την απόφαση κήρυξης απαλλοτρίωσης της Μαυροπηγής...

Προβληματισμός στην τοπική κοινωνία για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.
Στην τροποποίηση της απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), έκτασης εμβαδού 415.000 τ.μ. για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Μια απόφαση η οποία προξενεί έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της Μαυροπηγής και όχι μόνο, καθώς έρχεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης του οικισμού της Μαυροπηγής. Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η τροποποίηση απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής (ΟΔΠ4), που υπογράφεται- με εντολή του Υφυπουργού- από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη.
Στην απόφαση αυτή αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
1. Τροποποιούμε, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθ. 2515/2013 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την πρώτη παράγραφο της υπ’ αριθ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ 53/20643/3785/07.09.2011 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 234/ΑΑΠ, ως εξής:
«Κηρύσσουμε αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ και με δαπάνες της αιτούσας ΔΕΗ Α.Ε., του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), έκτασης εμβαδού 415.000 τ.μ. για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου δυτικής Μακεδονίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε.»

2. Κατά τα λοιπά, η υπ’ αριθ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ 53/20643/3785/07.09.2011 απόφαση παραμένει ως έχει.»

Τον έντονο προβληματισμό του για την τροποποίηση της απόφασης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού Μαυροπηγής «τρεις μήνες μετά που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και την παρακατάθεση του γραμματίου είσπραξης της αποζημίωσης» εξέφρασε μιλώντας στον «Π» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ. «Είναι τουλάχιστον περίεργο να έρχεται το Υπουργείο Ενέργειας 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και να τροποποιεί την αρχική απόφαση κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, επικαλούμενο κάποιες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αίτηση θεραπείας της ΔΕΗ.». Υπενθύμισε μάλιστα ότι η αρχική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Φύλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης) στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, έλεγε ότι “κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και με δαπάνες της ΔΕΗ Α.Ε.”».
Προβληματισμένος για την εξέλιξη αυτή δηλώνει και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Βασίλης Τσιώτσιας, ο οποίος δήλωσε ωστόσο στον «Π» ότι «σε πρώτο χρόνο η τροποποίηση της απόφασης δεν βλάπτει αυτή καθ’ εαυτή την απαλλοτρίωση, καθώς έχει ήδη κατατεθεί η αποζημίωση που καθορίστηκε από το Πρωτοδικείο, αν και εκκρεμεί η εκδίκαση στο Εφετείο των αιτήσεων για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδας αποζημίωσης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 2 Απριλίου 2014.» Ωστόσο, αν και δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει αυτή καθ’ εαυτή τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης επισημαίνει ότι «νομικά προκύπτει κάποιο θέμα με το πρόσωπο υπέρ του οποίου γίνεται η απαλλοτρίωση, καθώς πριν οριζόταν ότι γίνεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και με δαπάνες της ΔΕΗ ενώ τώρα λέει ότι η απαλλοτρίωση γίνεται υπέρ της ΔΕΗ και με δαπάνες της ΔΕΗ.», θέμα το οποίο εξετάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος και αν χρειαστεί θα προβεί το επόμενο διάστημα σε επίσημη ανακοίνωση.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και άνθρωποι από το χώρο της αυτοδιοίκησης που πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτή, δεν δίστασαν να εκφράσουν την άποψη ότι η τροποποίηση της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης του οικισμού υπέρ της ΔΕΗ ίσως σχετίζεται με το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”, για να προικοδοτήσει δηλαδή η κυβέρνηση τη ΔΕΗ ενόψει της πώλησης του 30% των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε ιδιώτες, κάνοντάς την επισήμως κύριο των εκτάσεων αυτών. Κάποιοι άλλοι πάντως δεν διστάζουν να διατυπώσουν την άποψη ότι την απόφαση αυτή θα τη βρει μπροστά της η περιοχή, καθώς είναι ανοιχτό το αίτημα επαναπόδοσης των εξαντλημένων εδαφών στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Συνάντηση εργασίας για τις εξελίξεις της μετεγκατάστασης Ποντοκώμης...

Συνάντηση εργασίας, πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 12 Μαρτίου 2014, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, με Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, Δημήτρη Μαυροματίδη, τον Αντιδήμαρχο, αρμόδιο για τις Δημοτικές Ενότητες Δημητρίου Υψηλάντη και Ελλησπόντου, Στάθη Τσανακτσίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης, Ιωσήφ Μιχαηλίδη. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις εξελίξεις της μετεγκατάστασης της Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ζήτημα της μετατόπισης των αγωγών υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης, όπου πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση του έργου πριν τη μετεγκατάσταση των οικισμών και την παρέμβαση στην ανοιχτή διαβούλευση για τον ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, τέθηκε το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την οποία ο Δήμαρχος Κοζάνης, θα επιμείνει να πραγματοποιηθεί άμεσα, σε συνέχεια πρότερων παρεμβάσεων του Δήμου Κοζάνης προς το αρμόδιο υπουργείο, ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και αποφασίστηκαν οι επόμενες ενέργειες για τη γρηγορότερη υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής της Νέας Ποντοκώμης. Αναφορικά με το ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποντοκώμης, σχετικά με την διαθεσιμότητα των οικοπέδων, επισημάνθηκε πως ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου, και θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση, τόσο της πολεοδομικής μελέτης, όσο και η προαναφερόμενη επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το επόμενο χρονικό διάστημα. Τέλος, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κατοίκων της Ποντοκώμης για τις εξελίξεις, από το Δήμαρχο Κοζάνης και τον τεχνικό σύμβουλο.
Πηγή: http://www.kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Προβληματισμοί για τη (Δ)ΕΗ...

Ποιος απο εσάς δεν θα ήθελε να κατέχει μια εταιρεία με €6δις τζίρο, με 7,5εκ αποκλειστικούς πελάτες, καθαρά κέρδη το 2009 περίπου €1δις και περιούσια €15-20 δις.
Σκεφτείτε τώρα κι έναν τρόπο να αποκτήσετε μια τέτοιας εταιρεία, χωρίς αντίτιμο ! Αν σας φαίνεται απίθανο, απλά ελάτε στην Ελλάδα και δείτε αυτά που συμβαίνουν στην ΔΕΗ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η φιλολογία για το ξεπούλημα των Δημοσίων εταιρειών κι οργανισμών στα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης (ΜΜΕ) κι Αποχαύνωσης είναι ότι το δημόσιο πουλάει εταιρίες που ήταν ζημιογόνες. Αλλά ποιος είναι τόσο κορόιδο στον κόσμο που θα αγόραζε κάτι για να ζημιωθεί ; Αλλά και γιατί κάποιος να πληρώσει το ακριβές αντίτιμο για κάτι κερδοφόρο, όταν μπορεί με τους κατάλληλους τρόπους να το αποκτήσει με μηδαμινό αντίτιμο, αφού πρώτα το απαξιώσει.
Αυτό ακριβώς γίνεται στην ΔΕΗ μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια. Η ΔΕΗ ήταν η πιο κερδοφόρα Ελληνική Εταιρία, πουλώντας μάλιστα το φθηνότερο ρεύμα της Ευρώπης κι αυτό γιατί το υπέδαφος της Ελλάδας έχει το δικό της "μαυρο χρυσό" που λέγεται λιγνιτης. Ειναι από της λιγότερες ρυπογόνους ύλες σε σχέση πχ με την πυρηνική, από τις πιο φθηνες γιατί ο δήθεν"δωρέαν Ηλιος" στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) κοστίζει 300/ΜWhr, 100/MWhr το αέριο, ενώ μόλις 30/MWhr ο λιγνίτης, ενώ είναι και σταθερής απόδοσης αντίθετα από την "Πράσινη Ενέργεια" που λειτουργεί μόνο όταν έχει Αέρα ή Ηλιο !
Φόρτωσαν λοιπόν στην ΔΕΗ (και κατα συνέπεια στους καταναλωτές) την Πανάκριβη και συνάμα μη παραγωγική Πράσινη Ενέργεια δημιουργώντας τεχνητά ένα χρέος 2δις μέσα σε 40 μήνες, αφού την υποχρεώσαν να αγοράζει πιο ακριβά από όσο πουλάει, ανήκουστο !
Επειτα, την υποχρέωσαν να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες, που χρησιμοποιούν επίσης πανάκριβο φυσικό αέριο και μάλιστα στις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης !
Αλλά δεν έμειναν σε αυτό. Εχθές (10 Μαρτίου 2014) έβαλαν σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τη «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» μόνο για 4ημέρες ! Τόσο αξίζει γι αυτούς η μεγαλύτερη Εταιρία της Ελλάδος ! Να μην προλάβει το πόπολο να καταλάβει τι γίνεται, ότι δηλαδή κομματιάζουν την εταιρία, ώστε να πουλήσουν μέρη της για χάντρες και καθρεπτάκια !
Ενώ για να απαξιωθεί και στην συνείδηση του κόσμου, εκτός από την υπερπροβολή των απεχθών συνδικαλιστών και Φωτόπουλων, την έχουν αφήσει στην τύχη της με αποτέλεσμα black out όπως αυτό της Σαντορίνης το καλοκαίρι αλλά και την πρόσφατη μεγάλη κατολίσθηση στις 15.1.2014 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα) η οποία «ταΐζει» με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Το ορυχείο της Μαυροπηγής είναι η κυριότερη πηγή πρώτης ύλης για το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας ενώ η ΔΕΗ δεν έχει δώσει ξεκάθερες απαντήσεις για της ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει ώστε να επαναλειτουργήσει το ορυχείο ή ποιες εναλλακτικές υπάρχουν για την ομαλή ρευματοδότηση της βορείου Ελλάδας.
Οπως μας είπε κι ο Νικος Δ.Στεφανης διπλ.μηχανικος συνταξιουχος ΔΕΗ:
-Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;
-Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο; -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
-Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια; -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους; -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων @περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;… Ελπίζουμε η ΔΕΗ να έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες ώστε στο εγγύς μέλλον να μην βρεθούμε προ απροόπτου και στην "ανάγκη" να ζητήσουμε την συνδρομή ακριβότερων κι ιδιωτικών λύσεων που επιφθαλμιούν να μπουν από την πίσω πόρτα στην αγορά ενέργειας

Πηγή:http://tokoutsavaki.blogspot.gr/ -του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα να πούμε όχι στην Πτολεμαΐδα 5 και τον βρώμικο λιγνίτη...

Η Ώρα της Γης για το 2014 πλησιάζει και το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, η οποία έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW.
«Πτολεμαΐδα 5»… ή αλλιώς εκεί όπου η λογική, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οι κερδοφόρες επενδύσεις, η δημόσια υγεία και το όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη πάνε περίπατο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη νέα λιγνιτική μονάδα, την οποία σχεδιάζουν ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW. Όμως, η KfW στη Γερμανία και στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρηματοδοτεί επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Γιατί στην Ελλάδα αγνοεί τα περιβαλλοντικά κριτήρια που έχει η ίδια θέσει;
Στο πλαίσιο της φετινής Ώρας της Γης, το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ενάντια στην «Πτολεμαΐδα 5», έναν βρώμικο γίγαντα ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέσα από τις υπογραφές που θα παραδοθούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW, η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους πολίτες να:

Ζητήσουν από την ελληνική Κυβέρνηση:
να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και
να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για τη χώρα.

Ζητήσουν από την KfW: να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και
να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια.
«Φέτος, η Ώρα της Γης επιστρέφει στις ρίζες της και καλεί τους πολίτες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε ένα καταστροφικό έργο. Ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα δοκιμαζόμενη από την κρίση. Η ίδια η KfW αποτελεί αυτή τη στιγμή τη βασική χρηματοδοτική ελπίδα για την «Πτολεμαΐδα 5». Με την υπογραφή μας της υπενθυμίζουμε απλά τις δικές της αξίες και ζητάμε να στηρίξει βιώσιμες κι όχι βρώμικες επενδύσεις στη χώρα μας. Μια κατεύθυνση άλλωστε που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και για την Κυβέρνηση.», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Γιατί όμως το WWF Ελλάς στρέφει τα βέλη του κατά της συγκεκριμένης «επένδυσης», στην παρούσα μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα;
Η επένδυση στην Πτολεμαΐδα 5 έχει αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη. Σύμφωνα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, η σχεδιαζόμενη μονάδα ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.
Η δημόσια υγεία απειλείται. Ενδεικτικά, τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
Η ίδια η KfW χρηματοδοτεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μια επένδυση που δεν πληροί τα δικά της (!) κριτήρια. Ενώ εντός Γερμανίας χρηματοδοτεί φιλόδοξα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, στην Ελλάδα επενδύει σε μία μονάδα που δεν εμφανίζει τον απαιτούμενο βαθμό αποδοτικότητας και δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η ίδια η τράπεζα.
Υπάρχει κι άλλος δρόμος που μας εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και υγιέστερη κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλήθος διεθνών οργανισμών έχουν ήδη δείξει τον δρόμο και αποσύρονται σταδιακά από ασύμφορα και «βρώμικα» έργα άνθρακα. Η KfW γιατί επιλέγει στη συγκεκριμένη περίπτωση να αυτοαναιρεθεί;
Σημειώσεις προς συντάκτες: Δείτε εδώ την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της Πτολεμαΐδας 5.
Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τα οικονομικά της επένδυσης, τη στάση της KfW, καθώς και τα δεινά του λιγνίτη σε οικονομία και δημόσια υγεία.
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας θα φτάσει στα 701 δισεκατομμύρια ευρώ αν δεν δράσουμε άμεσα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, για να διατηρηθεί μια πιθανότητα 75% να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη παραπάνω από 20C, η ανθρωπότητα μπορεί να κάψει λιγότερο από τα μισά ήδη γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

'Υψωμα Ελλάδα...

Πάλι θα χάσουμε. Το προαίσθημα της ήττας είναι το πρώτο που έρχεται πριν η ίδια η ήττα μπει θριαμβεύτρια στην αλωμένη πόλη. Δεν έχει σημασία που δεν κουβαλήσαμε όπλο και δεν ακούσαμε ήχο σφαίρας να περνάει δίπλα από το κεφάλι μας, εμείς πολεμήσαμε.
Δεν έχει καμία σημασία που δεν θα γραφούν ένδοξες ιστορίες για μας τους Έλληνες της πρώτης και δεύτερης 10ετίας του 21ου αιώνα. Δεν έχει σημασία που δεν έχουμε εμφανή ίχνη καταπόνησης στο κορμί μας, ούτε που δεν τραγουδούμε θούριους όλοι μαζί πριν την κάθε μάχη, εμείς πολεμήσαμε. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας προσπεράσει γράφοντας απλά σε μια παράγραφο τα ποσοστά ανεργίας της χρονικής περιόδου, τα νούμερα του πληθωρισμού και ίσως τους αριθμούς των τυχαίων θυμάτων. Θα μάς περάσει στα γρήγορα για να πάει παρακάτω, αλλά εμείς πολεμήσαμε.
Είμαστε οι στρατιώτες που δεν φορέσαμε χακί αλλά διανύουμε ήδη τον 5ο χρόνο στο πεδίο της μάχης αντιστεκόμενοι απέναντι σε δύο εχθρικά στρατόπεδα που μάς κήρυξαν τον πόλεμο στα καλά καθούμενα. Δύο στρατόπεδα επανδρωμένα από ντόπιους και ξένους πολιτικούς εγκληματίες με ορδές υποστηρικτών να κάνουν εφόδους από το πρωί μέχρι το βράδυ, τόσο στην χώρα όσο και μέσα στα σπίτια μας. Δεν είχαμε την τύχη να μάς στηρίζει ούτε ηθικά μία άλλη χώρα σε τούτο τον πόλεμο. Μόνοι μας πολεμάμε.
Όλοι μάς χλευάζουν ότι είμαστε ένας λαός του καναπέ, που δεν θέλει να πάρει στα χέρια του την μοίρα της πατρίδας του. Μάς κουνάνε το δάκτυλο που δεν κάναμε ένοπλο αγώνα ενάντια στον εχθρό, που δεν μπουκάραμε στο κοινοβούλιο, που δεν βάλαμε βόμβες και δεν πήραμε κεφάλια. Οι αναλυτές του καναπέ προκαλούν χωρίς να πουν όμως ποιος είναι ο εχθρός. Έτσι στο χαμό να βγούμε με τα χασαπομάχαιρα στον δρόμο απλά για να κάνουν αυτοί χάζι στην αρένα των τηλεοράσεων. Τον εχθρό μόνο εμείς τον ξέρουμε γιατί εμείς πολεμάμε.
Κάθε μέρα τρέχουμε ανάμεσα σε ναρκοπέδια και φυλάμε τα νώτα μας όταν βρίσκουμε τρύπα να ξεκουραστούμε μη και μάς πιάσουν στον ύπνο οι φύλακες της Δημοκρατίας τους και μάς μπουζουριάσουν νωρίτερα από ό,τι θα περιμέναμε για χρέη που μάς φόρτωσαν καταδικάζοντάς μας για εσχάτη προδοσία. Κάθε μέρα μειώνουμε τα γραμμάρια ανθρώπινης χαράς για να βγει ο λογαριασμός στα φάρμακα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που όταν είναι να διανύσουμε μεγάλη απόσταση για ένα μεροκάματο -έξι μέσα στο αμάξι- το μάτι μας δεν είναι στον δρόμο αλλά στον δείκτη της βενζίνης που ανάβει λαμπάκι και δεν βγαίνει ο γαμημένος ανήφορος 20 χιλιομέτρων με τα πόδια στις 5 το πρωί με παγωνιά. Είναι ο τρίτος χειμώνας που κάνουμε μπάνιο με παγωμένο νερό ενώ νομίζουμε ότι κοροϊδεύουμε τα παιδιά μας λέγοντας ότι τα δώρα δεν έχουν αξία, παρά μόνο η αγκαλιά. Τα δικά μας παιδιά μόνο αγκαλιά παίρνουν εδώ και 4 χρόνια, ενώ εμείς την ίδια στιγμή τραβάμε τα μάτια μας από ντροπή και τα κολλάμε στο πάτωμα.
Πριν μάς κατηγορήσουν οι άνετοι της ζωής ότι όπλο δεν πήραμε ας έρθουν μία φορά στις πολλοστές που έχουμε ζήσει όταν οι γέροι γονείς ανοίγουν το πορτοφόλι να τσοντάρουν από την πετσοκομμένη σύνταξή τους για το απλήρωτο ρεύμα και το νερό. Είναι από τις πολλές στιγμές που λες ότι ο πόλεμος της αναξιοπρέπειας είναι ο πιο σκληρός από όλους. Σε αυτόν πολεμάμε. Ό,τι κι αν κάνουμε κάθε μέρα προσέχουμε να μην χτυπήσουμε, να μη πονέσει το δόντι μας, μην πάθουμε κολικό, μην σπάσουμε χέρι γιατί ξέρουμε ότι για μας νοσοκομείο δεν έχει. Η ιδέα ότι μπορεί μία βαριά ασθένεια να σου χτυπήσει την πόρτα είναι αυτή που σού σπάει τον τσαμπουκά και όταν σου καρφωθεί στο κεφάλι είναι σαν να έχεις φάει σφαίρα από ακροβολισμένο καθίκι που σε έχει βάλει στο στόχαστρο. Σε τέτοιον πόλεμο πολεμάμε.
Ανάμεσα σε όλα αυτά, τα καθημερινά που ξεσκίζουν την καρδιά περισσότερο από ό,τι θα πετσόκοβε το κορμί μας μια νάρκη, είναι που κάθε βράδυ πριν κλείσουμε κατ' ανάγκη τα μάτια μας έρχεται και σε χαστουκίζει η ευθύνη για την πατρίδα. Ρίχνεις την κουβέρτα σαν αδιάβροχο πάνω στους ώμους και γυροφέρνεις στο παγωμένο σπίτι, σαν στρατιώτης σε παγωμένο βουνό καταδικάζοντας τον εαυτό σου που σήμερα εσύ έζησες αλλά χάθηκε ένα κομμάτι ακόμα Ελλάδας. Αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος.
Έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε να αποχαιρετάμε αδελφούς και φίλους που σαν να είναι ακρωτηριασμένοι στρατιώτες αφήνουν το πεδίο της μάχης Ελλάδα να βρουν μεροκάματο στην άκρη της γης. Αυτοί είναι οι πιο άτυχοι από όλους μας διότι ξέρουν ότι δεν θα δουν το τέλος αλλά δεν θα ξαναδούν την Ελλάδα όπως την γνώριζαν. Η Ελλάδα θα πεθάνει μαζί με μας τους τελευταίους που ξέρουμε ότι δεν θα αντέξουμε να κρατάμε ακόμα για πολύ.
Η ήττα μας είναι σίγουρη. Το βλέπουμε στα πρόσωπα των θριαμβευτών πολιτικών άκαπνων σωτήρων, πληρωμένων προδοτών και αθάνατων γειτόνων που αλαλάζουν με την ψήφο στο χέρι σαν τις πουτάνες της Κατοχής του '40 την ώρα που έφθαναν οι αξιωματικοί των Ες Ες με σοκολάτες και ψωμί για να το γλεντήσουν.
Εμείς οι Έλληνες, των πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα -μικροί, ήσυχοι και αόρατοι- την ήττα μας πολεμήσαμε. Και είμασταν άριστοι στρατιώτες.

Πηγή: http://simplemangreek.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κίνδυνος υπέρτασης για τις εγκύους λόγω ρύπανσης...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου τοξική με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με ερυενητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου τοξική με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όπως η προεκλαμψία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπων έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο υπερτασικής διαταραχής κατά την εγκυμοσύνη. Οι «υπαίτιοι» ρύποι περιλαμβάνουν το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου. Άλλες επικίνδυνες ουσίες είναι τα οξέα, τα μέταλλα και η σκόνη. Τα επικίνδυνα σωματίδια απελευθερώνονται από εργοστάσια, τα αυτοκίνητα και τις πυρκαγιές και σχηματίζονται όταν τα διάφορα αέρια αντιδρούν μεταξύ τους στον αέρα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ανάπτυξη του εμβρύου επηρεάζεται σημαντικά από περιβαλλοντικούς παράγοντες και αυτό ήταν το κίνητρο που τους ώθησε να πραγματοποιήσουν τη μελέτη. Η υπέρταση, συγκεκριμένα, σχετίζεται με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, οδηγώντας σε πολυάριθμα προβλήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Journal of Epidemiology & Community Health και περιελάμβανε δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερες από 22.000 εγκύους.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε περισσότερα...
 
back to top