Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Κοστολογημένη αποτύπωση των υποχρεώσεων της ΔΕΗ ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας...

Την κοστολογημένη αποτύπωση των υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι της τοπικής κοινωνίας ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, διά στόματος του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, με αφορμή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο επί του σχεδίου νόμου για την πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.).
Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ "επειδή ο ΑΔΜΗΕ είναι οργανικό κομμάτι της ΔΕΗ και έχει επιλεγεί να γίνει ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει να αποτυπωθούν οι υποχρεώσεις προς τις τοπικές κοινωνίες που προκύπτουν από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Θα πρέπει να αναληφθούν νομικές δεσμεύσεις και οικονομικές υποχρεώσεις είτε από το κρατικό σύστημα που υπάρχει μέχρι σήμερα και σχεδιάζεται να αποχωρήσει, είτε από τους νέους επενδυτές" προσθέτει.
Διευκρινίζει δε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος "υποχρεώσεις" περιλαμβάνει την περιβαλλοντική αποκατάσταση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τις χρηματοδοτήσεις των αναγκαστικών μετεγκαταστάσεων των οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα, τη διασφάλιση της ασφαλούς τροφοδοσίας ρεύματος και του κόστους που σχετίζεται με τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, την ανάληψη του κόστους απόσυρσης των ατμοηλεκτρικών σταθμών και της ευθύνης απορρύπανσης του εδάφους μετά το πέρας της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασφάλιση του λιγνιτικού τέλους ανάπτυξης αλλά και των εργασιακών σχέσεων των απασχολούμενων και την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην όλη διαδικασία.

Πηγη: energypress.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Πρόβλημα με την αιθαλομίχλη; Υπάρχει λύση…

Πρόβλημα με την αιθαλομίχλη; Υπάρχει λύση…
Επιτέλους βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που ταλανίζει μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αφού δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για να μην ξαναρχίσουμε να θερμαίνουμε τις πισίνες που όλοι έχουμε στα σπίτια μας, θα προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Θα κάνουμε άτρωτο τον πληθυσμό στις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης όποιες και αν είναι αυτές.
Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην περιοχή της Εορδαίας. Εκεί οι κάτοικοι έχουν παρουσιάσει μια μοναδική μετάλλαξη που τους κάνει άτρωτους στις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης και γενικά της μόλυνσης. Ειδικοί παπαραλόγοι…. Εεε, συγνώμη ‘αρμόδιοι’ ήθελα να πω, αποφάνθηκαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν επηρεάζονται πλέον από την αιθαλομίχλη που αποτελεί άλλωστε καθημερινότητα γι αυτούς, σύμφωνα με τις μετρήσεις του κέντρου περιβάλλοντος, (http://www.kepekozani.gr/). Ασθένειες που σχετίζονται με την μόλυνση όπως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, καρκινογενέσεις κλπ, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αποτελώντας παγκόσμιο φαινόμενο.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταφτάσει την περιοχή. Νυχθημερόν ερευνούν, αναλύουν, πειραματίζονται για να μπορέσουν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς της μετάλλαξης ώστε να μπορέσουν να κατασκευάσουν το εμβόλιο ή το φάρμακο που θα κάνει το σύνολο του πληθυσμού άτρωτο στην αιθαλομίχλη.
Βέβαια θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να γίνει αυτό εφικτό. Έως τότε έχουν ληφθεί τα γνωστά μέτρα: αστυνομία τζακιών, απαγόρευση κυκλοφορίας, συστάσεις να αποφεύγεται η αναπνοή, κλείσιμο σχολείων και το αποκορύφωμα των διευκολύνσεων: παροχή δωρεάν ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες.
Βέβαια από όλα αυτά εξαιρούνται οι προνομιούχοι κάτοικοι της Εορδαίας, που δεν καταλαβαίνουν από μόλυνση και από πολλά άλλα. Οι τοπικές αρχές οργάνωσαν χορούς και πανηγύρια για να γιορτάσουν το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί, μια όαση υγείας στην έρημο της αιθαλομίχλης.
Υπομονή συστήνουν οι ‘αρμόδιοι’ στον υπόλοιπο πληθυσμό. Δεν θα αργήσει ο καιρός που όλοι θα απολαμβάνουν το προνόμιο των κατοίκων της Εορδαίας και θα εμφανίζουν ανοσία στη μόλυνση και στην ανοησία.

Πηγή: http://www.eordaia.org/ - Chris Sef

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η φτώχεια στον αέρα της Ελλάδας...

Η ποιότητα του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις έχει επιδεινωθεί δραματικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Βασική αιτία της επιδείνωσης θεωρείται η φτώχεια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις».
Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».
Διευκρινίζεται ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων. Μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.

Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η SZ επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γαλλο-ιαπωνικές προσφορές για Πτολεμαΐδα...

Το πρώτο μεγάλο βήμα έπειτα από διαδοχικά πισωγυρίσματα και αναβολές έκανε χθες η ΔΕΗ, αποσφραγίζοντας τις δύο προσφορές για την κατασκευή της ατμοηλεκτρικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 550-660 MW, που θα κοστίσει 1,32 δισ. ευρώ.
Τρεις φορές περισσότερα δηλαδή από όσα προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο πουλώντας το... 17% της επιχείρησης.
Προσφορές κατέθεσαν η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. σε συνεργασία με την ιαπωνική Hitachi και η γαλλική Alstom σε συνεργασία με τους ομίλους Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ) και Κοπελούζου (Damco).
Η προσφορά της ΤΕΡΝΑ αφορά μικτή ισχύ 660 MW (αφορά και δυνατότητα θερμικής ισχύος 140 MWth). Ο υποπρομηθευτής του ατμολέβητα και του συστήματος αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, τον ατμοστρόβιλο και τη γεννήτρια θα προμηθεύσει η Hitachi Ltd Ιαπωνίας και τα ηλεκτροστατικά φίλτρα η γερμανική εταιρεία Hamon Environmental GmbH.
Η προσφορά των Alstom-ΜΕΤΚΑ-Damco (σ.σ.: είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα) αφορά μικτή ισχύ 598,9 MW. Ο κατασκευαστής του ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του ατμοστροβίλου και της γεννήτριας η Alstom Power Steam Turbines, των ηλεκτροστατικών φίλτρων η Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του συστήματος αποθείωσης καυσαερίων είναι η Alstom Power Italia.
Με την κατάθεση και την αποσφράγιση των προσφορών δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία, όσο και για τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι μάλιστα είχαν φτάσει να απειλήσουν με μπλοκάρισμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, εάν δεν «έπεφταν υπογραφές» για την «Πτολεμαΐδα 5». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της Επιχείρησης.
Το ερώτημα ωστόσο, αν το έργο μπορεί να υλοποιηθεί, παραμένει. Και αυτό γιατί όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, τιμές φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο.

Πηγή: http://greece-salonika.blogspot.gr/ - Β. ΓΕΩΡΓΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μείωση ορίων στις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων...

Ενα βήμα μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το θέμα του περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν εγκρίνει νέα δέσμη μέτρων με μείωση των εθνικών ανώτατων ορίων εκπομπών ρύπων, η Ελλάδα προσπαθεί με… ημίμετρα να καταπολεμήσει την αιθαλομίχλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέτρα του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια προτείνεται μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, όταν σημειώνονται υπερβάσεις πάνω από 150 mg/m3 όταν το ευρωπαϊκό όριο είναι 50 mg/m3.
Ειδικότερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα έως το 2030, όπως:
- Αναθεωρημένη οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών, η οποία προβλέπει αυστηρότερα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για τους έξι κύριους ρύπους,
- Ένα νέο πρόγραμμα «Καθαρός αέρας για την Ευρώπη» το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη των υφιστάμενων στόχων βραχυπρόθεσμα, αλλά και των νέων στόχων για την ποιότητα του αέρα την περίοδο έως το 2030.
- Πρόταση νέας οδηγίας για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης, όπως τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για οικοδομικά τετράγωνα ή μεγάλα κτίρια, και τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Χάρη σε αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποφευχθούν 58.000 πρόωροι θάνατοι. Ακόμη, θα προστατευθούν 123.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα οικοσυστημάτων (πάνω από τη μισή έκταση της Ρουμανίας) καθώς και 56.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών Natura 2000 (πάνω από τη συνολική έκταση της Κροατίας) από ρύπανση που οφείλεται στο άζωτο. Επίσης, θα προστατευθούν 19.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών οικοσυστημάτων από οξίνιση.
Μόνον από τα οφέλη για την υγεία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 40 - 140 δισ. ευρώ και θα προκύψουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε άμεσα οφέλη λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, της μείωσης των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, της υψηλότερης απόδοσης των καλλιεργειών και της ελάττωσης των ζημιών στα κτίρια.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕ, το άμεσο κόστος για την κοινωνία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στις καλλιέργειες και τα κτίρια, ανέρχεται σε περίπου 23 δισ. ευρώ ετησίως.
Η πρόταση αναμένεται να προσθέσει το ισοδύναμο 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα χάνονται λιγότερες ημέρες εργασίας.

Στο μισό οι πρόωροι θάνατοι
«Οι δράσεις που προτείνουμε θα μειώσουν στο ήμισυ τον αριθμό των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση, θα αυξήσουν την προστασία των ευάλωτων ομάδων και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για όλους» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Γιάνεζ Ποτότσνικ. Τόνισε μάλιστα ότι θα ωφελήσουν το περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και θα δώσουν ώθηση στη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Υγείας κ. Τόνιο Μπορζ πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. «Λιγότερα παιδιά θα υποφέρουν από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, λιγότεροι άνθρωποι θα πάσχουν από καρκίνο, χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις και, τέλος, λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την ανθρώπινη υγεία», επεσήμανε.
Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να υπολείπονται των σημερινών προτύπων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ενώ σε γενικές γραμμές δεν τηρούνται οι οδηγίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στοιχεία προ αιθαλομίχλης
Η Ελλάδα μάλιστα απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 10 μικρά (PM10) τα οποία αφορούσαν τα έτη ως το 2010, δηλαδή πολύ πριν από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Επίσης, δεν απέστειλε στοιχεία για τα σωματίδια μικρότερης διαμέτρου (PM2,5), τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Πάντως, όπως προκύπτει από την έκθεση για τη χώρα μας, τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία και είναι τακτικές οι υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας.
Οι συνολικές εξωτερικές δαπάνες της ΕΕ για την υγεία εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 330-940 δισ. ευρώ ετησίως. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις αστικές περιοχές, στις οποίες ζει σήμερα η πλειονότητα των Ευρωπαίων.
Η δέσμη που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής επανεξέτασης της πολιτικής για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2011.

Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κάθε Έλληνας «γεννά» σχεδόν 15 κιλά απόβλητα το χρόνο

Οι γιορτές έρχονται και, όπως κάθε χρόνο, ανάμεσα στα δώρα, οι κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές θα έχουν την τιμητική τους, ενώ μια μεγάλη ποσότητα συσκευών θα περάσει στα αζήτητα -και στις χωματερές- καθώς θα αντικατασταθεί από τα νέα λαμπερά και πολλά υποσχόμενα μοντέλα.
Κάπως έτσι, καθώς οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν όλο και πιο σύντομο τον κύκλο ζωής των προϊόντων, έως το 2017 ο ετήσιος παγκόσμιος όγκος αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού θα έχει φθάσει τα 65,4 εκατ. τόνους, αυξανόμενος κατά 33% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012.
Οι σωροί των άχρηστων ή απλώς παρατημένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με μία μπαταρία ή ένα καλώδιο θα ζυγίζουν πλέον όσο 200 κτίρια «Empire State» ή 11 Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών (UNU) και της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) του ΟΗΕ.
Αν όλα αυτά τα απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση, φορτώνονταν σε φορτηγά των 40 τόνων το ένα πίσω από το άλλο, η νοητή αλυσίδα τους θα τύλιγε τα τρία τέταρτα του Ισημερινού της Γης.
Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ασφαλούς ανακύκλωσης και επαναχρήσης αυτών των προϊόντων, που επιβαρύνουν όλο και πιο πολύ το περιβάλλον.
Η έκθεση περιέχει τον πρώτο παγκόσμιο «Χάρτη Ηλεκτρονικών-Ηλεκτρολογικών Αποβλήτων» (στη διεύθυνση http://www.step-initiative.org/index.php/WorldMap.html), αναλύοντας στοιχεία από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το 2012, εκτιμάται ότι παρήχθησαν παγκοσμίως σχεδόν 48,9 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τέτοιων αποβλήτων ή, κατά μέσο, 19,6 κιλά ανά κάτοικο του πλανήτη.
Στη χώρα μας ειδικότερα, η έκθεση εκτιμά ότι πέρυσι παρήχθησαν 165.810 μετρικοί τόνοι ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και η μέση παραγωγή αποβλήτων ανά κάτοικο της Ελλάδας ήταν 14,8 κιλά. Συγκριτικά, η έκθεση υπολογίζει ότι το 2012 διατέθηκαν συνολικά στην ελληνική αγορά 222.530 μετρικοί τόνοι νέου ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ή 19,86 κιλά ανά Έλληνα. Συνεπώς, κάθε χρόνο, πετιέται στα άχρηστα μια ποσότητα εξοπλισμού που αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα των νέων συσκευών που αγοράζουν οι καταναλωτές στη χώρα μας.
Οι χώρες που παράγουν συνολικά τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα, είναι οι ΗΠΑ (9,4 εκατ. τόνους το 2012) και η Κίνα (7,3 εκατ.). Όμως ανά καταναλωτή η ψαλίδα διευρύνεται, καθώς οι ΗΠΑ παράγουν ετησίως κατά μέσο όρο 29,8 κιλά αποβλήτων ανά άτομο, έναντι μόλις 5,4 κιλών ανά άτομο της -πολυπληθέστερης και φτωχότερης- Κίνας. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα απόβλητα συνολικά δημιουργεί η Γερμανία, αλλά τα περισσότερα ανά κεφαλή η Νορβηγία.
Ανά τεμάχια απόβλητων προϊόντων, ο μεγαλύτερος αριθμός διεθνώς αφορά τις συσκευές άχρηστων κινητών τηλεφώνων (περίπου 120 εκατ. ετησίως), ενώ από άποψη βάρους το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στις τηλεοράσεις και στις οθόνες υπολογιστών. Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των χρησιμοποιημένων συσκευών (56% του συνολικού βάρους) συλλέγονται για ανακύκλωση ή και επαναχρήση.
Αν και υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων (οι χώρες δεν συμφωνούν καν τι συνιστά ηλεκτρολογικό - ηλεκτρονικό απόβλητο), οι μεγαλύτερες συσκευές όπως τηλεοράσεις και οθόνες -όταν δεν αποσυναρμολογούνται- συχνά επανεξάγονται και καταλήγουν συνήθως στη Νότια Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα, Παραγουάη κ.α.) και στην Κίνα, ενώ οι εγκαταλειμμένοι φορητοί υπολογιστές συχνά προορίζονται για χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Τα πεταμένα κινητά τηλέφωνα καταλήγουν στο Χονγκ Κονγκ, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές, περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, αρσενικό κ.α. Για παράδειγμα, μια παλιού τύπου οθόνη CRT μπορεί να περιέχει έως τρία κιλά μόλυβδο. Σιγά-σιγά, αυτές οι ουσίες απορροφούνται από το περιβάλλον, ρυπαίνοντας τους υδροφόρους ορίζοντες, την ξηρά και τον αέρα. Από την άλλη, ιδίως στις φτωχές χώρες, συχνά η αποσυναρμολόγηση των άχρηστων συσκευών γίνεται σε μονάδες με ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εκτίθεται σε κινδύνους για την υγεία τους.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί την ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) σε πιστοποιημένες μονάδες, όπου ανακτώνται υλικά όπως ο χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι κλπ. και εμποδίζεται η διαρροή επικίνδυνων βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο κ.α.
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις το ένα τρίτο των ΑΗΗΕ ανακυκλώνεται μέσω των εγκεκριμένων συστημάτων. Το υπόλοιπο ποσοστό είτε πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), είτε εξάγεται σε τρίτες χώρες, συχνά παράνομα. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος εκτιμά ότι κάθε χρόνο από 250.000 έως 1,3 εκατ. τόνοι τέτοιων αποβλήτων εξάγονται από τις ευρωπαϊκές σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες για ανακύκλωση ή επαναχρήση.
Τα ΑΗΗΕ θεωρούνται τα ταχύτερα αυξανόμενα απόβλητα στην Ε.Ε. και σήμερα αποτελούν πάνω από το 4% των συνολικών αστικών αποβλήτων στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση της ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ στο 85% μέχρι το 2019, δηλαδή περίπου 20 κιλά ανά άτομο.
Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, τα υλικά που περιέχονται στα ΑΗΗΕ (ως ποσοστό του βάρους τους) είναι: σίδηρος - ατσάλι 47,9%, πλαστικό 20,6%, χαλκός 7%, γυαλί 5,4%, αλουμίνιο 4,7%, πίνακες κυκλωμάτων 3,1% και υπόλοιπα (χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, υδράργυρος κ.α.) 11,3%.

Στην Ελλάδα…
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού εκτιμάται στους 140.000 - 180.000 τόνους ετησίως. Τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχουν προσδιοριστεί από την ελληνική νομοθεσία (με βάση το ΠΔ 117/2004) ως ρεύμα αποβλήτων προτεραιότητας, λόγω της επικινδυνότητάς τους, της ταχείας αύξησης του όγκου τους και των σημαντικών επιπτώσεων που προκαλεί η παραγωγή του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο περιβάλλον.
Η ευθύνη για την οργάνωση της χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των ΑΗΗΕ επιβάλλεται στους παραγωγούς, δηλαδή σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαθέτει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά προϊόντα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης τους, είτε αυτά προορίζονται για οικιακή, είτε για επαγγελματική χρήση. Υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στο σύστημα είναι δύο επαγγελματικές κατηγορίες, οι παραγωγοί και οι διακινητές (διανομείς) ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί δύο συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Τα συστήματα αυτά είναι η εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. από το 2004 και, πιο πρόσφατα (2009) η Φωτοκύκλωση ΑΕ.
Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. συνεργάζεται με τους δήμους της χώρας για την οργάνωση δημοτικών σημείων συλλογής, με «μάντρες» παλαιών μετάλλων όπου οργανώνονται σημεία συλλογής με την τοποθέτηση ειδικών εμπορευματοκιβωτίων (η κατηγορία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ΑΗΗΕ), με διακινητές και διανομείς ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες, με αυτόνομες επιχειρήσεις και με πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Για τις εργασίες συλλογής - μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας των ΑΗΗΕ, η εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. συνεργάζεται με αδειοδοτημένους ιδιώτες υπεργολάβους, οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή και τις άδειες που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας. Η επεξεργασία των ΑΗΗΕ γίνεται σε εννέα αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας ΑΗΗΕ σε όλη τη χώρα, όπου γίνεται η πλήρης αποσυναρμολόγηση και η απορρύπανσή τους.
Η Φωτοκύκλωση ΑΕ εστιάζεται στην πανελλαδική οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων φωτιστικών ειδών και λαμπτήρων, καθώς και των μικρών συσκευών. Οι συμμετέχοντες στο σύστημα είναι εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής φωτιστικών ειδών και εισαγωγείς λαμπτήρων. Η συλλογή των λαμπτήρων και των φωτιστικών γίνεται μέσω 2.700 σημείων και 300 ειδικών κάδων αντίστοιχα, που είναι τοποθετημένοι σε 51 νομούς της χώρας.
Δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα εργοστάσιο επεξεργασίας των λαμπτήρων. Έτσι, οι λαμπτήρες αποθηκεύονται προσωρινά, μέχρις ότου συγκεντρωθούν επαρκείς ποσότητες, οπότε και αποστέλλονται για επεξεργασία σε εξειδικευμένες μονάδες στο εξωτερικό. Τα φωτιστικά παραδίνονται σε δύο συμβεβλημένες εγχώριες μονάδες ανακύκλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Έχουμε τον έλεγχο των αποφάσεών μας;;;

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ποδήλατο που καθαρίζει τον αέρα που αναπνέετε...

Το ποδήλατο Lightfog είναι μια ιδέα πολύ φιλική προς το περιβάλλον. Καθαρίζει τον αέρα με ένα φίλτρο που υπάρχει στο τιμόνι του ποδηλάτου. Από εκεί φιλτράρει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές από τα αυτοκίνητα και ο αέρας που πάει στον αναβάτη είναι καθαρός. Μάλλον είναι κάτι παραπάνω από καθαρός αφού εμπλουτίζετε με καθαρό οξυγόνο που παράγει το ποδήλατο μέσω μιας διαδικασίας που μιμείται τη φωτοσύνθεση. Η διαδικασία αυτή δεν τροφοδοτείται φυσικά από φυτά, αλλά από μια μπαταρία ιόντων λιθίου που είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο του ποδηλάτου.

Πηγή: http://iguru.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Άνεμος...

Η προσαρμογή σε δυσμενείς συνθήκες μπορεί να γίνει ο κανόνας. Αυτό είναι το μήνυμα της αλληγορικής ταινίας "Wind" που συγκέντρωσε την φετινή χρονιά τουλάχιστον 18 βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Μέσα από κωμικές καταστάσεις, η ταινία μας παρουσιάζει την καθημερινή ρουτίνα των κατοίκων μιας περιοχής που ζουν σε ένα ανεμοδαρμένο περιβάλλον.
Πηγή: http://antikleidi.com

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε λιποβαρή μωρά...

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ξύλων στα τζάκια, τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τους βιομηχανικούς ρύπους των εργοστασίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους τείνουν να γεννάνε μωρά με χαμηλό βάρος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον David Savitz της Ιατρικής Σχολής Alpert του πανεπιστημίου Brown, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "American Journal of Epidemiology", μελέτησαν το βάρος άνω των 250.000 μωρών που γεννήθηκαν μεταξύ 2008-2010 στη Νέα Υόρκη και το συσχέτισαν με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο οποίο εκτίθενται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους (ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους πριν γεννήσουν).
Η προσοχή των ερευνητών εστιάστηκε στα μικροσωματίδια που έχουν διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου και συμβολίζονται με ΡΜ2,5) και στο επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου.
Η μελέτη έδειξε ότι το βάρος ενός μωρού μειωνόταν κατά περίπου 48 γραμμάρια για κάθε 10 παραπάνω μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, στα οποία εκτίθετο η έγκυος, ενώ για κάθε 10 παραπάνω μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα το βάρος του νεογέννητου ήταν κατά 18 γραμμάρια μικρότερο.
Πάντως, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση φταίει για τη γέννηση λιποβαρών μωρών, καθώς μπορεί να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η μείωση του βάρους σε ατομικό επίπεδο δεν θεωρείται ανησυχητική για την υγεία, καθώς δεν είναι μεγάλη, αλλά από άποψη δημόσιας υγείας είναι πολύ πιο σοβαρό γιατί αυτή η μείωση του βάρους ισχύει για όλο σχεδόν τον πληθυσμό.

Πηγή: http://www.enet.gr - Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει και κάτω από τα όρια ασφαλείας...

Κι όμως, η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων ακόμα και σε επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις μεγάλες βελτιώσεις της ποιότητας του αέρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες, το σοβαρότερο πρόβλημα για την υγεία δημιουργούν τα μικροσκοπικά σωματίδια από τζάκια - ξυλόσομπες, εξατμίσεις οχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους, γεγονός έρχεται να ενισχύσει τις φωνές όσων ζητούν να ισχύσουν και στην ΕΕ τα αυστηρότερα όρια ασφαλείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει θέσει προ ετών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μπίλεν του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "Lancet", εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορεί να βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια περιοχή που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστος δρόμος και σε μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και συνέκριναν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες (με μέση διάρκεια 14 έτη), οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους. Η μέση ετήσια ρύπανση του αέρα (μικροσωματίδια και οξείδια του αζώτου) συσχετίστηκε με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων, καθώς επίσης με τον χρόνο και τον τρόπο του θανάτου τους.
Μεταξύ των συμμετεχόντων, στη διάρκεια των 14 ετών, πέθαναν περίπου 29.000 άτομα. Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και για πρόωρο θάνατο, ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρούνται ασφαλή (μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ).
Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξημένης θνησιμότητας λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.
Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου και οι Ευαγγελία Σαμόλη, Κλέα Κατσουγιάννη, Κωνσταντίνα Δημακοπούλου και Μιχαήλ Κατσούλης από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η κλήση για δικάσιμο στις 10/04/2014 της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού Ποντοκώμης...

Η κλήση για δικάσιμο των κατοίκων - ιδιοκτητών της Ποντοκώμης για της 10 Απριλίου 2014 ενώπιον του Πρωτοδικείου Κοζάνης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού Ποντοκώμης:

Κλήση για δικάσιμο στις 10.4.14 οικισμού Ποντοκώμης

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η ΔΕΗ δεν βοήθησε στις μετεγκαταστάσεις...

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τα δέντρα στα σπίτια αιχμαλωτίζουν ως και το 50% της σωματιδιακής ρύπανσης...

Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί καρκίνο και σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους σκοτώνουν το AIDS και η ελονοσία μαζί.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως τα δέντρα φιλτράρουν τον αέρα, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι σε τι βαθμό μπορούν να τον καθαρίσουν. Απάντηση στο ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες καθάρισαν τις επιφάνειες τηλεοράσεων και υπολογιστών σε οκτώ μεζονέτες, ώστε να λειτουργήσουν ως δείκτες ρύπανσης.
Στη συνέχεια τοποθέτησαν 24 σημύδες (Betula pendula) κατά μήκος του πεζοδρομίου, έξω από τις μισές μεζονέτες.
Μετά από δυο εβδομάδες οι επιστήμονες σκούπισαν εκ νέου τις επιφάνειες στα οκτώ σπίτια και, όπως προέκυψε, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στις τέσσερις μεζονέτες μπροστά από τις οποίες τοποθετήθηκαν δέντρα ήταν κατά 52% ως 65% χαμηλότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες τέσσερις.
Μάλιστα εξετάζοντας τα φύλλα των σημύδων με μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα τριχίδια στην επιφάνεια τους αιχμαλώτιζαν τα αιωρούμενα σωματίδια (PM1, PM2.5 και PM10).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φύλλα των δέντρων φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, ενώ κάθε φορά που βρέχει «ξεφορτώνονται» τα σωματίδια που έχουν συγκεντρώσει και είναι και πάλι έτοιμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία από την αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC) καταχώρισε τη ρύπανση του αέρα ως καρκινογόνο παράγοντα για τους ανθρώπους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η IARC επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής τόσο η ρύπανση του αέρα όσο και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στην Ομάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες, που περιλαμβάνει πάνω από 100 καρκινογόνες ουσίες, μεταξύ των οποίων ο αμίαντος, το πλουτώνιο, ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την εξέταση στοιχείων που ενοχοποιούν τη ρύπανση του αέρα για 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως το 2010.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση για τις ανεξέλεγκτες αποθέσεις της ΔΕΗ πλησίον κοινοτήτων της Εορδαίας Κοζάνης...

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
2)ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
5)ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος για Κοινότητες της Εορδαίας Κοζάνης από τις ανεξέλεγκτες αποθέσεις της ΔΕΗ».

Οι αποθέσεις μπαζών και άλλων φερτών υλικών κατόπιν της επεξεργασίας του λιγνίτη είναι σύνηθες φαινόμενο στις περιοχές γύρω από τα ορυχεία λιγνίτη στο λεκανοπέδιο Εορδαίας & Αμυνταίου.
Όταν τα ορυχεία εξαπλώνονται στα κοιτάσματα λιγνίτη γίνονται και ολόκληρες μετακινήσεις οικισμών (παλαιότερα Κλείτος, Χαραυγή, Κόμανος και πρόσφατα Μαυροπηγή) διότι είναι επικίνδυνο για την υγεία να υπάρχουν οικισμοί δίπλα από τις αποθέσεις. Η ΔΕΗ προκειμένου να μην κάνει αποκατάσταση του εδάφους μετά την εξόρυξη του λιγνίτη όπως οφείλει, ρίχνει το μπαλάκι στην εκάστοτε κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκβιάζει έμμεσα να μετακινήσουν ολόκληρα χωριά προκειμένου να μην επιβαρύνει τα κοστολόγια της. Στη συνέχεια εναποθέτει υλικά και μπαζώνει όπου τη βολεύει αδιαφορώντας για την εγγύτητα των οικισμών και για τις ιδιωτικές εκτάσεις. Το ΛΚΔΜ (Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) και η ΔΕΗ θεωρούν ότι το λεκανοπέδιο Εορδαίας και Αμυνταίου είναι ιδιοκτησία τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν ,αφού δεν τους ελέγχει κανείς.
Έχουν γίνει σωρεία καταγγελιών ότι η ΔΕΗ παραβιάζει κατάφωρα τους όρους των κανονισμών λειτουργίας και τις περιβαλλοντικές μελέτες των ορυχείων λιγνίτη. Άτυπα, ως αντιστάθμισμα για την ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος των γύρω περιοχών η ΔΕΗ προσλαμβάνει ντόπιους εργάτες για προσωρινή απασχόληση με 8μηνες συμβάσεις.
Η ΔΕΗ για να μην κάνει απευθείας προσλήψεις, δίνει την εξόρυξη του λιγνίτη σε εργολάβους με δημοπρασίες. Οι εργολάβοι φυσικά για να κερδίσουν όσο μπορούν περισσότερα προτιμούν να προσλάβουν αλλοδαπούς, χωρίς άδειες χειρισμού βαρέων μηχανημάτων, χωρίς ασφάλιση και τους δίνουν τα μισά μεροκάματα από όσα θα έδιναν σε Έλληνες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτή τη στιγμή οι αλλοδαποί αποτελούν περίπου το 30% του συνόλου των εργαζομένων στις εργολαβίες.
Εξάλλου, έχουν γίνει καταγγελίες από πρώην και νυν εργαζομένους στα ορυχεία της ΔΕΗ ,οι οποίοι αναφέρουν ότι από τη μία τους μειώνουν τα μεροκάματα, από την άλλη οι εργολάβοι προσλαμβάνουν αθρόα και με ομιχλώδεις διαδικασίες Αλβανούς, Βούλγαρους ή άλλους αλλοδαπούς εργάτες και τους βάζουν να δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, με μισθούς τριτοκοσμικών χωρών. Το χειρότερο είναι ότι βάζουν τους παραπάνω εντελώς ανειδίκευτους εργάτες να χειρίζονται βαριά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχή ατυχήματα και να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όλων των εργαζομένων στα ορυχεία.
Έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες δεν γίνονται διότι από τη μία οι υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, Υγειονομικό) δηλώνουν αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, από την άλλη οι εργολάβοι απειλούν τους αρμόδιους υπαλλήλους και ουσιαστικά τα ορυχεία για το Κράτος είναι απλησίαστο «γκέτο» όπου γίνονται κάθε είδους παρανομίες και πλήρης καταπάτηση του Εργατικού Δίκαιου.

Eρωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1) Ποια είναι η μέριμνα του ΛΚΔΜ και της ΔΕΗ έτσι ώστε οι κοινότητες Αγ. Χριστόφορου, Σπηλιάς και Καρυοχωρίου Εορδαίας να μην απειλούνται από τις αποθέσεις των ορυχείων;
2) Υπάρχει πρόταση, σκέψη ή σχέδιο για μετεγκατάσταση των παραπάνω οικισμών σε βάθος χρόνου; και εάν ναι, γιατί δεν ενημερώνονται οι κάτοικοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΔΕΗ;
3) Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ελέγχουν τακτικά και ενδελεχώς τις συνεχείς παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων, των κανονισμών λειτουργίας των ορυχείων λιγνίτη στο λεκανοπέδιο Εορδαίας και την περιβαλλοντική μόλυνση από τη λειτουργία των ΑΗΣ, όταν απειλούν ότι θα ελέγχουν και θα ρίχνουν πρόστιμα για τζάκια και ξυλόσομπες;
4) Η ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη χωροθέτηση των ορυχείων σε δημόσιες γαίες κατά πόσο είναι νόμιμη; έχουν γίνει έλεγχοι ή η ΔΕΗ έχει την άτυπη άδεια να καταπατεί κατά το δοκούν δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα;
5) Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας και το ΙΚΑ δεν ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας και τις εργολαβίες στα ορυχεία της ΔΕΗ όπου απασχολούνται ανασφάλιστοι αλλοδαποί με μισθούς πείνας;
6) Η Επιθεώρηση Εργασίας της Κοζάνης, έχει ελέγξει τις καταγγελίες εργαζομένων ότι οι εργολάβοι στα ορυχεία για να ρίξουν το κόστος βάζουν ανειδίκευτους παράνομους αλλοδαπούς εργάτες να χειρίζονται βαριά μηχανήματα με αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχή ατυχήματα και να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όλων των εργατών;
7) Έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης καμία από τις ανωτέρω καταγγελίες και αν ναι, σε ποιο βαθμό εξέτασης βρίσκεται;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αρτέμιος Ματθαιόπουλος 
Βουλευτής Σερρών

Διαβάστε περισσότερα...

Νέες μέθοδοι πρόβλεψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο κάθε άνθρωπος αναπνέει καθημερινά περίπου 14 κιλά αέρα, αλλά πίνει μόλις 2 κιλά νερό και τρώει 1,5 κιλό τροφή. Με κάθε ανάσα, εισπνέουμε πολύτιμο οξυγόνο, αλλά και βλαβερά στοιχεία που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας πάνω στον Καρκίνο, η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι μεγάλη και πολλά καρκινογόνα στοιχεία βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία μας. Η μόλυνση αυτή μεταφέρεται μάλιστα από την μια περιοχή στην άλλη, χάρις στους ανέμους. Είναι όμως δυνατόν να προβλέψουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση; Κάθε μέρα, στο Ρέντινγκ στη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καιρού, οι επιστήμονες δεν κάνουν μόνο την πρόγνωση του καιρού, αλλά και της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δύο ομάδες τεχνικής υποστήριξης δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, για να είναι ακριβή τα δεδομένα που συγκεντρώνονται. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MACC II, που αφορά τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής σύνθεσης και την παρακολούθηση του κλίματος. Μονοξείδιο του άνθρακα, όζον, διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου είναι τα πιο κοινά ρυπογόνα στοιχεία, που είναι μόνιμα υπό παρακολούθηση από τους επιστήμονες. Πηγή: euronews

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η μόλυνση του αέρα παράγει ισχυρές καταιγίδες...

Μια ακόμη αρνητική επίπτωση της μόλυνσης του αέρα εντόπισαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα νέφη από περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, της Κίνας και των ΗΠΑ ειδικοί του Νοτιοδυτικού Εθνικού Εργαστηρίου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν προσομοιώσεις. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι η κακή ποιότητα του αέρα προκαλεί ένα είδος «μετάλλαξης» στα νέφη.
Σχηματίζονται μεγαλύτερα σε μέγεθος (έκταση, πάχος κλπ) νέφη τα οποία κινούνται αργά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τα νέφη αυτά να «τροφοδοτούν» καταιγίδες αυξάνοντας αξιοσημείωτα την ένταση τους. Επιπλέον τα μεγάλα σε μέγεθος και αργής κίνησης νέφη παγιδεύουν τη θερμότητα αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Η αιτία
Ψηλά στην ατμόσφαιρα υπάρχουν σταγονίδια νερού και κρύσταλλοι πάγου. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν ο αέρας είναι καθαρός, τα σταγονίδια και οι κρύσταλλοι πέφτουν με ταχύτητα στα νέφη υποχρεώνοντας τα να διαλυθούν. Ομως όταν υπάρχει μόλυνση στην ατμόσφαιρα, τα φυσικά και τεχνητά αερολύματα (αεροζόλ) που υπάρχουν εκεί συρρικνώνουν το μέγεθος των σταγονιδίων και των κρυστάλλων πάγου.
Σταγονίδια και κρύσταλλοι έχουν σοβαρές απώλειες σε όγκο και βάρος με αποτέλεσμα να μην πέφτουν προς τα κάτω πάνω στα νέφη αλλά να ανεβαίνουν ψηλότερα επιτρέποντας τον σχηματισμό μεγάλων νεφών που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέποντας έτσι την εκδήλωση πολύ ισχυρών καταιγίδων.

Διαβάστε περισσότερα...

'Ελάτε πιο κοντά' - αλλάξτε στάση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες...

Η Ελβετική οργάνωση Pro Infirmis βοηθάει τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για τη νέα τους διαφημιστική καμπάνια, διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο ένας άνθρωπος ντυμένος με στολή χαριτωμένης αρκούδας δέχεται αγκαλιές και στοργή από τους περαστικούς. Όμως στο τέλος, όταν αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, η αντιμετώπιση του κόσμου αλλάζει.

"Χρειάζεται να μεταμφιεζόμαστε για να έρθουμε πιο κοντά;", αναρωτιέται στο τέλος ο άνδρας με ειδικές ανάγκες, βγάζοντας τη στολή. "Ελάτε πιο κοντά", κλείνει η διαφήμιση.

Πηγή: http://antikleidi.com

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Πιο «σπάταλοι» από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό οι λιγνίτες της ΔΕΗ...

Μια άλλη πλευρά της υπόθεσης «κόστος παραγωγής των μονάδων της ΔΕΗ» που βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αναδεικνύουν παράγοντες της ηλεκτρικής αγοράς που επικοινώνησαν με το energypress.
Τι λένε με λίγα λόγια; Ότι αν τα στοιχεία που δίνει η ΔΕΗ είναι σωστά, τότε υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο κόστος των λιγνιτικών της μονάδων και εκείνο που έχουν οι αντίστοιχες ανθρακικές μονάδες στην Ευρώπη. Δηλαδή η ΔΕΗ παράγει πολύ ακριβά το λιγνιτικό της ρεύμα, παρότι από το 2007 κιόλας, η μελέτη της Booz/Allen επεσήμαινε ότι πρέπει οι λιγνίτες της ΔΕΗ να γίνουν ανταγωνιστικοί με το λιθάνθρακα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για την επαλήθευση των κοστολογικών της στοιχείων από την Ernst Young, αναφέρεται ότι το κόστος από τις λιγνιτικές μονάδες ήταν μεταξύ 49 - 53,7 Ευρώ/MWh την περίοδο 2009-2012 χωρίς την απόδοση ιδίων κεφαλαίων και έφτανε τα 56,7 - 62,2 Ευρώ/MWh συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Η μελέτη της Booz/Allen το 2007 έβαζε στόχο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με το λιθάνθρακα (ο οποίος μάλιστα το 2006 και το μεγαλύτερο μέρος του 2007 ήταν φθηνότερος από ότι σήμερα). Στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν, παρότι η ΔΕΗ έχει μειώσει δραστικά το μισθολογικό της κόστος, η λιγνιτική παραγωγή της παραμένει πολύ ακριβή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης το 2012 το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ήταν 50,8 Ευρώ/MWh χωρίς απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 59,1 Ευρώ/MWh με απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή οι ανθρακικές μονάδες στην Ευρώπη έχουν, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση μονάδα, κόστος (μεταβλητό + σταθερό) περίπου 44 - 47 ευρώ/MWh.
Εκείνο δηλαδή που υποστηρίζουν οι συνομιλητές του energypress είναι ότι, στο βαθμό που θεωρήσει κανείς ως βάση τα στοιχεία που δίνει η ΔΕΗ, τότε με βάση ένα αποδεκτό benchmarking, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα είναι ακριβότερη από ότι η παραγωγή με άνθρακα στην Ευρώπη. Έτσι η χώρα, με ευθύνη προφανώς και της ΔΕΗ που δεν φρόντισε τα τελευταία χρόνια να φέρει σε χαμηλότερο επίπεδο το κόστος της, δεν μπορεί να έχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αφού η (εγχώρια) φθηνότερη πηγή για μονάδες βάσης, ο λιγνίτης, παραμένει σε αυτά τα επίπεδα.

Πηγή: http://www.energypress.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος είσαι πραγματικά...

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Μην τα βάζεις με τους ηλίθιους...

Διαβάστε περισσότερα...
 
back to top